2015/12/13: mandarinas

1
Diumenge 13 de desembre de 2015 — 18:30 h — Auditori Plana de l’Om Mandarinas l 1990 esclata la guerra a una província georgiana que cerca la independència. Ivo, un estonià, decideix quedar-se, a diferència de la resta dels seus compatriotes, per ajudar al seu amic Margus amb la collita de mandarines. En començar el conflicte, dos soldats resulten ferits davant de casa, i Ivo es veu obligat a tenir cura d’ells. E ARGUMENT Cartell de la pel·lícula Mandarinas Lembit Ulsak Zaza Urushadze Direcció i guió: Zaza Urushadze Fotografia: Reim Kotov Música: Niaz Diasamidze Nacionalitat: Estònia-Geòrgia Any: 2013 Durada: 83 minuts FITXA TÈCNICA 1998 Here Comes the Dawn 2008 Three Houses 2011 Stay With Me 2012 The Guardian 2013 Mandarinas FILMOGRAFIA Lembit Ulsak Giorgi Nakashidze Misha Meskhi Elmo Nüganen Raivo Trass FITXA ARTÍSTICA DIRECTOR ZAZA URUSHADZE aza Urushadze neix a Geòrgia el 1965 i estudia, entre el 1982 i el 1988, a la Universitat Shota Rustavoli de Teatre i Cinema. Dirigeix, a finals dels noranta, el Centre Nacional de Cinematografia, de Geòrgia. Roda el 1998 la seva òpera prima, Here Comes the Dawn, que mereix els elogis de la crítica internacional. Amb el seu cinquè treball, Mandarinas (el seu únic llargmetratge estrenat en el nostre país), excel·leix en nombrosos festivals i obté la seva consagració definitiva. Z Mandarinas COMENTARI andarinas apareix com una paràbola humanista que parteix d’un conflicte històric concret (la guerra d’Abjàsia, en els primers anys noranta) però que adquireix, com totes les obres creatives vertaderament signficatives, una dimensió in- temporal i universal. El seu director evita, amb una construcció precisa i una ironia intel·ligent, que el seu al·legat moral esde- vingui un testimoni previsible, tou i sensibler. Les seves imatges regalimen una sensibilitat exquisida i aguda, i aconsegueixen emocionar-nos sense caure ni en la manipulació sentimental ni en una conclusió complaent. La desraó de la guerra i la grandesa ètica xoquen en Mandarinas i el resultat final sap copsar dolor i alhora esperança. M

Upload: cineclub-manresa

Post on 24-Jul-2016

228 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Full de sala del 13 de desembre

TRANSCRIPT

Page 1: 2015/12/13: MANDARINAS

Diumenge 13 de desembre de 2015 — 18:30 h — Auditori Plana de l’Om

Mandarinas

l1990esclatalaguerraaunaprovínciageorgianaquecercalaindependència.Ivo,unestonià, decideixquedar-se,adiferènciadelarestadelsseuscompatriotes,perajudaralseuamicMargusamblacollitademandarines.Encomençarelconflicte,dossoldatsresultenferitsdavantdecasa,iIvoesveuobligatatenircurad’ells.

EARGUMENT

Cartell de la pel·lícula

Mandarinas Lembit Ulsak

Zaza Urushadze

Direcció i guió: Zaza Urushadze Fotografia: Reim KotovMúsica: Niaz DiasamidzeNacionalitat: Estònia-GeòrgiaAny: 2013Durada: 83 minuts

FITXA TÈCNICA

1998 Here Comes the Dawn2008 Three Houses2011 Stay With Me2012 The Guardian2013 Mandarinas

FILMOGRAFIA

Lembit UlsakGiorgi NakashidzeMisha MeskhiElmo NüganenRaivo Trass

FITXA ARTÍSTICA

DIRECTOR

ZAZA URUSHADZE

azaUrushadzeneixa Geòrgiael1965iestudia,entreel1982iel1988,alaUniversitatShotaRustavolideTeatreiCinema.Dirigeix,afinalsdelsnoranta,elCentreNacionaldeCinematografia,deGeòrgia.Rodael1998lasevaòperaprima,Here Comes the Dawn,quemereixelselogisdelacríticainternacional.Ambelseucinquètreball,Mandarinas(elseuúnicllargmetratgeestrenatenelnostrepaís),excel·leixennombrososfestivalsiobtélasevaconsagraciódefinitiva.

Z

Mandarinas

COMENTARI

andarinasapareixcomunaparàbolahumanistaque parteixd’unconflictehistòricconcret(laguerrad’Abjàsia,enelsprimersanysnoranta)peròqueadquireix,comtoteslesobrescreativesvertaderamentsignficatives,unadimensióin-temporaliuniversal.Elseudirectorevita,ambunaconstruccióprecisaiunaironiaintel·ligent,queelseual·legatmoralesde-vinguiuntestimoniprevisible,touisensibler.Lessevesimatgesregalimenunasensibilitatexquisidaiaguda,iaconsegueixenemocionar-nossensecaurenienlamanipulaciósentimentalnienunaconclusiócomplaent.LadesraódelaguerrailagrandesaèticaxoquenenMandarinasielresultatfinalsapcopsardolorialhoraesperança.

M