kantin sekolah

Download Kantin Sekolah

Post on 18-Dec-2015

257 views

Category:

Documents

10 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

juara

TRANSCRIPT

Kantin Sekolah...

CONTOH KARANGAN

KantinDiSekolahSaya

Apabilalocengberbunyiuntukmasarehat,murid-muridpunpergikekantinsekolah.Bermacam-macammakananadadijualdikantin.Adalaksa,mi goreng,nasilemak,roti,kuih-muih,danlain-lainlagi.Dikantin,murid-muridberebut-rebutmembelimakanandanminuman.Beberapaorangpengawassedangbertugasdikantin.Merekamengarahmurid-muridsupayaberatur.Setelahmendapatanmakanandanminuman,murid-muridpundudukdanmakandibangkupanjang.Suasanadikantinriuh-rendahdisebabkansuaramuridberbuai-bualsambilmakandanminum.Duapuluhminitkemudian,locengberbunyilagi.Murid-muridpuncepat-cepatmeninggalkankantinuntukmasukkekelasmasing-masing.Pekerja-pekerjadikantinmulasibukmengemaskanpingganmangkokyangbertaburandiatasmeja.Sayasukamembelimakanandikantinsekolah.Makananyangdijualdisitumurah.Keadaandikantinpunsentiasabersihdankemas

Kantin Sekolah Saya

Sekolahsayaadasebuahkantinyangbesar,cantikdanbersih. Dikantinsekolahsayaterdapatlimabuahgeraimakanan.Banyakjenismakanandijualdikantinsekolahsayasepertinasilemak,migoreng,laksa,karimi, mijawa, airsirap,keropok,kuih-miuhdanlain-lainlagi.Hargamakanansangatmurah.Makanandikantinsekolahsayasangatenakdansedap.Padawakturehat,murid-muridmembelimakanandikantinsekolahsaya.Murid-muridberaturuntukmembelimakanan.Suasanadikantinsungguhruih-rendah.Guru-gurumenasihatkanmurid-muridmenjagakebersihankantindisekolah.

Gambar hiasanKantin sekolah kami

Pedoman hidupHidup penuh pengorbananPengorbanan perlukan perjuanganPerjuangan perlukan ketabahanKetabahan perlukan keyakinanKeyakinan menentukan kejayaanKejayaan pula menentukan kebahagiaanPERANCANGAN PERSIAPAN KANTIN TERBERSIH.

Menerusi surat yang diterima daripada Jabatan Pelajaran Negeri Selangor melalui Pejabat Pelajaran Daerah Sepang, kantin SK Taman Seroja telah diplih untuk mewakili negeri bagi kategori bandar ke pertandingan kantin terbersih di peringkat negeri pada bulan September. Untuk itu satu mesyuarat khas telah diadakan dengan pengisian untuk mengagihkan tugasan kepada para AJK Unit Kantin. Berikut merupakan agihan tugasan yang telah dipersetujui bersama:

Penasihat: Puan Hjh. Noredzan binti A. Bakar (Guru Besar)Pengerusi: Puan Zaitun binti Baharuddin (GPK HEM)Ketua Unit: Encik Mohd Suhaimi bin Mohd NizamSetiausaha: Puan Suzita binti WahilAJK: Puan Norhabshah binti HamzahPuan Haslina binti HassanPuan Tuan Rahimah binti Tuan MatPuan Sagunthala a/pPuan Irma Aznita binti Kambali

AJKFocus lokasiTugasan @ cadangan penambahbaikan

Puan NorhabshahKaunter dan sekitarnyaSusun atur kaunter, papan kenyataan, hiasan kaunter .

Puan HaslinaSinki dan sekitarnyaAksesori pembersihan, lapik kaki, papa kenyataan.

Puan SagunthalaMeja-meja dan kerusi-kerusiSusun atur, lapik meja, hiasan meja.

Puan Irma AznitaTiang-tiangHiasan tiang.

Puan Tuan RahimahSilingHiasan siling.

Semua AJK dan pihak kantinBilik makan guruDekorasi, susun atur kerusi meja.

Pihak kantinDapurDekorasi, susun atur peralatan dapur.

Suzita & SuhaimiSeluruh aspek kantin.Pengurusan fail, blog kantin, surat menyurat, kertas kerja, bantu ajk2.

Semua AJK harus saling bantu membantu di antara satu sama lain.

ItemCadangan TarikhCatatan

Perjumpaan agihan tugas13/8/2012

Beli belah peralatan dan keperluanSepanjang cutiBeli sendiri n claim or cadang pada s/u

Gotong-royong 129/8/2012Gotong royong mencuci bersama murid di dalam dan sekitar kantin.

Gotong-royong 25/9/2012

Gotong royong 38/9/2012

DAPUR

Cadangan penambahbaikan:Lapik plastic meja murid.Meja murid dihiaskan dengan info2 P&P.Kain pengelap tangan dan sabun di sinkiLapik kaki getah di sinkiTong sampah di perbanyakkanPEJABAT KAFAI

Cermin untuk papan-papan kenyataanDicatat olehKANT

LAPORAN TINJAUAN KEPUASAN PELANGGAN

PENDAHULUAN

Kantin merupakan premis yang beroperasi di dalam kawasan sekolah bagi memenuhi kehendak pelanggan dalam kalangan murid terutamanya untuk mendapatkan juadah dan makanan pada waktu rehat sepanjang sesi persekolahan. Untuk itu kepuasan pelanggan harus diutamakan oleh pihak kantin bagi memastikan makanan yang disediakan menepati kehendak mereka selain sesuai dengan nutrisi yang sihat selain bersih dan mencukupi. Sebagai sebuah unit yang terlibat secara langsung dengan pengurusan kantin, Unit Kantin SKTS di bawah pengurusan Hal Ehwal Murid bertanggungjawab bagi memenuhi kepuasan pelanggan dalam kalangan murid memandangkan kantin sekolah merupakan premis tunggal yang menyediakan makanan buat warga sekolah pada waktu rehat. Untuk itu sebuah tinjauan dilakukan bertujuan bagi meninjau selera pelanggan terhadap menu di kantin.

OBJEKTIF1.Mengetahui sumber bekalan makanan murid pada waktu rehat.2.Mengenalpasti menu kegemaran dan sebaliknya menurut selera murid.3.Mengenalpasti tempat pilihan untuk murid makan pada waktu rehat.4.Mengusulkan menu-menu sesuai untuk dibawa ke meja mesyuarat bagi tujuan pembukaan tender baharu kepada pengusaha kantin 2013.

MAKLUMAT TINJAUAN

Sasaran sampel murid Tahun 1 hingga Tahun 6. 12 buah kelas di pilih secara rawak melibatkan 385 orang murid.

Instrumen tinjauan mengandungi 3 bahagian utama iaitu:-Punca dan sumber bekalan makanan waktu rehat.-Menu-menu di kantin merangkumi makanan berat, makanan ringan dan minuman.-Tempat makan waktu rehat.

Tinjauan dilakukan pada 12 Jun 2012 selepas waktu rehat berakhir.

DAPATAN TINJAUAN

-Punca dan sumber bekalan makanan murid majoritinya dibeli di kantin yang mewakili 71% berbanding mereka yang membawa bekalan dari rumah sebanyak 14% serta belian di luar kawasan sekolah sebanyak 3%.-Makanan berat yang menjadi pilihan murid yang telah dibeli di kantin sekolah adalah nasi lemak dan aneka mee berkuah. Sementara menu nasi ayam tetap digemari ramai berbanding aneka mee bergoring yang kurang digemari murid.-Dalam kategori makanan ringan, karipap, kentang goring / wedges dan roti gulung menjadi pilihan ramai. Sementara sandwich, keria / donat dan aneka kek yang terdapat di kantin merupakan menu yang kurang digemari.-Minuman berkotak dan bancuhan di dalam tong yang dibeli dengan cawan kecil atau plastik menunjukkan murid tidak ada pilihan lain. untuk itu pelanggan dalam kalangan murid hanya mendapatkan air dari sini selain membawa bekalan minuman dari rumah.-Tempat makan pilihan murid, 31% berehat untuk makan di kantin, 13% di dewan dan 55% di lain-lain tempat.

ISU DAN CADANGAN PENAMBAHBAIKAN

-Murid Tahap 2 dilaporkan tidak berkesempatan mendapatkan beberapa jenis makanan yang ada semasa Tahap 1 berehat disebabkan menu makanan tersebut habis cepat. Untuk itu dicadangkan ia diperbanyakkan lagi mengikut keperluan daripada dapatan tinjauan ini pada beberapa menu pilihan.-Aneka mee yang disediakan dilaporkan kosong dan kurang digemari murid. Berkemungkinan jika mee yang disediakan itu diperbaiki cara hidangannya, maka ia boleh menjadi pilihan murid pada masa akan datang.-Sandwich yang disediakan dilaporkan kosong. Walaupun begitu ia masih digemari oleh murid Tahap 1 sebagai makanan ringan yang mudah dinikmati semasa rehat.

PENUTUP

Diharapkan agar laporan yang disediakan ini dapat menjadi panduan kepada pihak pengusaha kantin dan juga Unit Kantin untuk menyediakan perkhidmatan yang berkualiti untuk diberikan kepada pelanggan dalam kalangan murid selain pada masa yang sama memenuhi kehendak dan keperluan guru-guru SKTS. Dapatan tinjauan ini juga diharapkan dapat memberikan maklumat kepada pihak pentadbir sekolah untuk menilai tahap kualiti perkhidmatan kantin selain membuka ruang perbincangan di antara pihak sekolah dan penguasaha kantin untuk proses penambahbaikan pada masa depan.

Sekian, terima kasih.PROJEK REPLIKA PIRAMID MAKANAN

PENDAHULUAN:Unit Kantin dengan kerjasama Unit Kesihatan telah membuat sebuah inovasi yang berhubungkait dengan kesihatan menerusi aspek pemakanan iaitu replica pyramid makanan. replika ini juga lahir hasil daripada cetusan beberapa orang guru sekolah ini yang prihatin dengan fenomena tidak sihat dalam kalangan kanak-kanak iaitu masalah obesiti.

MATLAMAT:Mendedahkan informasi berkenaan pemakanan seimbang kepada murid sekaligus mengaplikasikannya dalam penhambilan makanan seharian.

OBJEKTIF:1.Mendedahkan murid berkaitan pemakanan seimbang melalui piramid makanan.2.Memberi kefahaman kepada murid mengenai nutrisi yang terkandung dalam makanan.3.Mewujudkan kerja sama dan toleransi dalam kalangan guru dan murid yang terlibat dengan projek ini.4.Menjadikannya sebagai panduan kepada kantin untuk memastikan kesihatan dan pemakanan sihat disediakan kepada murid.5.Sebagai lambang identiti kantin apabila diletakkan di dalam bangunan kantin.

TEMA:Makanan Seimbang Sumber Kekuatan Tubuh Badan dan Ketajaman Akal Fikiran.

KERJASAMA:1.Unit Kantin2.Unit Kesihatan3.Kelab Doktor Muda

JAWATANKUASA PROJEK:Penasihat: Puan Hajjah Noredzan binti A. Bakar (Guru Besar)Pengerusi: Puan Zaitun binti Baharuddin (GPK HEM)Encik Roslee bin Abdul Wahab (GPK 1)Puan Norasikin binti Adnan (GPK Kokurikulum)Penyelaras Program: Encik Mohd Suhaimi bin Mohd NizamPenyelaras Bersama: Puan Nafsiah binti Tamzir.Setiausaha: Puan Suzita binti Wahil: Puan Hasliza binti BakarAhli Jawatankuasa: AJK Unit KantinAJK Unit KesihatanAJK Kelab Doktor Muda

KERANGKA KERJA PROJEK:

KEKUATAN:

1.Mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak iaitu guru dari segi idea, murid dari segi tenaga kerja dan penguasaha kantin serta ibu bapa dari aspek bahan projek.2.Pihak pentadbir member kerjasama dengan memberikan peruntukan bagi menjalankan projek ini.3.Murid-murid yang terlibat merasa teruja untuk menjalankan projek ini.

KELEMAHAN:

1.Kesuntukan masa membuatkan replika yang dihasilkan tidak berapa besar dan canggih.2.Replika yang dipamerkan di kantin kadang kala rosak dan perlu diperbaiki disebab