inbusiness magazine february issue 2016

126
Tιμή €3.00| Σε ειδική τιμή €1.40 για τHN KYρIAKH 7/2/16 μαζι με τήν εφήμεριδα ρεπορτερ www.inbusinessnews.com μήΝιΑιΑ ΕΚΔΟΣή ΓιΑ THN ΚΥΠΡιΑΚή ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧή | TEYXOΣ 120 | φεΒροΥαριοΣ 2016 37 όρόφόι 170 μέτρα ύψός 84 πόλύτέλή διαμέριςματα απρόςκόπτή πανόραμική θέα ςτή θαλαςςα πέντέ πόλύτέλή έμπόρικα καταςτήματα έςτιατόριό έπιβλήτική αιθόύςα ύπόδόχής πλήθώρα διέύκόλύνςέών, όπώς ύπόδόχή μέ έιδικέύμένό πρόςώπικό, έξώτέρική πιςινα, αιθόύςα ςύνέδριαςέών, γύμναςτήριό και spa μέ έιδικόύς χώρόύς θέραπέιας ςύνέργαςια μέ διέθνόύς έμβέλέιας όικόύς, μέταξύ τών όπόιών atkins, Wkk, ήβα και Burohappold EnginEEring €60 έκατ. καταςκέύαςτικό κόςτός, πλέόν έξόδα ςχέδιαςμόύ, έπιβλέψής και διαχέιριςής τόύ έργόύ από €1.4 έκατ. αρχιζόύν όι τιμές τόύ καθέ διαμέριςματός ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟμιΛΟΥ ΕΤΑιΡΕιώΝ Το ψηλοΤερο οικισΤικο κΤιριο Τησ Μεσογειου σΤη λεΜεσο SPECIAL ADVERTISING FEATURE

Upload: inbusiness

Post on 26-Jul-2016

235 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: InBusiness Magazine February Issue 2016

Tιμή €3.00 | Σε ειδική τιμή €1.40 για τhn kyρiakh 7/2/16 μαζι με τήν εφήμεριδα ρεπορτερ

www.inbusinessnews.com

μήΝιΑιΑ ΕΚΔΟΣή ΓιΑ THN ΚΥΠΡιΑΚή ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧή | TEYXOΣ 120 | φεΒροΥαριοΣ 2016

• 37 όρόφόι • 170 μέτρα ύψός

• 84 πόλύτέλή διαμέριςματα • απρόςκόπτή πανόραμική θέα

ςτή θαλαςςα • πέντέ πόλύτέλή έμπόρικα

καταςτήματα • έςτιατόριό

• έπιβλήτική αιθόύςα ύπόδόχής• πλήθώρα διέύκόλύνςέών, όπώς

ύπόδόχή μέ έιδικέύμένό πρόςώπικό, έξώτέρική πιςινα,

αιθόύςα ςύνέδριαςέών, γύμναςτήριό και spa μέ έιδικόύς

χώρόύς θέραπέιας• ςύνέργαςια μέ διέθνόύς

έμβέλέιας όικόύς, μέταξύ τών όπόιών atkins, Wkk, ήβα και

Burohappold EnginEEring• €60 έκατ. καταςκέύαςτικό κόςτός,

πλέόν έξόδα ςχέδιαςμόύ, έπιβλέψής και διαχέιριςής

τόύ έργόύ • από €1.4 έκατ. αρχιζόύν όι τιμές

τόύ καθέ διαμέριςματός

ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟμιΛΟΥ ΕΤΑιΡΕιώΝ

Το ψηλοΤερο οικισΤικο κΤιριο Τησ Μεσογειου σΤη λεΜεσο

Special aDVeRTiSiNG FeaTURe

TE

yX

120

| φε

Βρ

οΥ

αρ

ιοΣ

20

16 ιΝ

bu

siN

Es

s a

wa

rd

s 2

015

Είμαστε δίπλα σας για να δημιουργήσετε την αξία που αναζητάτε μέσα από ποιοτικές υπηρεσίες και εξειδικευμένες λύσεις. Μαζί χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, σας λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και σας στηρίζουμε σε εκείνα που αύριο θα αποδειχτούν σημαντικά. Προσαρμόζουμε την τεχνογνωσία μας και τη δύναμη του παγκόσμιου δικτύου μας στις δικές σας ανάγκες για να κάνετε τη διαφορά.

© 2016 PricewaterhouseCoopers Ltd. All rights reserved

ΕξειδίκευσηΛύσειςΑξία

www.pwc.com.cy

Page 2: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 3: InBusiness Magazine February Issue 2016

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ THN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ & ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ | TEYXOΣ 120 | ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

11 ΑΡΙΣΤΟΙ

ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

11 ΑΡΙΣΤΟΙ

ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑΤΤ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Bert Pijls

Philip Van Dalsen MTN

IN BUSINESS AWARDS

SPECIAL AWARDS ISSUE 28 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΟΓΔΟΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Page 4: InBusiness Magazine February Issue 2016

The better the question. The better the answer. The better the world works.

Each year EY Cyprus gives a student at the University of Cyprus the chance to dream big. ey.com/cy #BetterQuestions

Should opportunity be reserved for those with advantage?

© 2

016

EYG

M L

imite

d. A

ll R

ight

s Re

serv

ed. E

D06

17

Page 5: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 6: InBusiness Magazine February Issue 2016

Το δικό μου dress code

Η πρώτη εικόνα είναι πολύ σημαντική, καθώς κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο Aλέξης Κατσούρης, managing director της Audiovisual Services (FKS), μας δίνει τα δικά του ενδυματολογικά tips.

Στο Forbes απ’ τα 28

Ο Alex Loizou ήταν μόλις 24ων το 2012, όταν εντάχθηκε στο πρόγραμ-μα Entrepreneur First για επιστή-μονες τεχνολογίας. Η εταιρεία ηλε-κτρονικού εμπορίου, Streethub, που δημιούργησε, τον έφερε σήμερα στα 28 του χρόνια στη διεθνή λίστα Forbes 2016, 30 κάτω των 30 ετών.

Γνώση με μέλλον

Σ’ ένα παράλληλο τεχνολογικό σύμπαν, σ’ ένα φουτου-ριστικό χώρο που διανθίζεται από καινούργιες τεχνο-λογίες Microsoft, τέθηκε σε λειτουργία το Microsoft Innovation Center (MIC) στην Κύπρο.

Τα παπούτσια στο χέρι και δρόμο…

Συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρεί-ας Corso Italia, Χαράλαμπο Ιακωβίδη,, για το brand που σήμερα απαριθμεί 12 καταστήματα ανά την Κύπρο και πωλεί, σχεδόν, ένα εκατομμύριο ζευγάρια παπούτσια ετησίως.

www.inbusinessnews.com

FEATURES

Μοnthly Briefing

Noteworthy & UntoldΗ Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου αναπαλαίωσε το πατρικό της σπίτι, έβαλε αργαλειούς και το μετέτρεψε σε εργαστήρι υφαντικής.

122

4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑIN BUSINESS Τεύχος 120, Φεβρουάριος 2016

48

IN BUSINESS

10. Μοnthly Briefing 10| Newsbrief 14| Companies/ Industries & People Phizer: Η αντιπροσωπία στον Οργα-νισμό Κ. Παπαέλληνα Cobalt: Αρχίζει πτήσεις από την Κύπρο Barrique: Νέα οινική πρόταση Έμιλυ Γιολίτη: Στη λίστα με τις δυναμικότερες IN Brand: The Famous Grouse Kristo Avraam: For men only 22| CNP Cyprialife: Δικαιούται να χαμογελά 24| Luigi Loves Luisa: Νέα συνερ-γασία με Armani 26| Elipack: Δείτε τη συσκευασία 30| Λουκής Ταπάκης: Ηγέτης χωρίς τίτλο 32| Σελιδοδεί-κτης 34| Around the Globe

Numbers & Stats

112

110

120

Έντεκα συνολικά ηγέτες του επιχειρείν ανέδειξαν οι όγδο-ες επιχειρηματικές βραβεύσεις του περι-οδικού ΙN Business, που παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα, με χρυσούς χορηγούς την ΜΤΝ Βusiness και Chivas Regal Extra και αργυρό χορηγό την TFI Markets. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2016 στο Hilton Park στην παρουσία πέραν των 500 προσκεκλη-μένων. Το παρών τους έδωσαν πολιτειακοί αξιωματούχοι και η αφρόκρεμα του κυπρι-ακού επιχειρείν.

42

IN BUSINESSAWARDS38

70

106

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 107

CORSO ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ.

ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ CORSOITALIA ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ

ΟΜΩΝΥΜΟ BRAND ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ 12

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ,

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

ΕΤΗΣΙΩΣ. ΑΙΣΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ

ΧΕΡΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΟΥ.

στους 120 υπαλλήλους σε μια σημαντι-κή αλυσίδα με 12καταστήματα».

ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΤο τρίπτυχο σχεδιασμός, άνεση και σωστή τιμή αποτελούν τη φιλοσοφία της εταιρείας. «Η δική μου θεωρία είναι ότι τη μάχη σήμερα κερδίζει, όχι ο πιο δυνατός, αλλά ο πιο γρήγορος. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε τα-χείς και να δίνουμε αμέσως την τελευ-ταία λέξη της μόδας και μάλιστα σε τιμές που μπορεί κάποιος να αγοράζει χωρίς να το σκέφτεται δεύτερη φορά», τόνισε.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την εκτίμη-ση ότι πλέον οι πλείστες κυπριακές εταιρείες είναι δύσκολο να ακολουθή-σουν τα Corso Italia: «Αυτή τη στιγμή το 80% των προϊόντων μας είναι από δικές μας παραγωγές και μόνο το 20% προμηθευόμαστε από άλλες εταιρείες της Ευρώπης».

Ο κ. Ιακωβίδης, μαζί με την ομάδα αγορών της εταιρείας του, παρακολου-θεί συνεχώς τι γίνεται στο εξωτερικό, τις νέες τάσεις και τα σχέδια που είναι στη μόδα. «Παρακολουθούμε και μελετούμε τις τάσεις ανελλιπώς, με την παρουσία μας σε όλα, σχεδόν, τα fashion shows που γίνονται στο Παρίσι και το Μιλάνο», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι επισκέπτονται τις πλείστες εκθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο, σε κάθε γωνιά της γης, όπως, Μιλάνο, Παρίσι, Λας Βέγκας, Σάο Πάολο, Βαρκελώνη, Dusseldorf,

Guangzhou,Chengdu και Ching Hai. Σημείωσε ότι οι παραγωγές των με-

γαλύτερων brands στον κόσμο γίνονται στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι, είπε, παράγουν μεγάλες ποσότητες για Αυ-στραλία, Αμερική, Αφρική και αλλού, όμως ο κάθε εμπορευόμενος, όταν επι-σκέπτεται τα εκεί εργοστάσια, πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει τα κατάλ-ληλα προϊόντα για τη χώρα του.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣΕίναι γεγονός ότι η εταιρεία μεγάλωσε με το γυναικείο παπούτσι, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει τόσο το ανδρικό όσο και το παιδικό. «Αν και οι μεγαλύτερες πωλήσεις γίνονται στα γυναικεία, τα τελευταία δύο χρόνια αρχίσαμε να μεγαλώνουμε τις ανδρικές και παιδικές σειρές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ολοκληρωμένες συλ-λογές», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι μόδα, σωστή τιμή και μετά καλό fitting αποτελούν τα κριτήρια αγοράς της γυναίκας - πελάτη των Corso Italia, την οποία ενδιαφέρει πολύ το παπούτσι να είναι fashionable. Την ίδια ώρα, κριτήρια του άντρα κατά την επιλογή είναι πρώτα η άνεση και η ποι-ότητα και στη συνέχεια η μόδα. Σε ό,τι αφορά τις παιδικές συλλογές που πα-ρουσιάζει η Corso Italia, ο κ. Ιακωβίδης παρατήρησε ότι εκτός από τη μεγάλη ποικιλία την οποία διαθέτει, έχει κα-ταφέρει να είναι authorized dealer της Disney, παρουσιάζοντας ολοκληρωμέ-νες και original συλλογές της.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μελ-λοντικά τους σχέδια, ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προχω-ρήσει ήδη σε έρευνα αγοράς για νέα ανοίγματα στην Αγγλία. «Θεωρούμε ότι είναι μια σταθερή οικονομικά χώρα, με πολλές εθνικότητες και κουλ-τούρες, οπότε θα ήταν πιο εφικτό για μας να δουλέψουμε με τα προϊόντα τα οποία ήδη έχουμε στην Κύπρο

και ομοίως ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της βρετανικής αγοράς. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε, στα επόμενα δύο χρόνια, να αναπτύξουμε την πρώτη μας μονάδα στην Αγγλία και στη συνέχεια να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο την εταιρεία μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι περαιτέρω ανάπτυξη προγραμματίζεται και για την Κύπρο.

Όπως είπε, από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και το τέλος του 2015, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις ακόλου-θες κινήσεις, χωρίς ένα σεντ χρηματο-δότησης:• Άνοιξε κατάστημα 600 τ.μ.στην Αρα-δίππου.• Εγκαινίασε το κεντρικό της κατάστη-μα, 1.000 τ.μ.,στην οδό Σπύρου Κυπρι-ανού στη Λεμεσό.• Έχει ανακαινιστεί πλήρως εκείνο στην Ομονοίας, επί της οδού Πάφου, επίσης στη Λεμεσό.• Το κατάστημα της Αγλαντζιάς μετα-φέρθηκε σε νέο αναβαθμισμένο χώρο στη λεωφόρο Λάρνακος, σε κεντρικό σημείο με αρκετούς χώρους στάθμευ-σης.• Λειτούργησε νέο κατάστημα, 500 τ.μ.,στον Στρόβολο.• Λειτούργησε αποθήκη,1.200 τ.μ., στην Αλάμπρα. • Η εταιρεία εφοδιάστηκε με τέσσερα οχήματα διανομής.Καταλήγοντας, ο κ. Ιακωβίδης ανέφε-ρε ότι το όλο αποτέλεσμα και η καλή πορεία της εταιρείας είναι επίτευγμα σκληρής και επίμονης προσπάθειας, σε ένα περιβάλλον όπου όλοι εργάζονται σαν μια οικογένεια.

α

,

CORSO ITALIA

ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙΔΡΟΜΟ... ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

«Τη πρώτη φορά που πήγα στο Μιλάνο και ανέφερα το όνομα του ξενοδοχείου

στον οδηγό του ταξί που θα με μετέ-φερε, μου έκανε εντύπωση η ονομασία της οδού που βρισκόταν, η οποία ήταν Corso Italia. Ακούστηκε ωραία στο αυτί μου, μού άρεσε και την υιοθέτησα ως όνομα της εταιρείας μου», μας είπε o managing director της εταιρείας Corso Italia, Χαράλαμπος Ιακωβίδης.

Πρόκειται για ένα brand που ανα-πτύχθηκε σε χρόνο- ρεκόρ. Άνοιξε

το πρώτο κατάστημα παπουτσιών τον Αύγουστο του 2005 στο Πλατύ Αγλαντζιάς και 11 χρόνια μετά έχει καταφέρει να εξαπλωθεί με δώδεκα στο σύνολο. «Είμαστε μια εταιρεία που ταυτίζεται, πλέον, με τη διαμόρφωση της τιμής του παπουτσιού στην Κύ-προ», ανέφερε, τονίζοντας ότι όσο η επιχείρηση μεγάλωνε τόσο μειώνονταν οι τιμές των υποδημάτων στην Κύπρο.

Κι εξήγησε: «Θέλαμε να μπει στην αγορά ένα προϊόν με σωστή τιμή. Δεν γίνεται να βλέπεις φθηνότερα παπού-τσια σε άλλες χώρες με περισσότερα λειτουργικά έξοδα και στην Κύπρο να πωλούνται ακριβότερα».

Προτού ασχοληθεί με τα παπούτσια, ο Χαράλαμπος Ιακωβίδης δραστηριο-ποιείτο στις εισαγωγές ιταλικών επώ-νυμων προϊόντων. Όταν τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν και η αγορά να αναζητεί περισσότερα οικονομικό-τερα είδη, με πρώτες προτεραιότητες τα αναγκαιότερα εξ αυτών, αποφάσι-σε να στραφεί στην εμπορία υποδημά-των, αφού «κανείς δεν μένει ξυπόλυ-τος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινώντας δεν είχα φανταστεί ότι θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε, παρόλο που ήμουν πεπεισμένος ότι αν δίναμε κάτι σωστό, σε μια σωστή τιμή, τότε θα δούλευε καλά», επεσή-μανε. Όπως είπε, τα πρώτα τέσσερα με πέντε χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, μέχρι να βρεθούν τα κεφάλαια για να δυναμώσει η εταιρεία: «Σιγά - σιγά καταφέραμε, όμως, να ανέβουμε στην κορυφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω

107

λειτουλειτουργικά έλειτουργικά έλε υργικάργικά έλειτολειτουργικά λειτουργλειτουργικυργικά έυργικά έυργικάλειτουργικάλειτουργικά λειτουργικά έλειτολειτουργικά έτουργικά έγγιλειτουργικά έκά έκάάάάιτουργικάά έτουργικά ξοδα ξξξοοοδα καξοδξξοδα ξοοδοοοδδξοδαοοδαα καξλλπωλούνται ακρπωλούνται ακπωλούνται ακρλούνται ακρπωλούνται ται ακραι ακρι ακραακρπωλούνται ακρπωλούνται ακρπωλούνται ακρααιιι ακρρρπωλούνται ακαααακκπωλούνται απωωλούνται ακρκρρρπωλούνταπωλπωλούντούνται ιβότερα»ιβότερα»ιβότερα». ιβότερα». βότερβότερότερβότερα»ότερα»τερα»ιβότερα». ιβότερα»τερα»ριβότερα»ιβιβότιββότβότεεραεραιβόβιβόό ρρ

τα αντα αντταττα τααταταταταα αα αα ανταταα αατατα α αασε νασε να σσε να ε να στεσε να σε να σνα σσε να στα σττσε να στε να σνα στρτσε σε νσε να στε νσε να σε να σσστσττρσε νσεε ννα ασε να σσστττσε να στσσεε ννα τττρσε να στσε να στε να στρρρρρτων, αφοτων, αφού των, αφούων, αφού ων, αφον, αφού ν, αφούν, αφ αφν, αφων, αφούτων, αφοτων, αφούού , αφού ύτων, αφούύύ «κν, αφούαααφοαφων, αφού «ύύύτωντων, αααφ ύ «τωτωνων αφαφού «ααφων, αφφού «ούύ ««τωντωτων αφφ, αφο «««κτωτ φφφούύ κφτος», τος», τος», όπτος», ό, όόπόπωςόπως εόπως επως είπως είπως είπωωςς εως εως είίίίτος», ό, όπόπωόπόπως εόπως επως είπωπως επως εείίίπωπωως εείίίτοτος», όόόόπω είίωω είς» πωωςς είίςς πππππππππ

Αφιέρωμα: Εταιρική

Κοινωνική Ευθύνη

74

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ

10

Page 7: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 8: InBusiness Magazine February Issue 2016

AΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥEDITORIAL

T

ο τεύχος Φεβρουαρίου του IN Business είναι κάθε χρόνο αφιερωμένο στον θεσμό των IN Business Awards και στην επιβράβευση της επιχειρημα-τικότητας. Φέτος, ο θεσμός αποκτά ως ορόσημο ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς μπαίνουμε στο 10ο έτος κυκλοφορίας του περιοδικού που τον δημιούργησε, μετρώντας αισίως οκτώ χρόνια ανάδειξης των βέλτιστων παραδειγμάτων της κυπριακής επιχει-ρηματικής σκηνής.

Σε ένα 28σέλιδο αφιέρωμα στους βραβευθέντες των IN Business Awards 2015, αλλά και στη διοργάνωση γενι-κότερα, αναδεικνύουμε για μια ακόμη

χρονιά τα πρόσωπα και τις επιχειρή-σεις που εισέπραξαν τα εύσημα, ανα-δεικνύοντας ταυτόχρονα το ευρύτερο ευ επιχειρείν στην Κύπρο.

Και ανάμεσα στις πολλές ιστορίες επιχειρηματικής αριστείας, που μοιρά-στηκαν μαζί μας οι βραβευθέντες - από την εταιρεία που κέρδισε τη μάχη στον τομέα των υπηρεσιών μέχρι τη μικρο-μεσαία που με μικρά και σταθερά βή-ματα επεκτάθηκε στην Κύπρο, άπλωσε όμως και το χέρι της εκτός συνόρων - αυτό που προσωπικά με κέρδισε είναι η ιστορία του κ. Λουκή Πετρίδη, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια ιστορία «πάθους», βγαλμένη και γραμ-μένη από έναν άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του με το κυπριακό επιχερείν. Από έναν άνθρωπο γεμάτο ενέργεια που δεν εφησύχασε ποτέ, που δεν τον σταμά-τησαν οι «ατυχίες» και τα σκαμπανεβά-σματα. Μας έδωσε μηνύματα σαφή και ξεκάθαρα για το πείσμα που χρειάζεται να έχεις σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου και δη στα επιχειρηματικά. Στη συνέντευξη που ακολουθεί δικαίως τον αποκαλούμε «αθλητή της ζωής». Πέρα, όμως, από τα IN Business Awards και τους άξιους βραβευθέντες μας, τα

βλέμματα μας στράφηκαν με ενδιαφέρον και στον μόλις 28 ετών Alex Loizou, τον Κύπριο επιχειρηματία που δραστηριοποι-είται με βάση του το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει περιληφθεί, ανάμεσα σε άλλες επιχειρηματικές διάνοιες, στη λίστα του Forbes, 30 under 30. Η νεοφυής επιχεί-ρηση (startup), Streethub, που ξεκίνησε το 2013 έχει, μέχρι σήμερα, συγκεντρώ-σει χρηματοδότηση ύψους $3.8 εκατ. από τις εταιρείες Octopus Ventures, Index Ventures, PlayFair Capital και αγγέλους - επενδυτές από εταιρείες, όπως, Net-A-Porter, eBay, Jack Wills και Google. Ο δικτυακός τόπος που σήμερα εμπο-ρεύεται, μέσω του www.Trouva.com, αποτελεί πύλη για 350 ανεξάρτητα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθόλου άσχημα για ένα νέο που βρί-σκεται ακόμα στην τρίτη δεκαετία της ζωής του! Τα παραδείγματα του καλού επιχειρείν βρίσκονται παντού γύρω μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να τα προβάλ-λουμε. Η ανάδειξή τους αποτελεί «λίπασμα» για τις ιδέες που θέλουμε να δούμε να φυτρώνουν και να δίδουν τους καρπούς του μέλλοντος.

www.inbusinessnews.com6 IN BUSINESS

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΜΕΧΡΙ ΤΑ 90!

Page 9: InBusiness Magazine February Issue 2016

Nicosia - Limassol - Tel. 22 897 361

ROTONDE DE CARTIERL A R G E D A T E , R E T R O G R A D E S E C O N D T I M E Z O N E ,

A N D D A Y / N I G H T I N D I C A T O R 1 9 0 4 - F U M C

THIS ROTONDE DE CARTIER WATCH COMBINES THREE WATCHMAKING COMPLICATIONS

INTO THE MANUFACTURE MOVEMENT 1904-FU MC FOR A BOLD AESTHETIC WITH CLEAN

LINES AND REFINED DETAILS. ESTABLISHED IN 1847, CARTIER CREATES EXCEPTIONAL

WATCHES THAT COMBINE DARING DESIGN AND WATCHMAKING SAVOIR-FAIRE.cart

ier.c

om

Page 10: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΜΗ: Γιώργος Μιχαήλ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΙΜΗ: Δάφνη Ροδίτου ΤανγκΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ MEDIA IMH: Έλενα ΛεοντίουΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Μαρία Θεμιστοκλέους ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΙΝ BUSINESS: Στέλλα ΜούρεττουSENIOR EDITOR: Mαρία ΠηλείδουΣΥΝΤΑΞΗ: Ερατώ Πισιάρα-Γερασίμου, Aντρέας Κωστουρής, Δήμητρα Λάντου, Αντώνης Αδάμου, Mαριάννα Νικολάου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ART DIRECTOR: Άννα ΘεοδοσίουSENIOR DESIGNER: Αλεξία ΠέτρουASSISTANT DESIGNERS: Μαρία Βασιλείου, Στέφανη ΑνδρέουΦΩΤΟΓΡΑΦIA: Jo Michaelides, Emma Louise Charalambous, Μάριος Χαψής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ & OPERATIONS

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Ειρήνη ΓεωργίουADVERTISING EXECUTIVE: Χάρης Παυλίδης MARKETING EXECUTIVE ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ: Κεύη ΤσίσσιουΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: Βούλα ΝικολάουYΠΕΥΘΥΝΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: Παντελίτσα Χατζηστεφάνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ: Μύρια Νεοφύτου, [email protected]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τηλ. 22505555, Φαξ [email protected]

GOLD & GOLDNEWS.COM.CY

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: John Vickers ΑDVERTISING EXECUTIVE: Σταύρος Επιφανίου

INBUSINESSNEWS.COM

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Aντρέας ΚωστουρήςΑDVERTISING EXECUTIVE: Kρίστοφερ Κωνσταντίνου

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αιγάλεω 5, Στρόβολος 2057Τ.Θ. 21185, 1503 Λευκωσία, ΚύπροςΤηλ. 22505555, Φαξ 22679820, [email protected]

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ: CASSOULIDES MASTERPRINTERS

ISSN 1986-0056

ΜΑΖΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΕΣΤΙΑΣΗ, ΙCT, ΕΝΕΡΓΕΙΑ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΕΘΝΗ)

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟPINION

BRANDS

BUSINESS LIFESTYLE

ΑΓΟΡΕΣ

BUSINESS GOSSIP

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

MULTIMEDIA

ΛΙΣΤΕΣ/DIRECTORIES

VIDEO

ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗN ΠΥΛΗ ΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Page 11: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 12: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

MONTHLYBRIEFING

10 IN BUSINESS

Από τον πίνακα εξαιρούνται διαφημίσεις τηλεμπορίας (telemarketing) και ΜΜΕ. Πηγή: Nielsen

FORD FOCUSΣΕ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ

M ια νέα έκδοση προστίθεται στην γκάμα του Ford Focus. Πρόκειται για τη σειρά Ford Focus Black & Red Edition, μια νέα διπλή επιλογή, πα-

ρόμοια με εκείνη που το εργοστάσιο είχε κάνει και στο παρελθόν με το Fiesta. Προσφέρεται με δυο διαφορετικούς χρω-ματικούς συνδυασμούς είτε σαν Race Red είτε σαν Panther Black. Αναλόγως επιλογής η οροφή είναι βαμμένη είτε κόκκινη είτε μαύρη, όπως ακριβώς ο βελτιωμένος αεροδυναμικός διαχύτης, το περίγραμμα της εμπρός γρίλιας, η αεροτομή, το μεγαλύτερο splitter μπρο-στά, αλλά και οι καθρέφτες. Η εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνεται από τις μαύρες ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών. Η σειρά διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά με ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων κινητήρα από την ήδη υπάρχουσα γκάμα του Focus.

ΟΙ 10 ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ (€)

AΛΦΑΜΕΓΑ 2.468.364LIDL 1.745.105CYTA 1.337.981JUMBO 1.203.453CARREFOUR S/M 995.382MTN 864.968ΟΠΑΠ 780.376ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 763.701NESTLE 750.394ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 713.405

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ 40

Σαράντα χρόνια λειτουργίας γιόρτασε πρό-σφατα ο όμιλος εταιρειών Κanika

στη Λεμεσό. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Θεοδόση Καραολή και δυο άλλους συνεταίρους, έχοντας αρχικά προσανατο-λισμό στον τομέα των κα-τασκευών και την ανάπτυξη γης, ενώ αργότερα επεκτά-θηκε και στα ξενοδοχεία. Σήμερα δραστηριοποιείται με τέσσερις ξενοδοχεια-κές μονάδες, τις οποίες πρόσφατα αναβάθμισε με καινοτόμες υπηρεσίες και νέες κτιριακές υποδομές. Επίσης, προγραμματίζει σύντομα την ανέγερση ενός ακόμα πολυτελούς ξενοδοχείου σε προνομι-ούχο παραλιακό τεμάχιο γης δίπλα από το Alexander the Great Beach Hotel στην Πάφο. Παράλληλα, η Kanika Developments & Construction δραστηριοποι-είται στην ανάπτυξη γης και έργων υψηλής ποιότητας.

Σε αναζήτηση προσωπικού βρίσκεται η αλυσίδα κα-ταστημάτων ένδυσης και υπόδησης H&M, που σχε-διάζει να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στην Κύπρο. Ο σουηδικός όμιλος, με πα-ρουσία σε 61 χώρες, θα επε-κταθεί στη χώρα μας έχοντας

ήδη συνάψει συμφωνία με τον Όμιλο Σιακόλα για εξασφάλιση μεγάλου κτιρίου στην οδό Λήδρας. Ακόμα, σε διάφορες καταχωρήσεις σε ιστοσελί-δες εξευρέσεως εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αναζητεί τη διευθυντική ομάδα για το πρώτο αυτό κατάστημα της Λευκωσίας.

H&MΖΗΤΕΙΤΑΙ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δ ιαθέσιμη στην κυπριακή αγορά θα είναι από τις 28

Φεβρουαρίου η πλατ-φόρμα Blupath, νικήτρια του MTN Innovation Challenge, που στόχο έχει την αύξηση της πελατείας σε εμπορικούς χώρους. Η κυπριακή Blupath προ-σφέρει μια σειρά υπηρεσι-ών, οι οποίες επιτρέπουν στον χρήστη να επικοινω-νεί ηλεκτρονικά με κατα-ναλωτές που πλησιάζουν στον εμπορικό του χώρο

ή είναι κοντά σε αυτόν, διαφημίζοντας και προωθώντας τα προϊόντα και τις υπη-ρεσίες του. Στόχος της είναι να προσφέρει τις δυνατότητες του location based marketing σε πιο ευρεία αγορά. Αρχικά θα προσφέρεται δωρεάν για χρήση τριών μηνών σε ενδιαφερόμενους χώρους και επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους και χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δέσμευση.

BLUPATHΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

2,7%

$165 ΕΚΑΤ. ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΠΩΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΟΜΙΛΟ BG ΣΤΗ NOBLE ENERGY ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΜΕΡΙΔΙΟΥ 35% ΤΩΝ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ.

BRIEF | ΑΠΟ

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΠ, ΣΥΜΦΩ-ΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟ-

ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΟΕ), ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜ-ΨΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟ-

ΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 2016.

Page 13: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 14: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com

NEWSBRIEF | ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

MONTHLYBRIEFING

12 IN BUSINESS

ROHA PREMIUM POTATO

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Για τον τίτλο του Εθνικού Πρωτα-θλητή του Κοινού διαγωνίζεται η κυπριακή εταιρεία Roha Premium Potato στην πρώτη ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία, όπου

το κοινό θα επιλέξει την αγαπημένη του εταιρεία μέσα από άλλους εννιά Εθνικούς Πρωταθλητές της Κύπρου, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Βραβείων. Η Roha έχει ήδη λάβει τον τίτλο του Εθνικού Πρωταθλητή στα φετινά Ευρωπαϊκά Επιχει-ρηματικά Βραβεία στην κατηγορία Εισαγω-γές/Εξαγωγές, μέσω ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής, τον Σεπτέμβριο του 2015. Η πρώτη φάση για την ανάδειξη του Εθνικού Πρωταθλητή του Κοινού θα κρατήσει έως τις 26 Φεβρουαρίου και ακολούθως το κοινό θα ψηφίσει από 32 διαφορετικές χώρες για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλητή.

OJO SUNGLASSESΚιόσκι στο Mall of Cyprus

Στο Mall of Cyprus άνοιξε κατά-στημα - κιόσκι η εταιρεία OJO Sunglasses. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή έγιναν από το τμή-

μα σχεδιασμού της εταιρείας, της οποίας η επέκταση δεν τελειώνει εδώ. Σειρά παίρνουν νέα καταστήματα σε Καλαμάτα, Πάτρα, Γλυφάδα, Ηράκλειο και στην οδό Ερμού στην Αθήνα.

BLUE AIRΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ

ΤΗΣ ΙΑΤΑ

Πλήρες μέλος της Διεθνούς Ένω-σης Αεροπορικών Μεταφορών κατέστη πρόσφατα η ρουμανική

αεροπορική εταιρεία Blue Air. Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζεται ότι αυτό επιτεύχθηκε μετά την πρόσφα-τη πιστοποίηση IOSA (ΙΑΤΑ επιχει-ρησιακή αξιολόγηση της ασφάλειας), που με διάφορους ελέγχους αξιολόγησε περισσότερα από 900 πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των πτήσεων στα παρακάτω τμήματα: Πτητικής λειτουργίας, επιχειρησιακού ελέγχου και αναχώρησης πτήσεως, μη-χανικής συντήρησης των αεροσκαφών, λειτουργιών καμπίνας, επιχειρήσεων επίγειας εξυπηρέτησης, μεταφοράς εμπορευμάτων και διαχείρισης της ασφάλειας. Η ΙΑΤΑ είναι διεθνής ορ-γανισμός αεροπορίας με μεγάλο κύρος και σ’ αυτόν συμμετέχουν πάνω από 260 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, που έχουν παρουσία σε περισσότερες από 119 χώρες.

ΟΜΙΛΟΣ LUFTHANSA ΥΙΟΙ ΠΙΛΟΤΑΡΕΙ Ο Κ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ

Ν έος γενικός διευθυντής του Ομίλου Lufthansa για την Ελλάδα και την Κύπρο διορίστηκε ο Κωνσταντί-νος Τζεβελέκος, ο οποίος

εργάζεται στη Lufthansa από το 1992 και ανέβηκε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στο γραφείο της Αθήνας. Ανέλαβε να ηγείται του γραφείου της εταιρείας στην ελληνική πρωτεύουσα και θα είναι αρμόδιος για όλα τα θέματα πωλήσεων, μάρκετινγκ και εκπροσώπησης στις δύο χώρες. Σημειώ-νεται ότι η Lufthansa πραγματοποιεί από τη Λάρνακα τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα προς το Μόναχο και επτά προς τη Βιέννη μέσω της Austrian Airlines.

HUBLOT ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

ε τη στήριξη της ελβετικής φίρμας πολυτελών ρολογιών, Hublot, πραγματοποιείται η πε-ριοδική έκθεση Βυθισμένος Θη-σαυρός - Το ναυάγιο των Αντικυ-

θήρων, στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης της Βασιλείας έως τις 27 Μαρτίου 2016. Η έκθεση παρουσιάζει την πλειοψηφία των ευρημάτων του ναυαγίου των Αντικυθή-ρων που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιο-λογικό Μουσείο της Αθήνας και παρουσι-άζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας.Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι από τους σημαντικότερους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν στον ωκεανό, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη της Hublot. Πρό-κειται για ένα πολυτελές φορτίο με μαρ-μάρινα και χάλκινα αγάλματα, κοσμήμα-τα, αγγεία, νομίσματα και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, το αστρο-νομικό εργαλείο που έφερε επανάσταση στην ιστορία της τεχνολογίας.

GARAGE GIRLS 2016

Η εταιρεία Χρ. Καποδίστριας & Υιοί λάνσαρε το εταιρικό ημερολόγιο του

2016, το οποίο διατίθεται στα επτά κα-ταστήματά της στη συμβολική τιμή των €3. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ενί-σχυση του συνδέσμου Ένα Όνειρο, Μια Ευχή για παιδιά με καρκίνο και συνα-

φείς παθήσεις. Για το ημερολόγιο, που έχει τον τίτλο, Garage Girls, φωτογρα-

φήθηκαν έξι μοντέλα και η όλη διαδικα-σία έγινε στην Κύπρο. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Καποδίστριας, που αντιπρο-σωπεύει περισσότερες από 35 φίρμες γνωστών ανταλλακτικών, ελαστικών

και λιπαντικών αυτοκινήτου, πρόσφατα λάνσαρε και τη νέα της ιστοσελίδα.

BLUE AIRΜΕΛΟΣ

209.894 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η PORSCHE AG

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 24%.

ειξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλητ

Page 15: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 16: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com14 IN BUSINESS

MONTHLYBRIEFING

Μεγάλο deal επετεύχθη στην κυ-πριακή αγορά φαρμάκων, το οποίο καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τους πρωταγωνιστές στο εγχώριο πεδίο εισαγωγής και προμήθειας φαρμά-κων τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

OΟργανισμός Κ. Παπαέλληνα κατέ-ληξε σε συμφωνία με τον όμιλο Geo. Pavlides & Araouzos, εξασφαλίζοντας το

100% της εταιρείας Geo. Pavlides & Araouzos Pharmaceuticals, η οποία αντιπροσωπεύει την αμερικανική εται-ρεία φαρμάκων Pfizer. Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός Κ. Παπαέλληνα είχε

μερίδιο στην εταιρεία Geo. Pavlides & Araouzos Pharmaceuticals της τάξης του 49,9% και με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον όμιλο Geo. Pavlides & Araouzos εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της αντιπροσωπείας της Pfizer στην Κύπρο.

Η Pfizer έχει σήμερα κύκλο εργασιών της τάξης των $50 δισ. και εργοδοτεί πέραν των 70 χιλιάδων ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Σημαντική είναι η παρουσία της και στην Κύπρο, αφού ο κύκλος εργασιών της στο νησί ανέρχεται στα €10 εκατ., τα οποία αντιστοιχούν στο 5,5% του ετήσιου τζίρου φαρμάκων. Τα φάρμακά της διατίθενται σε ποσοστό, περίπου, 50%-50% σε δημόσιο και ιδιωτικό το-μέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετήσιος

κύκλος εργασιών της κυπριακής αγοράς φαρμάκων ανέρχεται στα €185 εκατ., από τα οποία τα €85 εκατ. πάνε στον ιδιωτικό και τα €100 εκατ. στον δημό-σιο τομέα.

Την ίδια ώρα ο οργανισμός Κ. Πα-παέλληνα αποτελεί έναν από τους με-γάλους πρωταγωνιστές στους κλάδους φαρμάκων, καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών της τάξης των €65 εκατ. ετησίως.

Πέραν της παγκύπριας διανομής και παρουσίας σε σημεία πώλησης λιανικής, ο όμιλος τροφοδοτεί το δημόσιο με φάρ-μακα και άλλα προϊόντα που χρησιμο-ποιούνται σε νοσηλευτήρια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΣΤΟΥΡΗΣ

κής αεπ

o Pavlid

PHIZER

Companies, Industries & People

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ PFIZER,

ΤΟ ΜΠΛΕ ΧΑΠΑΚΙ VIAGRA

Page 17: InBusiness Magazine February Issue 2016

Αν

π

σ

μ

σ

© 201στην με το Ελβετ

Η Kδίκστεάρσε πασυ

ΈχοστόδίκσυKPποευθανάαγο

kp

Αντιμετωπίζετε

προκλήσεις

στις γρήγορα

μεταβαλλόμενες

συνθήκες της αγοράς ;

© 2016 KPMG Limited, ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένη στην Κύπρο, μέλος του δικτύου ανεξάρτητων Οίκων της KPMG που συνδέονται με το Διεθνή Οίκο KPMG International Cooperative (“KPMG International”), Ελβετικός Οργανισμός. Όλα τα νόμιμα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

Η KPMG είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών, στελεχωμένων με πέραν των 1 .000 άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών σε 155 χώρες, που προσθέτει αξία παρέχοντας ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα για τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε ως δίκτυο. Δημιουργούμε και ενεργούμε συνεχώς για να διασφαλίζουμε ότι η KPMG παρέχει ευρείας εμβέλειας, άριστης ποιότητας επαγγελματικές υπηρεσίες, ευθυγραμμισμένες με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας και των αγορών.

kpmg.com.cy

Page 18: InBusiness Magazine February Issue 2016

MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

www.inbusinessnews.com16 IN BUSINESS

COBALTΑρχίζει πτήσεις από την Κύπρο Μια νέα αεροπορική εταιρεία χα-μηλού κόστους, η Cobalt, θέτει ως βάση της την Κύπρο, επιδιώ-κοντας να καλύψει το κενό των Κυπριακών Αερογραμμών και να ξεκινήσει πτήσεις μέσα στο πρώ-το τετράμηνο του 2016 σε όλο το φάσμα των αγορών της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατο-λής.

Η εταιρεία βρίσκεται στο τε-λικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης από την Πο-λιτική Αεροπορία και στη

θέση του «πιλότου» βρίσκεται ο διευθύ-νων σύμβουλος, Andrew Pyne, με πε-ρισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε ηγετικές θέσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Η Cobalt ανήκει στη Νew Age Airline Holdings, που είναι εγγεγραμ-μένη στην Κύπρο και βασίζεται σε ιδιωτικά κυπριακά κεφάλαια. Αυτή τη στιγμή εργοδοτεί 22 άτομα, στην πλει-οψηφία τους Κύπριους, που καλύπτουν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μιας αεροπορικής εταιρείας, ενώ συνεχίζεται η πρόσληψη πιλότων και αεροσυνο-δών. Αυτό τον μήνα, κατά τον οποίο θα φτάσει στην Κύπρο το πρώτο της αερο-σκάφος, θα ανακοινώσει και το πτητικό της πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει έξι με επτά προορισμούς με διάρκεια πτήσης τεσσάρων ωρών. Θα αρχίσει με δύο Airbus A320 και με στόχο την αύξηση του στόλου της το 2016 και 2017.

Η νέα εταιρεία, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της, έχει στόχο να χτίσει πάνω στην επιτυχία των αεροπορικών εταιρειών χα-μηλού κόστους, φιλοδοξώ-ντας να προσφέρει υπηρε-

σίες που όχι απλώς θα γεμίσουν το κενό που άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά και θα ενδυναμώσουν την εικόνα της Κύπρου ως προορισμού για όλο τον χρόνο και ως περιφερειακής αεροπορικής βάσης. Έμφαση θα δοθεί, επίσης, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. «Το χαμηλό κόστος είναι το κλειδί της επιτυ-χίας, επειδή μας επιτρέπει να δημιουργή-σουμε νέα επιβατική κίνηση. Εκτός από αυτό, όμως, σκοπεύουμε να είμαστε ευρη-ματικοί και δημιουργικοί όσον αφορά στις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε», αναφέ-ρει ο κ. Pyne. Παράλληλα σημειώνει ότι με στόχο την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί θα αναγράφονται στα αεροσκάφη της μηνύματα που θα ενθαρρύνουν τον κόσμο να το επισκεφτεί.

«Ένας ισχυρός αερομεταφορέας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της κυπριακής οικονομίας. Στηρίζει, επίσης, την τοπική αγορά εργασίας και δημι-ουργεί ένα δίκτυο που φέρνει τουριστική κίνηση στην κύρια βάση του», παρατηρεί ο ίδιος, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι: «Στόχος μας είναι να γίνουμε μέρος της ζωτικής εθνικής υποδομής της χώρας. Αυτή είναι η αποστολή μας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σκοπεύουμε να γίνουμε ένας σημαντικός περιφερειακός αερομεταφορέας, με έναν εξίσου σημαντι-κό στόλο και πολλούς προορισμούς».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΝΤΟΥ

BARRIQUEΝέα οινική πρότασηΗ πρώτη ουσιαστική επαφή του Δημήτρη Παυλίδη με το κρασί έγινε κατά τη διάρκεια των σπου-δών του. Ήταν, μάλιστα, αρκετή για να τον μα-γέψει, να τον κάνει να το μελετήσει εις βάθος και να τον οδηγήσει στη δημιουργία του Barrique, ενός εστιατορίου - wine bar, στοχεύοντας στη σωστή εξυπηρέτηση των φίλων του κρασιού και του καλού φαγητού. Χαρακτηρίζοντας το εμπόριο κρασιού

στην Κύπρο ως ανελισσόμενο και προο-δευτικό, ο κ. Παυλίδης τονίζει πως το γε-γονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν το κρασί και ασχολούνται με αυτό με διάφορους τρόπους, έχει ως αποτέλεσμα να ανελίσσεται στην αγορά.

Η εισαγωγή ξένων κρασιών και η χαμηλή τους τιμή έχει υπάρξει ευλογία και κατάρα μαζί, επισημαίνει, καθώς επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις των κυπριακών. Από την άλλη, ο ανταγωνισμός ώθησε την αναβάθμισή τους, τη δημιουργία κρασιών τα οποία έχουν καλύτερη σχέση τιμής - ποιότητας και τη βελτίωση των ενεργει-ών που αφορούν στην προώθησή τους. «Παρόλο που τα κυπριακά κρασιά έχουν σήμερα τη δυνατότητα να συναγωνι-στούν τα ξένα, η θέση της Κύπρου στο παγκόσμιο εμπόριο του τομέα είναι σχε-δόν ανύπαρκτη», προσθέτει, τονίζοντας πως «η ποσοτική δυνατότητα παραγω-γής κρασιών στον τόπο μας είναι περιο-ρισμένη, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας με μεγάλες εμπορικές επι-χειρήσεις του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, η έλλειψη οινικής κουλτούρας οδήγησε στο να μην υπάρχει αρκετή ενασχόληση με την εξέλιξη της παραγωγής του προϊ-όντος και την προώθησή του».

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, σημειώνει ότι έχουν καταφέρει να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο οίνου, καθώς πληρούν βασικά κριτήρια, όπως ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή ποιοτικού στα-φυλιού, μακρόχρονη παράδοση στην οινοποίηση και εκτεταμένη ενασχόληση με το λανσάρισμα των κρασιών τους.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο Barrique δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του κρασιού και των εδεσμά-των που προσφέρουν, δίδοντας τη δική τους νέα πρόταση στην απαιτητική αγορά των φίλων του οίνου.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

πτή

Δημήτρης Παυλίδης

Page 19: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 20: InBusiness Magazine February Issue 2016

MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

www.inbusinessnews.com

H ιστορία μιας μάρκας

Ο MATTHEW GLOAG, ΑΝΙΨΙΟΣ ΤΟΥ WILLIAM,ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΥΙΣΚΙ,ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΤΟΥ BLENDED WHISKY. Η ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΗΤΑΝ GROUSE. Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜATTHEW GLOAGΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ.

Ο William Gloag αναλαμβάνει τα ηνία στο μπακάλικο του πατέρα του στο Perth της Σκωτίας και αρχίζει να παράγει ουίσκι.

1980

2006

THE FAMOUS GROUSE

1896

TO ΤHE FAMOUS

GROUSE WHISKY

ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΗΝ

ΚΥΠΡΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ACM

CHRISTOFIDES LTD

ΑΠΟ ΤΟ 1977. ΕΙΝΑΙ Ο

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΜΕ

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ, ΕΝΩ ΠΟΥΛΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2 ΕΚΑΤ. ΚΙΒΩΤΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΕ 94 ΧΩΡΕΣ.

1860

ΤΟ THE FAMOUS GROUSE ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ.

1970

450.000 ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗΣτη λίστα με τις δυναμικότερες Στη διεθνούς φήμης IFC Power Women Top 100 της Citywealth κα-τατάχθηκε η Κύπρια Έμιλυ Γιολίτη, συνέταιρος του δικηγορικού γραφεί-ου Harneys και ιδρυτικό μέλος του στην Κύπρο.

Η ίδια μας μιλά για τη συμπερί-ληψή της στη λίστα, η οποία καταδεικνύει γυναίκες με επιρ-ροή και καταξιωμένες επαγγελ-

ματίες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε διεθνή οικονομικά κέντρα.Τι σημαίνει για σας η συμπερίληψή σας στη λίστα; Είναι τιμή, επειδή η λίστα καταρτίζεται βάσει συστάσεων πελατών και συνεργατών. Ταυτόχρονα με χαροποιεί, καθώς συνιστά επιβράβευση των προσπαθειών μας για εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των κυπρι-ακών υπηρεσιών, κάτι που πρεσβεύουμε ως γραφείο. Ξεκινήσαμε πριν από δέκα, περίπου, χρόνια τρεις 29ρηδες με όραμα να δημιουργήσουμε έναν από τους πιο εξει-δικευμένους νομικούς οίκους εταιρικού και τραπεζικού δικαίου. Σήμερα έχουμε πα-ρουσία σε οκτώ χώρες και πέραν των 300 δικηγόρων στο ανθρώπινο μας δυναμικό. Η μεγαλύτερη μας επιτυχία, πιστεύω, εί-ναι το ότι παραμένουμε με τους παιδικούς μου φίλους, συνεταίρους και συνιδρυτές, Παύλο Αριστοδήμου και Δημήτρη Λοϊζίδη, μια δεμένη ομάδα με μεγάλα σχέδια για το μέλλον.

1905 Γεννιέται το The Famous Grouse.Το ουίσκι Grouse μετονομάζεται σε The Famous Grouse, λόγω της μεγάλης φήμης που το συνοδεύει.

1907H ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ PERTH, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ BORDEAUX HOUSE.

Μετά τον θάνατο του προέδρου της Matthew Gloag, εγγονού του ιδρυτή της επιχείρησης, η εταιρεία Matthew Gloag & Son, στην οποία ανήκει το ουίσκι, εξαγοράζεται από την Highland Distillers.

1984 Αποκτά την πιστοποίηση Royal Warrant, που απονέμεται από τη βρετανική βασιλική οικογένεια σε προϊόντα τα οποία καταναλώνονται από γαλαζοαίματους.

1999 2002ΟΙ HIGHLAND DISTILLERS

ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ EDRINGTON,

Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ BRAND.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ, GLENTURRET ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ, ΦΙΛΟΞΕΝΩΝΤΑΣ ΤΟ THE FAMOUS GROUSE EXPERIENCE. ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

ΕEEGROGRO

45ΓΙΑ

1920

Εμφανίζονται τα πρώτα personalized μπουκάλια, στα οποία ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα ή τη λέξη που επιθυμεί, αντί της λέξης Grouse.

43 ΕΚΑΤ. ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ THE FAMOUS GROUSE ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Famous for a reason

μια δεμένη ομάδα με μεγάλα σχέδια για το μέλλον.

ΕΜΙΛΥ ΓΙΟΛΙΤΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ GLOAG ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. ΤΡΙΤΟΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ Ο MATTHEW GLOAG, «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΟΥΙΣΚΙ THE FAMOUS GROUSE.

18 IN BUSINESS

Page 21: InBusiness Magazine February Issue 2016

customer engagement with SAP’s next-generation cloud CRM software

Sell smarter | Sell from anywhere | Collaborate | Close more

If you want to learn more about SAP Cloud solutions, including the

call us now at 22378777 or email us at [email protected] Cyprus Ltd

Organizations that track leads, prospect stages and statuses in

close 26% sales leads on an annual basis

65% of the average sales person’s time is spent NOT selling

Page 22: InBusiness Magazine February Issue 2016

MONTHLYBRIEFING Companies, Industries & People

20 IN BUSINESS

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας; Ως δημιουργικό γραφείο είμαστε υπέρ της συνεχούς εναλλαγής και της διακριτής καινοτομίας. Οδηγοί μας είναι οι νέες νομοθεσίες και οι διεθνείς συμβάσεις για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των στρα-τηγικών πλάνων των πελατών μας και οι διεθνείς εξελίξεις που διευρύνουν γεωγρα-φικά τους επιχειρηματικούς μας στόχους και εταίρους. Το 2016 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για νέες συνεργασίες και αναδιαρθρώσεις.Η νομική ήταν άλλοτε ανδροκρατού-μενη. Σήμερα γυναίκες νομικοί εργάζο-νται, ηγούνται, αλλά και διακρίνονται. Πώς σχολιάζετε; Τελευταία έχει σημειωθεί ενθαρρυντική πρόοδος. Η ομάδα μου στο γραφείο αποτελείται εξολοκλήρου από γυναίκες. Η διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε επαγγελ-ματίες μητέρες με πιο ευέλικτο ωράριο και εργασιακό καθεστώς βοηθά σημαντικά. Οι γυναίκες έχουν εκ φύσεως το πλεονέκτη-μα, αν αποδεχτούμε την υψηλότερη, κατά τεκμήριο, συναισθηματική νοημοσύνη τους. Αυτό το χαρακτηριστικό οφείλει να αναδεικνύεται περισσότερο στις θέσεις ηγεσίας. Βέβαια, δεν πιστεύω στην πο-σόστωση ή στη θετική διάκριση υπέρ των γυναικών ούτε είμαι φεμινίστρια. Ο κάθε ένας, με ίσες συνθήκες, ας κατακτήσει αυτό που επιδιώκει αξιοκρατικά, ανεξαρ-τήτως φύλου.

ΕΡΑΤΩ ΠΙΣΙΑΡΑ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

KRISTO AVRAAMFor men only Γυναίκα πιλότος, άντρας μακιγιέρ. Οι ταμπέλες καταργούνται και οι επαγγελματικές επιλογές διευρύ-νονται. Όσο εξοικειωμένοι είμαστε με τους σχεδιαστές γυναικείας μόδας θα έπρεπε να είμαστε και με τους σχεδιαστές αντρικής ή μήπως όχι; «Όσο περίεργο κι αν ακούγεται για τους άντρες δεν είναι καθόλου οικείος ο όρος σχεδιαστής μόδας,

προτιμούν το ‘ράφτης’, και έτσι έπρεπε να συστήνομαι, ειδικά στα πρώτα μου βήματα, για να προσελ-κύσω κόσμο στο μαγαζί μου», εξή-γησε ο Χρίστος Αβραάμ, ιδιοκτήτης και διευθυντής του brand Kristo Avraam.

O ταν πριν από χρόνια γνώρισα τον Χρίστο Αβραάμ, μου είχε κάνει εντύπωση το δίχρωμο σακάκι του που είχε ράψει ο

ίδιος και το μεγάλο μουστάκι του πολύ πριν γίνουν τα γένια μόδα. «Μια μέρα θα ξεχωρίσει», σκέφτηκα. Το στιλ του ήταν μοναδικό, το ίδιο και το επάγγελμά του. «Ράφτης» μου συστήθηκε και κέρδισε την προσοχή μου. Ήταν πολύ νεαρός για να είναι ο ράφτης που είχα στο μυαλό μου.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κέρδισε και τους πρώτους του πελάτες. «Τους έκανε εντύπωση που ασχολούμαι με αυτή την τέχνη και άρχισαν να έρχονται από περι-έργεια». Σήμερα είναι ο νεαρότερος σχεδι-αστής μόδας στην Κύπρο που ασχολείται αποκλειστικά με το ανδρικό tailor made, συνδυάζοντας τις κλασικές τεχνικές του tailoring με πιο μοντέρνες εφαρμογές, σύμ-φωνα με τις ανάγκες του πελάτη.

Το όνειρο του να ασχοληθεί με την αντρική μόδα ξεκίνησε από πολύ νωρίς, αφού μόλις 17 ετών άρχισε να σχεδιάζει τα ρούχα του και να πηγαίνει το σχέδιο στον ράφτη να του το φτιάξει: «Δεν έβρισκα κάτι να με εκφράζει στην αγορά και από τότε είπα στη μητέρα μου ότι αυτό ήθελα να σπουδάσω. Τελειώ-νοντας τη στρατιωτική μου θητεία το 1999 άρχισα τις σπουδές μου πρώτα στην Κύπρο και αργότε-ρα στο Βέλγιο». Εκεί συ-νάντησε και τις πρώτες δυσκολίες. Η ατέλειωτη γραφειοκρατία, τα δυ-σνόητα φλαμανδικά, η ανάγκη να μάθει γαλλικά και τα αμέτρητα e-mails για την εξεύρεση εργασίας σε

κάποιο σχεδιαστή ήταν μόνο μερικά από τα εμπόδια που αντιμετώπισε, όμως όλα ήταν για να βρει τον δικό του δρόμο.

Το 2007 ήταν η χρονιά της επιστροφής και ένα χρόνο αργότερα ήρθε το άνοιγμα του δικού του εργαστηρίου στο κέντρο της Λευκωσίας, κοντά στην αγορά του Αγίου Αντωνίου. Από τότε άρχισαν οι συμμετο-χές σε διαγωνισμούς και εκθέσεις στο Βέλ-γιο, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, αλλά και οι συνεργασίες. «Η πιο πετυχημένη μου συνεργασία ήταν στη Βουλγαρία, όπου είχα σχεδιάσει μια συλλογή για το εργο-στάσιο Top Μan το 2014. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας ήταν η προώθηση της συλλογής από το ίδιο το εργοστάσιο».

Στην αρχή της καριέρας του παρατήρη-σε ότι οι άνδρες όχι απλώς δεν συνήθιζαν, αλλά απέρριπταν κιόλας την ιδέα να ρά-ψουν ένα κοστούμι: «Είμαστε η γενιά της βιομηχανοποίησης και στα πρώτα χρόνια έβλεπα πως πολλοί είχαν την εντύπωση ότι μόνο οι ηλικιωμένοι έραβαν ρούχα.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος άρχισε να εξοικειώνεται με την ιδέα αυτή και πλέον πολλοί το προτιμούν». Κάτι που φτιάχνεται στα μέτρα σου δεν μπορεί παρά να είναι καλύτερο: «Για μένα η τάση είναι το tailor made. Είναι αποτέλε-σμα μιας διαδικασίας που γίνεται με βάση τον χαρακτήρα, τον σωματότυπο και τις ανάγκες κάθε ατόμου κι οπωσδήποτε ένα mainstream κοστούμι δεν μπορεί να εφαρ-μόζει τόσο καλά όσο ένα tailor made».

Όσο για τις γυναίκες, δυστυ-χώς, δεν μπορεί να… βοηθή-σει: «Μου το έχουν ζητήσει

επανειλημμένα, όμως δεν με ενδιαφέρει να ασχο-ληθώ με το γυναικείο ένδυμα». Στόχος του πλέον είναι να καθιερώσει το brand του σε όλη την

Κύπρο και να μεταφερθεί σε νέο χώρο, στήνοντας ένα ολοκληρωμένο mens’ wear concept store.

ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

KRISTO AVRAAM

www.inbusinessnews.com

Page 23: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 24: InBusiness Magazine February Issue 2016

Companies, Industries & People

MONTHLYBRIEFING

CNP CYPRIALIFE

www.inbusinessnews.com22 IN BUSINESS

ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Tα τελευταία 20 χρό-νια ο τομέας των ασφαλειών άλλαξε άρδην. Οι Κύπριοι

απέκτησαν ασφαλιστική συνεί-δηση και άρχισαν να αντιμετω-πίζουν την ασφαλιστική κάλυψη ως μια επιλογή για καλύτερο επίπεδο ποιότητας ζωής. Όπως ανέφερε ο κ. Φειδία, ο Κύπριος είναι πλέον έτοιμος να χρη-σιμοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν για την ανάλυση των αναγκών του, να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να πάρει τις αποφάσεις που αρμόζουν στον ίδιο.Το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας ανάγκασε τον όμιλό σας να αλλάξει ριζικά το μοντέλο λειτουργίας του. Πώς αντιμετωπίσατε τις δυ-σκολίες; Τ.Φ.: Αντιμετωπίσαμε τις αλ-λαγές ως προκλήσεις. Προχω-ρήσαμε άμεσα σε λειτουργικές αλλαγές και χάραξη νέας στρα-τηγικής. Με τη στήριξη και την εμπειρία της CNP Assurances, την αφοσίωση των ανθρώπων του ομίλου και την εμπιστοσύνη των πελατών μας, τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία επιβε-βαιώνουν πως τα καταφέραμε. Ο όμιλος βγήκε πιο δυνατός. Επενδύσαμε στο δίκτυο των ασφαλιστικών μας συμβούλων και στην ανάπτυξή του. Εφαρ-μόσαμε νέες, πιο πελατοκε-ντρικές διαδικασίες και έγινε εξορθολογισμός του λειτουργι-κού κόστους. Προσαρμόσαμε τα προϊόντα και τις καινοτόμες

υπηρεσίες μας, ώστε να καλύ-πτουν κάθε ξεχωριστή ανάγκη και να λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα. Ποια στιγμή ανησυχήσατε περισσότερο για την πορεία του ομίλου και του προσωπι-κού του;Τ.Φ.: Οι εξελίξεις στην κυπρια-κή οικονομία, μετά τα όσα συ-νέβησαν τον Μάρτιο του 2013, αναπόφευκτα επηρέασαν και την ασφαλιστική βιομηχανία. Όπως σας ανέφερα, για εμάς ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Όμως, σχεδόν τρία χρόνια μετά, τα αποτελέσματα και η δυναμική του ομίλου στην αγορά δικαίωσαν τις επιλογές μας. Κι ενώ η κρίση συνεχίζει να μαστίζει την Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα, η δύναμη και η αφοσίωση των ανθρώπων μας οδηγούν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας.Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετω-πίζει σήμερα ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών και τι προτείνετε;Τ.Φ.: Η Κύπρος υστερεί στον τομέα των συντάξεων τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Εκτός από το σχέδιο κοινωνικών ασφαλί-σεων, η μόνη εναλλακτική είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Αν και η νομοθεσία για τις συντάξεις είναι σε ισχύ εδώ και χρόνια, οι κανονισμοί εκκρεμούν. Υπάρχει,

συνεπώς, σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προσαρμόσει τα προϊό-ντα τους, ώστε να δίνουν πολύ καλές λύσεις για αποταμίευση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμέ-νο σχέδιο συνταξιοδότησης.Επίσης, ο τομέας της απο-ταμίευσης είναι σημαντικός για τις ασφαλιστικές εται-ρείες. Τα τελευταία χρόνια μάθαμε με επώδυνο τρόπο ότι δεν πρέπει να έχουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις στον τομέα της απο-ταμίευσης, με επιλογές για τον πελάτη ως προς τον επενδυτικό κίνδυνο που θέλει να αναλάβει, αλλά πάντα με ορθή διασπορά του.Είστε έτοιμοι για την εφαρ-μογή του ΓεΣΥ;Τ.Φ.: Στον τομέα των ασφα-λειών υγείας ο όμιλός μας, μέσω της CNP Cyprialife, είναι έτοιμος για ό,τι χρεια-στεί στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ. Οι εμπειρίες που έχουν οι ασφαλιστικές εται-ρείες στον τομέα της ασφάλισης υγείας πρέπει να αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα κτιστεί. Ο Κύπριος έχει πλέον μάθει να απολαμβάνει σημαντικές υπη-ρεσίες στον τομέα της υγείας με ένα πολύ μικρό κόστος. Ο ιατρικός κόσμος έχει μάθει να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες και να πληρώνεται έγκαιρα. Πάνω σε αυτές τις βάσεις πρέ-

πει να κτιστεί το ΓεΣΥ για να έχει ελπίδα επιτυχίας. Πόσο έτοιμοι είστε για τις αλλαγές που επιβάλλονται από τη Φερεγγυότητα ΙΙ;Τ.Φ.: Η CNP Cyprialife και η

ΤΑΚΗΣ ΦΕΙΔΙΑ, CEO ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS

Page 25: InBusiness Magazine February Issue 2016

Με τις «πλάτες» του πολυεθνικού γαλλικού κολοσσού CNP Assurances και ένα δυναμικό δίκτυο πω-λήσεων, η CNP Cyprialife βγήκε νικήτρια μετά το κλείσιμο της Λαϊκής. Σήμερα, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες δικαιούται να… χαμογελά, καθώς υπερκαλύπτει τέσ-σερις φορές τις απαιτήσεις του Solvency II και παίρνει θέση ετοιμότητας για το ΓεΣΥ. Για τις μάχες και το μέλλον του ομίλου μας μίλησε ο CEO του ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings, Τάκης Φειδία και η γενική διευθύντρια της CNP Cyprialife, Άντρη Καλλιμάχου. ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 23

CNP Ασφαλιστική ικανοποι-ούν όλα τα κριτήρια και προϋ-ποθέσεις που θέτει η νομοθε-σία για το Solvency II. Η CNP Cyprialife καλύπτει σχεδόν τέσσερις φορές το περιθώριο φερεγγυότητας που απαιτείται από τη νομοθεσία και η CNP Ασφαλιστική μιάμιση φορά.Εκτιμάτε ότι θα δούμε συγ-χωνεύσεις στον κλάδο; Τ.Φ.: Η νέα νομοθεσία δημι-ουργεί και νέα δεδομένα για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να δυσκολευτούν να τις καλύψουν. Ο Όμι-λος CNP Cyprus Insurance Holdings παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιή-σουμε δυνατότητες που μπο-ρεί να προκύψουν.Κυρία Καλλιμάχου, το 2015 ήταν μια αρκετά καλή χρο-νιά για τη CNP Cyprialife. Τι μπορείτε να μας πείτε για τα ετήσια αποτελέσμα-τα;Α.Κ.: Το 2015 έκλεισε με ανοδική πορεία και συ-γκεκριμένα με €86 εκατ. ασφάλιστρα και €446 εκατ.

επενδύσεις υπό διαχείριση. Στεκόμαστε στο πλευρό των πελατών μας, καταβάλλοντας €19 εκατ. σε απαιτήσεις και στηρίζοντάς τους να ξεπερά-σουν δύσκολες στιγμές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις αλλά και οι στόχοι της CNP Cyprialife για το 2016; Α.Κ.: Το 2016 ξεκινάει με πλήρη συμμόρφωση στους τρεις πυλώνες της νέας νομοθεσίας για τη Φερεγγυ-ότητα II. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την άδεια για διαχείριση ομαδικών ταμείων επαγγελματικής σύνταξης και εργαζόμαστε για την αξι-οποίηση του κλάδου αυτού, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Συνεχίζουμε

τις προσπάθειές μας για τη σταθερή εξέλιξη του προ-σωπικού και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας μας και την αναβάθμιση ή τη δημιουργία νέων προϊόντων, την καλύτερη διαχείριση των επενδύσεων, την αυτοματο-ποίηση διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της CNP Cyprialife; Α.Κ.: Η CNP Cyprialife έχει τρεις δεξαμενές δύναμης: Τον γαλλικό πολυεθνικό όμιλο CNP Assurances, του οποίου είναι μέλος, το ανθρώπινο δυνα-μικό και το δίκτυο πω-λήσεών της, καθώς και τους χιλιάδες πελάτες που την εμπιστεύονται σε όλη την Κύπρο. Αυ-τός ο συνδυασμός, μαζί με τη συνεχή επένδυση στην πρωτοπορία προϊό-ντων και υπηρεσιών, στις νέες τεχνολογίες και στην εκπαίδευση δυναμώνουν την ηγετική της θέση στην αγορά. Πώς κινήθηκαν οι εξαρ-γυρώσεις συμβολαίων

ζωής αυτό τον χρόνο; Ο κόσμος επιστρέφει αναζη-τώντας μια ασφαλή επέν-δυση; Α.Κ.: Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμ-ψης. Αλλαγές και μεταρρυθ-μίσεις έβαλαν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση. Βλέπουμε ήδη σταθεροποί-ηση των εξαγορών συμβο-

λαίων ζωής σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2013, αλλά πιο ψηλά από τα επίπεδα της περιόδου

2006 - 2010. Αυτό πι-στεύουμε θα συνεχίσει, καθώς ο τραπεζικός το-

μέας αδυνατεί να δώ-σει λύσεις σε πολλές από τις απαιτήσεις των πελατών του. Το ενθαρρυντικό είναι ότι έχουμε μια σημαντική αύξηση

στη νέα παραγωγή συμβολαίων ζωής, συ-γκριτικά με το 2014,

που είναι συνάρτηση του θετικού οικονομι-κού κλίματος και της ανάκτησης της εμπιστο-σύνης στην ασφαλιστική αγορά.

Η CNP Cyprialife ιδρύθηκε το 1995 και είναι μέλος του διεθνούς γαλλικού ασφαλιστικού

κολοσσού CNP Assurances,

με 28 εκατ.ασφαλισμένους,

€31 δισ. κύκλο εργασιών και ηγετική παρουσία σε 10 χώρες στην

Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Ασφαλιστικά συμβόλαια:

55.000Ασφαλισμένοι:

85.000

Ασφαλιστικοί αντιπρόσωποι:

230

Ίδια κεφάλαια:

€139 εκατ. στις 31/12/15 υπό το Solvency II και

€94 εκατ. υπό το Solvency Ι.

Προσωπικό:

117

FACTS&

FIGURES

ΑΝΤΡΗ  ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΥ,

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΤΗΣ CNP CYPRIALIFE

Page 26: InBusiness Magazine February Issue 2016

Companies, Industries & People

MONTHLYBRIEFING

LUIGI LOVES LUISA

www.inbusinessnews.com24 IN BUSINESS

ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ARMANIΣυνεργασία με τον οίκο Armani εγκαινίασε η εταιρεία επώνυμων ειδών μόδας, Luigi Loves Luisa. Ξεκινώντας το 2011 από το μηδέν, κατάφερε σήμερα να διαθέτει σημαντικό αριθμό premium brands στα τέσσερα καταστήματά της, στοχεύοντας στην απόλυτη shopping εμπειρία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μιχάλη Μ. Τίμινη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΩ ΠΙΣΙΑΡΑ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

H εταιρεία Luigi Loves Luisa ιδρύθηκε το 2011 ως μέλος του Marios Timinis Group. Αρχικός της στόχος ήταν η επικέντρωση

στο ηλεκτρονικό εμπόριο και η διάθεση επώνυμων φιρμών, κυρίως ένδυσης και υπόδησης, σε παγκόσμια κλίμακα μέσω του www.luigilovesluisa.com.

Στην πορεία δημιούργησε και τέσσερα καταστήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Πισσούρι, προσφέροντας ποικιλία γνωστών premium brands, όπως: Brioni, Τοm Ford, Lanvin, Corneliani, Missoni, Sonia Rykiel, Armani, 7 For All Mankind, Zadig et Voltaire, Marc Jacobs, Givenchy, Paul Smith, Brunello Cucinelli, Hackett, Santoni, Timberland, Keno, Rupert Sanderson, Herno, J-Brand, Donna Karan και Douglas.

Οι συνεργασίες της εταιρείας με τους διεθνείς οίκους δεν περιορίζονται μόνο στα προϊόντα, αλλά εκτείνονται και σε υπη-ρεσίες. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο κ. Τίμινης, κάθε σεζόν διοργανώνει made-to-measure trunk shows με τους master tailors των φιρμών που διαθέτει, στο πλαίσιο των οποίων διευθετούνται προσωπικά ραντεβού με πελάτες που ενδιαφέρονται για ειδικές παραγγελίες στα δικά τους μέτρα. Ακόμα, συνεργάτες της εταιρείας - εκπρόσωποι των brands που πωλεί - επισκέπτονται τακτικά τα καταστήματά της, ώστε να γνω-

ρίσουν εκλεκτούς της πελάτες είτε κατ’ ιδίαν είτε στο πλαίσιο επι-δείξεων μόδας, κοκτέιλ ή άλλων διοργανώσεων. Γενικά η Luigi Loves Luisa δεν παύει ποτέ να επιφυλάσσει κάτι καινούργιο, σύμφωνα με τον κ. Τίμινη, εξού και η νέα της συνεργασία με τον οίκο Armani για ανδρικά και γυναικεία είδη. Σχετικά έχει διοργανώσει το Αrmani made-to-measure trunk show, με τη συμμετοχή του master tailor της Αrmani, Giuseppe Digrisolo.

Στα καταστήματά της προσφέρονται οι συλλογές Emporio Armani και Αrmani Collezioni. Πρόσθετα, ενι-σχύοντας το πορτοφόλιό της, συνεργάζεται και με αναδυό-μενους σχεδιαστές, γεγονός το οποίο προσφέρει στον πελάτη ποικιλία προτάσεων και επιλογών, ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στην αγορά: «Είμαι ιδιαίτερα ικανο-ποιημένος για την πορεία της εταιρείας και για τα όσα έχου-με επιτύχει με όραμα, πείσμα, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, αρχίζοντας από το μηδέν. Γιατί, παρότι γιος του Μάριου Τίμινη, τον οποίο έχουν αποκαλέσει και ‘πατέρα της μόδας στην Κύπρο’ βρήκα

στην πορεία, ως αυτοδημιούργητος, πολλά εμπόδια και προκλήσεις».

Στόχος της εται-ρείας είναι να διαθέ-τει αξιόλογες φίρμες μόδας σε ένα ευχά-ριστο περιβάλλον, στοχεύοντας στην απόλυτη shopping εμπειρία: «Υποχρέω-ση και χαρά μας εί-ναι να προσφέρουμε άριστη εξυπηρέτηση και να δημιουργούμε στενές σχέσεις με τους πελάτες μας σε ένα concept store για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, όπου ο κόσμος δεν έρχεται απλώς για να ψωνί-

σει και να φύγει, αλλά περνά κάποιο χρόνο ευχάριστα σε αυτό. Στα δικά μας κατα-στήματα ο πελάτης πάντα έχει δίκαιο, ενώ εργαζόμενοι και συνεργάτες θεωρούνται όλοι μέρος της εταιρικής μας οικογένειας», σημειώνει ο κ. Τίμινης.

Τέλος, σχολιάζοντας τα οικονομικά πράγματα σε συνάρτηση με την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, επισημαίνει ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει στραγγαλί-σει πολλές επιχειρήσεις. Απα-ραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη ανάκαμψης, κα-τέληξε, είναι να έχουμε όραμα και να δρούμε σε περιβάλλον δημιουργικότητας.

FIGURES

30

Η εταιρεία διοργανώ-νει made-to-measure trunk shows με τους master tailors των φιρ-μών που διαθέτει, στο πλαίσιο των οποίων διευθετούνται ραντε-βού με πελάτες που θέλουν παραγγελίες στα δικά τους μέτρα

Μιχάλης Μ. Τίμινης

Page 27: InBusiness Magazine February Issue 2016

2015BusinessAWARDS

Page 28: InBusiness Magazine February Issue 2016

ELIPACK

www.inbusinessnews.com

Companies, Industries & People

MONTHLYBRIEFING

26 IN BUSINESS

Mε οδηγό του την εμπειρία που απέκτησε μέσα από προη-γούμενες δουλειές και την επαφή του με τον τομέα των ποτών και των εμφιαλωτών, ο κ. Χαραλάμπους είχε κα-τασταλάξει για το προϊόν που ήθελε να παράγει, το πελατολόγιο στο οποίο θα στόχευε και την αγορά στην οποία επιθυμούσε να επεκταθεί: «Όταν πήρα

την απόφαση να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία και προ-σπαθούσα να αποφασίσω πού θα έπρεπε να προσανα-τολιστώ, ήταν η εποχή που αναπτύσσονταν τα μικρά πε-

ριφερειακά οινοποιεία. Αυτό κα-θόρισε σε σημαντικό βαθμό τον προσανα-τολισμό μου». Τα βασικά προϊόντα

της Elipack είναι σή-μερα γυάλινες φιάλες, καψύλλια, κουτιά αλουμινίου αναψυκτι-κών και μπύρας και οινολογικές ουσίες. Επίσης, διαθέτει δρύινα βαρέλια για παλαίωση κρασιού, τον απαραίτητο εξοπλισμό για οινο-

ποιεία και εμφιαλω-τήρια, όπως, μηχανές

γεμίσματος, φίλτρα και αντλίες. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία εργοδοτεί

δέκα άτομα, τα οποία στελε-χώνουν τα τμήματα πωλήσε-ων, αγορών, το λογιστήριο, την αποθήκη και τις τεχνικές υπηρεσίες. Έχει, μάλιστα, παρουσία και εκτός συνόρων, καθώς προμηθεύει εταιρείες σε Ελλάδα, Λίβανο, Λιβύη και Σερβία με γυάλινες φιά-λες και κουτιά αναψυκτικών.

Ανανέωση ανά πενταετία Οι συνθήκες κατά την ίδρυση της εταιρείας υπήρξαν ευνοϊ-κές, καθώς εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε η ανάγκη για μια εταιρεία που θα εξυπη-ρετούσε το συγκεκριμένο πελατολόγιο. Καθώς τα πε-ριφερειακά οινοποιεία ήταν στην άνθισή τους η Elipack ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τους τη στιγμή που το χρειάζονταν.

Στην πορεία η φιλοσοφία της διαμορφώθηκε, στοχεύ-οντας στον εντοπισμό νέων

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Με σπουδές μηχανολογίας στο Λονδίνο, ο Ηλίκος Χαραλάμπους, επιστρέφοντας στην Κύπρο, ήταν απο-φασισμένος ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα του εμπορίου. Έτσι, το 1987 ίδρυσε την εταιρεία Elipack, η οποία σήμερα προμηθεύει με υλικά εμφιάλωσης και πακεταρίσματος την κυπριακή οινοβιομηχανία, τη ζυθοβιομηχανία, εργοστάσια αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών καθώς και τις βιομηχανίες παραγωγής λαδιού και ξυδιού.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ

200 ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΗΧΗΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ

ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ. Ηλίκος

Χαραλάμπους

Page 29: InBusiness Magazine February Issue 2016

αναγκών των πελατών της και με αυτό ως βασικό άξονα συνέχισε να εμπλουτίζει συ-νεχώς την γκάμα των προϊό-ντων της: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εταιρεία μας αλλάζει όψη ανά πενταετία. Η ανάπτυξή μας και οποιεσ-δήποτε αλλαγές γίνονται σε πενταετείς κύκλους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πάντα σχεδιασμούς ανάπτυ-ξης για τα επόμενα πέντε χρόνια». Η δυσκολότερη πρόκληση, η οποία, ωστόσο, δεν κατάφερε να ανακόψει τη στρατηγική της εταιρείας ήταν, όπως και για ολόκλη-ρη την επιχειρηματική κοι-νότητα, η οικονομική κρίση και τα όσα ακολούθησαν μετά τον Μάρτιο του 2013: «Οι τράπεζες αδυνατούσαν να μας στηρίξουν, οι πε-λάτες μας αντιμετώπιζαν δυ-σκολίες όπως κι εμείς, όμως την ίδια στιγμή θα έπρεπε οι προμηθευτές μας στο εξω-

τερικό να πληρώνονται για να μπορούμε να συνεχίζουμε τις εισαγωγές μας απρόσκο-πτα και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Η εμπιστοσύνη που έκτισε από χρόνια με τους πελάτες και συνεργάτες της βοήθησαν την Elipack να σταθεί δυνατή και να συνεχίσει. Εξυπηρετεί σή-μερα πάνω από 200 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων απο-τελούν ηχηρές παρουσίες στον χώρο τους. ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ, ΛΟΕΛ, ΕΤΚΟ, Pepsi και Coca-Cola είναι μόνο μερικές από αυτές. Πελά-τες της είναι, επίσης, περιφερειακά οινο-ποιεία, εμφιαλωτές λαδιού,

ξυδιού και διαφόρων ποτών, καθώς προσφέρει περισσό-τερα από 40 διαφορετικά είδη προϊόντων, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις πελατών από διάφορους τομείς και κατηγορίες: «Η εταιρεία μας προσφέρει συμπληρωμένη γκάμα στους εμφιαλωτές

της, καλύπτο-ντας από πρώτες ύλες μέχρι εξοπλισμό και τεχνική υπο-στήριξη». Στον πυρήνα της εται-ρείας βρίσκεται η εκτίμηση και ο σεβασμός στο ανθρώπινο δυναμικό που την καταρτίζει, επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, κάτι το οποίο

συμβάλλει στην ομαλή της λειτουργία. Η σωστή στε-

λέχωση με επαγγελματίες που είναι ειδικοί στο είδος τους και η ορθή ανάθεση αρμοδιοτήτων είναι απα-ραίτητες προδιαγραφές, ώστε να προχωρά η εται-ρεία αλλά και οι πελάτες της: «Η μελέτη, η σωστή ‘εκπαίδευση’ των πελατών γύρω από τα προϊόντα που μπορούν να προμηθευτούν και την επεξεργασία τους, η προμήθεια μηχανημάτων και η εγκατάσταση νέων μονά-δων εμφιάλωσης αποτελούν προτεραιότητες της Elipack και του προσωπικού της».

Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν τη δημιουργία μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων, την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και τη διεξα-γωγή ενημερωτικών σεμι-ναρίων σε εξειδικευμένους καινοτόμους τομείς από επιστήμονες του εξωτερι-κού.

IN BUSINESS 27 www.inbusinessnews.com

Page 30: InBusiness Magazine February Issue 2016

Companies, Industries & People

MONTHLYBRIEFING

ANCORIA PENSION PLAN

www.inbusinessnews.com28 IN BUSINESS

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙ-ΟΠΡΕΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Ο ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, CEO ΤΗΣ ANCORIA INSURANCE PUBLIC, ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥ-ΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ANCORIA PENSION PLAN ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ

Το 1998 η Παγκόσμια Τράπεζα χαρτογράφησε τους τρεις συντα-ξιοδοτικούς πυλώνες και έκτοτε το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται

ευρέως από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστάση, πρώτος είναι ο υποχρεωτικός κρατικός πυλώνας, στη δική μας περίπτωση το Ταμείο Κοι-νωνικών Ασφαλίσεων, που διασφαλίζει μία ελάχιστη σύνταξη για βασικές ανάγκες.

Για να διατηρηθεί, όμως, ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο μετά την αφυπηρέτηση, το εισόδημα πρέπει να ενισχυθεί με ένα επαγ-γελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο (δεύτερος πυλώνας), καθώς και με προσωπικά αποτα-μιευτικά σχέδια (τρίτος πυλώνας).

Αθροιστικά οι τρεις αυτοί πυλώνες πρέ-πει να ισούνται, περίπου, με το 80% του τελευταίου μισθού του εργαζομένου: «Συ-νεπώς, όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να συνει-σφέρουμε και στους τρεις τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε μια αξιοπρεπή

αφυπηρέτηση, χωρίς την ανάγκη επέκτασης ορίου ηλικίας συνταξιοδό-τησης», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Ancoria Pension Plan εξήγησε πως υπά-γεται στον Έφορο Ασφαλιστι-κών Εταιρειών, διέπεται από το ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο του Κλάδου 7 της ασφαλιστικής νομοθεσίας και παρέχει το ίδιο φορολογικό όφελος με το παρα-δοσιακό ταμείο προνοίας. Είναι ιδανικό, είπε, για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου και δύναται να προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά του κάθε εργοδότη, χωρίς οι δικές του εισφορές να είναι υποχρεωτικές.

«Ένα ταμείο προνοίας προ-ϋποθέτει τη δημιουργία νο-μικής οντότητας, ενώ η σύσταση του Ancoria Pension Plan αφο-ρά μία σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και της Ancoria. Το κόστος και άλλες υποχρεώσεις των ταμείων προνοίας, όπως προετοιμασία

και καταχώρηση οικονομικών καταστάσε-ων, δεν υφίστανται σ’ αυτό, καθιστώντας το προσιτό και συμφέρον, ακόμα και για μικρές επιχειρήσεις». Ο κ. Αναστάση είπε ακόμα ότι ένα ταμείο προνοίας έχει ενιαία επενδυτική πολιτική που καθορίζεται από διαχειριστική επιτροπή, ενώ το Ancoria Pension Plan δίνει τη δυνατότητα εξατομι-κευμένης επενδυτικής πολιτικής, βάσει των προσωπικών αναγκών και του επενδυτικού προφίλ κάθε μέλους.

Τα μέλη έχουν πρόσβαση στην προσω-πική τους μερίδα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ancoria, μπορούν να διενεργούν μεταφορές μεταξύ των τα-μείων και να διαφοροποιούν την επεν-

δυτική τους πολιτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη

του Ancoria Pension Plan μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα επενδυτικά ταμεία. Το Ancoria Συνταξιοδοτικό Ταμείο Μετρητών αναλαμβάνει τον χαμηλότερο επενδυτικό κίνδυνο και αποτελεί-ται από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα τρία ταμεία έχουν

συντηρητικό, ισορροπημένο και αναπτυξιακό προφίλ αντίστοιχα και επενδύουν με διαφορετικά ποσοστά σε μετρητά, ομόλογα, μετόχες και

εναλλακτικές επενδύσεις, με βάση τον επενδυτικό τους σκοπό.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι άμεσα ρευστοποι-

ήσιμα και αποτιμού-νται εβδομαδιαία. Οι τιμές δημοσιεύο-

νται στην ιστοσελίδα της Ancoria, όπου και παρουσιάζονται αναλυτικά οι επενδύσεις των ταμείων.

Το Ancoria Pension Plan δίνει τη δυνατότητα

εξατομικευμένης επενδυτικής

πολιτικής, βάσει των προσωπικών

αναγκών και του επενδυτικού προφίλ

κάθε μέλους

ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Η Ancoria Insurance Public Ltd ειδικεύεται στην παροχή αποταμιευτικών επενδυτικών σχεδίων. Ιδρύθηκε το 1987 από τον Sievert Larsson, ο οποίος δώρισε όλες τις μετοχές

του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Sievert Larsson Scholarship Foundation, που συνεισφέρει στη

μόρφωση νεαρών ατόμων. Με περισσότερα από €300 εκατ. κεφάλαια υπό διαχείριση και 22.000 πελάτες στην

Κύπρο και το εξωτερικό, η Ancoria έχει μέχρι

σήμερα καταβάλει πάνω από €2 δισ. σε ασφαλιζόμενους. Είναι ένας

από τους βασικούς μετόχους της νεοσύστατης Ancoria Bank, η οποία έχει ξεκινήσει εργασίες το 2016 με υποκαταστήματα στη Λευκωσία και

τη Λεμεσό.

Page 31: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 32: InBusiness Magazine February Issue 2016

Companies, Industries & People

MONTHLYBRIEFING

ΛΟΥΚΗΣ ΤΑΠΑΚΗΣ

www.inbusinessnews.com30 IN BUSINESS

ΗΓΕΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΤον τίτλο του facilitator του προ-γράμματος του Robin Sharma, The lead without a title system (LWT), απέκτησε ο Λουκής Ταπάκης, διευθύνων σύμβουλος της Tapakis Consulting και έγινε ο πρώτος Κύ-πριος ανάμεσα σε 170 άτομα στον κόσμο που κατέχουν τον τίτλο αυτό.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ

Κάποια γεγονότα στη ζωή μας μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση νέων μονοπατιών. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι

του Λουκή Τακάπη στον κόσμο του Robin Sharma, του υπ’ αριθμόν 5 leadership guru στον κόσμο και ενός από τους top trusted advisors αριθμού εταιρειών που ανήκουν στο Fortune 500, όπως, Microsoft, Coca-Cola, Starbucks, Nike, IBM, General Electric και άλλων. Ο Robin Sharma, ο οποίος πιστεύει βαθιά στην εσωτερική δύναμη του κάθε ανθρώπου, είναι, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του best seller, The leader who had no title και του βιβλίου The monk who sold his Ferrari.

Το πρόγραμμα LWT διδάσκεται απο-κλειστικά από μέλη της εκπαιδευτικής ομά-δας του Robin Sharma. Ο ίδιος διδάσκει μετά από πρόσκληση διεθνών οργανισμών μεγάλου εκτοπίσματος ή σε ογκώδεις διορ-γανώσεις έναντι μεγάλης αμοιβής και συ-χνά μαζί με άλλες προσωπικότητες, όπως ο Sir Richard Bradson.

Τα 24 άτομα, που συμμετείχαν με τον κ. Ταπάκη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που διεξήχθη στον Καναδά, προερχόταν από τις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη και δεν προσέβλεπαν σε προσωπική συνάντηση με τον leadership guru. «Παρόλα αυτά τη ροή της τρίτη μέρας του προγράμματος διέκοψε ο Robin Sharma. Εισήλθε απρόσμενα στον χώρο και αφού πέρασαν τα πρώτα δευτερό-λεπτα αμηχανίας ακολούθησε ενθουσιώδης υποδοχή», είπε ο κ. Ταπάκης. Και πρόσθε-σε: «Αφού δώρισε στους παρευρισκόμενους

υπογραμμένο το βιβλίο του, The leader who had no title, και πριν

διδάξει μέρος του προγράμματος για, περίπου, μισή μέρα, ρώτησε τι σημαίνει για τον κάθε ένα από εμάς η λέξη ηγεσία (leadership). Το να απαντήσει κάποιος, ειδικά σ’ αυτή την ερώτηση, στο συγκεκρι-μένο άτομο το θεώρησα μέγιστη πρόκληση. Ως δια μαγείας, σε στιγμή αμηχανίας και μερικά δευτερόλεπτα προτού απαντήσω, μου ήρθε στο μυαλό η ακόλουθη ιστορία, την οποία και αφηγήθηκα ως απάντηση στην ερώτηση. Η ιστορία αφορά στη δια-δικασία εκκόλαψης των χελωνών. Την είχα διαβάσει μερικούς μήνες πριν από το ταξίδι μου στον Καναδά, με αφορμή επικείμενη επίσκεψη στη Λάρα ειδικά για να παρακο-λουθήσω τη διαδικασία της εκκόλαψης».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣΗ ιστορία έχει ως εξής: Όταν έρθει η ώρα να εκκολαφθεί η χελώνα και να σπάσει το αυγό της αισθάνεται δυσφορία, γι’ αυτό άλλωστε και το σπάει. Εκείνη τη στιγμή ,όμως, νιώθει ότι τελειώνει ο κόσμος της, γιατί δεν γνωρίζει τίποτε για τον έξω κόσμο παρά μόνο γι’ αυτόν που βρίσκεται μέσα στο αυγό. Τα όριά της είναι το αυγό και οτιδήποτε άλλο έξω απ’ αυτό είναι άγνω-στο και επικίνδυνο. Πολλές χελώνες κατα-φέρνουν να σπάσουν το αυγό τους και να φτάσουν στη θάλασσα από μόνες τους.

Κάποιες, όμως, χρειάζονται βοήθεια και γι’ αυτό ορισμένοι εμπειρογνώμονες βοη-θούν στο σπάσιμο του αυγού. Άλλες, πάλι, θέλουν βοήθεια να βγουν από την άμμο και άλλες να βρουν τον δρόμο προς τον νέο κό-σμο στη θάλασσα. Δυστυχώς, πολλές από τις χελώνες πεθαίνουν στην προσπάθεια αυτή. «Ολοκληρώνοντας την ιστορία είπα ότι για εμένα το leadership σημαίνει την προσπάθεια να βοηθήσεις τους ανθρώπους να βρουν τον κόσμο που δικαιούνται - τον δικό τους ωκεανό ευκαιριών -, να τους δώσεις την προοπτική, τα εφόδια και την αυτοπεποίθηση να το πετύχουν. Να τους βοηθήσεις να ξεπεράσουν τις φοβίες, την ηττοπάθεια και να παλέψουν για το καλύ-

τερο στον εργασιακό τους χώρο σε όποια θέση κι αν υπηρετούν. Μόνο έτσι δείχνουμε την πραγματική μας αξία και γινόμαστε ευτυχισμένοι. Καμιά χελώνα δεν θέλει να πεθάνει μέσα στο αυγό. Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσαν να επιλέξουν να πεθάνουν σε οποιοδήποτε σημείο της πορείας τους προς τη θάλασσα αυτό που σίγουρα δεν θα επέλεγαν είναι να πεθάνουν μέσα στο αυγό», σημείωσε. Μετά από αυτή την πε-ριγραφή ο Robin Sharma ζήτησε πίσω το βιβλίο που του είχε δώσει και το υπέγραψε ξανά με την αφιέρωση: Dear Loukis stay great. «Αυτό έκανε τη στιγμή μοναδική.

Ήταν μια στιγμή που σημάδεψε την επαγγελματική μου συνέχεια. Μου έδωσε, επίσης, το παρατσούκλι ‘the turtle man’. Σήμερα ο επαγγελματικός μου στόχος είναι να… συνεχίσω να σπάζω όσα περισσότερα αυγά μπορώ και να δείχνω στους εργαζόμε-νους και τους πελάτες μου την πορεία προς τον ωκεανό τους. Πώς να είναι άριστοι στη δουλειά τους την ίδια ώρα που η αξιοποίη-ση της κάθε ευκαιρίας θα τους γεμίζει προ-σωπική περηφάνια και χαρά», πρόσθεσε.

Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΤο πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο The leader who had no title. Αναλύει τη φιλοσο-φία του πώς μπορείς να είσαι άριστος στη δουλειά σου και να πετυχαίνεις τους προ-σωπικούς σου στόχους. Ο Robin Sharma, μέσα από το πρόγραμμα, διδάσκει ότι κάποιος δεν χρειάζεται τίτλο στην εταιρεία και στο πόστο που υπηρετεί για να μπορεί να δείξει ηγετικές ικανότητες. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα το πόστο απ’ αυ-τόν που το υπηρετεί, φτάνει να το κάνει με αγάπη, μεράκι και έντιμα. Έτσι αυτός έχει το δικαίωμα να καινοτομεί, να δημιουργεί και να αξιοποιεί το ταλέντο του, να γίνεται

Το πρόγραμμα Lead without a title system διαρκεί 30, περίπου,

ώρες και απευθύνεται σε εργαζόμενους

οποιασδήποτε βαθμίδας

Page 33: InBusiness Magazine February Issue 2016

όλο και πιο σημαντικός, καθώς και απα-ραίτητος. Το πρόγραμμα διδάσκει πώς κάποιος μπορεί να ξεφύγει από την κουλ-τούρα του θύματος, η οποία του περιορίζει τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Τα όρια αυτά επηρεάζουν αρνητικά την προσωπικότητά μας άρα και τη χαρά που μπορούμε να βιώνουμε στον εργασιακό μας χώρο. Ο Robin Sharma πιστεύει ότι δεν έχει σημασία πού βρισκόμαστε ιεραρ-χικά, αλλά ο τρόπος που υπηρετούμε το πόστο μας.

Ο κ. Ταπάκης ανέφερε σχετικά: «Θε-ωρεί ότι γεννιόμαστε όλοι ιδιοφυείς κι αυτό που μας σταματά είναι τα όρια που βάζουμε στον εαυτό μας, τα οποία πηγά-ζουν από τις φοβίες, τα τραύματα και τις αρνητικές εμπειρίες μας. Όλα αυτά δημι-ουργούν έναν κόσμο, ένα ‘αυγό’, το οποίο μας περιορίζει, σκοτώνει τη δημιουργικό-τητα και την πρόοδό μας, οδηγεί στο να αναπτύξουμε μια κουλτούρα θύματος. Θε-ωρούμε, δηλαδή, ότι είμαστε θύματα μιας κατάστασης που ορίζει τη ζωή μας».

Το πρόγραμμα σε βοηθά να αναθεωρή-σεις ένα σημαντικό μέρος της ζωής σου, το επαγγελματικό, και κατ’ επέκταση το προσωπικό κομμάτι σου: «Σε κάνει να δεις πράγματα για τα οποία έχεις μετανιώ-

σει, τι έκανες πριν και τι μπορείς να κάνεις τώρα, χωρίς να σημαίνει ότι τα πράγματα, τα οποία δεν είχαν επιτυχία ή σε οδήγη-σαν σε κακοτοπιές, ήταν λάθη. Θεωρεί ότι αυτά ήταν μαθήματα, που θα σε βοη-θήσουν να βρεις τον ανώτερο σου εαυτό», συμπλήρωσε. Όπως είπε, σε βοηθά να κτίσεις τους προσωπικούς σου στόχους πάνω σε νέα βάση, σε κάνει να νιώθεις σημαντικός και σπουδαίος για το έργο που επιτελείς για τον εαυτό σου και μόνο.

Προσπαθεί να σου δώσει νέες προο-πτικές που ταιριάζουν σ’ εσένα. «Η δομή σε έναν οργανισμό έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Robin Sharma. Κάθε ένας είναι ειδήμων στο πόστο του, άρα διαδραματί-ζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες παραστάσεις», επεσήμανε. Και πρόσθεσε: «Δεν καταργεί την ιεραρ-χία, απλώς διδάσκει ότι δεν τη χρειαζό-μαστε για να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ακόμα και οι λέξεις που χρησιμο-ποιούμε διαδραματίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο. Η γλώσσα του ηττοπαθή μας κάνει να λειτουργούμε ως θύματα και να εκπέμπουμε τα ανάλογα μηνύματα».

ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩΔεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω, τόνισε ο κ. Ταπάκης: «Όταν κάτι τελειώνει έστω και άδοξα αποτελεί ευκαιρία να αρχίσει κάτι καλύτερο. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία, όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, τα πάντα προσφέρουν ευκαιρίες και εναπόκειται σ’

εμάς να τις αξιοποιήσουμε. Φτάνει να ονειρευόμα-στε, να έχουμε στόχους, να είμαστε συνεπείς σε

αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και να

δουλεύουμε

σκληρά για τον στόχο. Είναι πολύ σημα-ντικό να έχουμε όραμα και στόχους, γιατί αυτά καθορίζουν το επίπεδο της ζωής μας.

Το Lead without a title system διαρκεί 30, περίπου, ώρες και απευθύνεται σε εργαζόμενους οποιασδήποτε βαθμίδας. «Εκείνο που νιώθω είναι ότι πραγματικά έχω τα εφόδια που με βοήθησαν προσωπι-κά και μπορώ με τη σειρά μου να βοηθήσω και να προσφέρω σε άλλους ανθρώπους», σημείωσε ο κ. Ταπάκης, τονίζοντας πως θέλει να κάνει τους ανθρώπους να ξεπερά-σουν το βάρος που νιώθουν την Κυριακή το βράδυ για την επόμενη εργάσιμη μέρα: «Θέλω να τους κάνω να σκέφτονται ότι ξεκινά μια νέα εβδομάδα με νέες ευκαιρί-ες για να λάμψουν στον εργασιακό τους χώρο, μέσα από τη συνεισφορά, την και-νοτομία και τη συμμετοχή. Αυτό θα τους κάνει να νοιώθουν ευτυχισμένοι. Όλοι μπορούμε να ονειρευτούμε και να πάμε στο επόμενο επίπεδο».

Ο Robin Sharma είναι συγγραφέας πολλών εμπνευσμένων βιβλίων. Σε συμβουλεύει να είσαι πιο δημιουργικός. Θεωρεί τη μετριότητα σχεδόν ως αμαρ-τία: «Το να είσαι μέτριος δεν σε οδηγεί πουθενά, γιατί αντιβαίνει με την πραγ-ματική ανθρώπινη φύση. Αν θέλεις να γίνεις σκουπιδιάρης, φρόντισε να γίνεις ο καλύτερος. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι για το καλύτερο κι εμείς καθορίζουμε τα όριά μας».

Ο κ. Ταπάκης αναφέρθηκε ακόμα και στον κανόνα των 90 δευτερολέπτων: «Οι σωστές αποφάσεις είναι αυτές που λαμβάνονται τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα, διαφορετικά αναλαμβάνει δράση ο φό-βος, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος . Ακόμα κι αν αποτύχεις σε μια απόφαση που πήρες, θα κερδίσεις μια εμπειρία, φτάνει αυτό που θα ακολουθήσει να

γίνεται με κέφι και να το αγαπάς. Η πρώτη σημαντική αλλαγή που κάποιος πρέπει να κάνει είναι να βγει από το μονοπάτι της μετριότητας ή από εκείνο που καθορίζουν οι άλλοι γι’ αυτόν».

Robin Sharma & Λουκής Ταπάκης

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 31

Page 34: InBusiness Magazine February Issue 2016

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥΣελιδοδείκτης

MONTHLYBRIEFING

06

ΒΙΒΛΙΟ

04 DIGITAL GOLD: THE UNTOLD STORY OF BITCOINΣυγγραφέας: Nathaniel Popper Εκδόσεις: HarperCollins Publishers Ένα νέο νόμισμα, η ιστορία μιας ομαδικής ανακάλυψης και ενός παγκόσμιου κοινωνικού κινήματος. Ένας δημοσιογράφος της New York Times καταγράφει τη δραματική άνοδο του Bitcoin και

NEWSTAND

01 Τhe AtlanticElection 2016

Κύριο θέμα είναι οι πολυαναμενόμενες προεδρικές εκλογές στην Αμερική. Με τα δύο ανεπίσημα σύμβολα των δύο μεγα-λύτερων κομμάτων, τον ελέφαντα για το Ρεπουμπλικανικό και τον γάιδαρο για το Δημοκρατικό, το περιοδικό κάνει λόγο για τις εκλογές που δίχασαν το έθνος. H χρη-ματική εμπλοκή των δισεκατομμυριούχων χορηγών των Ρεπουμπλικανών υποψηφί-ων και η προώθηση της ατζέντας τους πυ-ροδότησε ταξική διαμάχη ανάμεσα στους ψηφοφόρους, ενώ στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα έχει κάνει πολλούς να μιλάνε για μια νέα Αμερική που γέρνει αριστερά, κάτι το οποίο αν συνεχιστεί, θα επηρεάσει την εγχώρια και την παγκόσμια πολιτικοοικο-νομική σκηνή.

02 Charlie Hebdo1 An aprés l’assasin court toujours

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, που άφησε πίσω της 12 νε-κρούς, οκτώ από τους οποίους ήταν εργαζόμενοι στο εν λόγω περιοδικό. Την ευθύνη ανέλαβε παρακλάδι της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Το περιοδικό εξέδωσε τον περασμέ-νο μήνα επετειακό τεύχος με τίτλο: Ένα χρόνο μετά ο δράστης είναι ακόμη ελεύθερος. Εξώφυλλο είχε μια καρικατούρα του Θεού ματωμένου με ένα καλάζνικοφ. Το κύριο άρθρο τάσσεται υπέρ του αντικληρικισμού και κατά του θρησκευτικού φανατισμού. Το Βατικανό χαρακτήρισε την έκδοση αυτή ως προσβλητική για όλες τις θρη-σκείες, ενώ το περιοδικό συνεχίζει ακά-θεκτο την καυστική του σάτιρα παρά την τρομοκρατική επίθεση και την κα-θημερινή κριτική που του ασκείται.

03 GoldCompliance

Τα τελευταία χρόνια η συμμόρφωση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των ενεργει-ών όλων των ελεγχόμενων οργανισμών. Η αποστολή του ελέγχου, που στόχο έχει να διαπιστώνει ότι ακολουθούνται νομο-θεσίες και κανόνες, έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική, καθώς ένα κύμα ελεγκτικών πρωτοβουλιών ακολούθησε την παγκό-σμια οικονομική κρίση. Στο κύριο θέμα του το Gold, με συνε-ντεύξεις εκπροσώπων από διάφορους κλάδους, παρουσιάζει πώς η Κύπρος και οι οργανισμοί της κινούνται και δρουν σε θέματα συμμόρφωσης.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ

05 www.reuters.comApple: Αναμένει το ινδικό οκέι Η γνωστή εταιρεία Apple Inc περιμένει το πράσινο φως για να στήσει τα καταστήματά της στην Ινδία, η οποία θεωρείται μια από τις πιο γοργά αναπτυσ-σόμενες αγορές smartphone. Αυτή η κίνηση γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κορυφώνεται η ανησυχία για την αργή εξέλιξη της εταιρείας στις ήδη υπάρχουσες αγορές της και κυρίως στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολι-τείες, οι οποίες θεωρούνται οι πιο σημαντικές για τα smartphones. Η Apple πωλεί τα iPhones, τα iPads και τα Macs στην Ινδία μέσω τρίτων μεταπωλητών και αναλυτές του κλάδου υπολογίζουν ότι κατέχει λι-γότερο από το 2% της ινδικής αγοράς smartphone, η οποία κυριαρχείται από πιο φθηνές μάρκες.Η εταιρεία έχει ήδη ξοδέψει αρκετά λεφτά στην κα-μπάνια της για προώθηση των προϊόντων της στην Ινδία, καθώς είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει αυτή η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone μέσα στο 2017, σύμ-φωνα με την εταιρεία ερευνών Strategy Analytics.

06 www.bbc.comBP: Περικόπτει 4.000 θέσεις Η BP ανακοίνωσε την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και ότι 600 από αυτές θα είναι από τις επιχειρήσεις της στη Βόρεια Θάλασσα.Τα κέρδη συνεχίζουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής των καυσίμων, γεγονός που οδηγεί σε περι-ορισμό των επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου. Η περικοπή των θέσεων εργασίας στη Βόρειο Θά-λασσα θα γίνει σε διάστημα δύο χρόνων και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία όλες θα ανήκουν στη βιομηχανία ανίχνευσης πετρελαίου και γεώτρησης. Σε ανακοί-νωση της η BP επεσήμανε ότι στόχο έχει να απλοποιήσει τη δομή της και να μειώσει το κόστος, χωρίς να συμβιβαστεί σε θέματα ασφάλειας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία εργοδοτεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 3.000 εργαζομένους.

τις προσωπικότητες πίσω από αυτό, που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα για τη διαδικτυακή εποχή. Ο Nathaniel Popper γράφει το βιβλίο αυτό μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών της δημιουργίας και της εξέλιξης του Bitcoin.

Οπαδοί του νομίσματος υποστηρίζουν ότι είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη μετά το διαδίκτυο, η οποία έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από τον έλεγχο των τραπεζών και των κυβερνήσεων.

01

02

05

04

32 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

03

GOLD

Page 35: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 36: InBusiness Magazine February Issue 2016

8 SUSANNE KLATTEN

BMWΓερμανία,

$16.8 ΔΙΣ.

9 JOANNA QUANDT

BMW Γερμανία,

$13.9 ΔΙΣ.

MONTHLYBRIEFING

ΑΠΟ ΤΗ MAΡIANNA ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Around the globe

Σκάνδαλα, αποχωρή-σεις, διαμάχες και διαδοχές σε μερικές από τις μεγαλύτε-ρες εταιρείες ανά το παγκόσμιο προ-κάλεσαν την απο-

μάκρυνση και την παραίτηση γνωστών CEOs, υπενθυμίζοντάς μας ότι ουδείς αναντικατάστατος.

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ MURDOCH, ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΣ 21ST CENTURY FOX,

ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ

$12.6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

1CHRISTY WALTON

WALLMART Ηνωμένες Πολιτείες,

$41.7 ΔΙΣ.

2LILIANE

BETTENCOURTL'OREAL Γαλλία,$40.7 ΔΙΣ.

3Alice Walton -

WALLMARTΗνωμένες Πολιτείες,

$39.4 ΔΙΣ.

4JACQUELINE

MARSMARS

Ηνωμένες Πολιτείες,

$26.6 ΔΙΣ.

5MARIA FRANCA

FISSOLO NUTELLA

Ιταλία, $23.4 ΔΙΣ.

www.inbusinessnews.com34 IN BUSINESS

Τον περασμένο Ιούνιο

ο 84χρονος Rupert Murdoch αποσύρθηκε

από τη 21st Century

Fox, αφήνοντας τους

γιους του, James και

Lachlan Murdoch, να

τη διοικήσουν. Πα-

ρότι δεν είναι, πλέον,

ανώτατος εκτελε-

στικός διευθυντής, η

εταιρεία θα παραμείνει

στον έλεγχό του και

θα συνεχίσει να την

επιβλέπει. 

Το σκάνδαλο που ξέσπασε σχε-

τικά με την παραποίηση ελέγχου

ρύπων από τη γνωστή εταιρεία

Volkswagen, με τη χρήση λο-

γισμικού, ήταν αρκετό για να

προκαλέσει την απομάκρυνση του

CEO Martin Winterkorn. Παρό-

λο που το διοικητικό συμβούλιο

αποφάνθηκε ότι ο επικεφαλής της

εταιρείας δεν γνώριζε για την απά-

τη, έκριναν ότι θα έπρεπε να ήταν

ενήμερος και να είχε επιληφθεί

του θέματος. Ο Matthias Müller,

διευθυντής της Porsche, πήρε τη

θέση του.

Ένταση επικράτησε και στο στρα-

τόπεδο του Twitter, καθώς ο CEO,

Dick Costolo, παραιτήθηκε αφότου

αντικατέστησε τα περισσότερα από

τα διοικητικά του στελέχη. Όπως

ανέφερε στο διοικητικό συμβούλιο,

είχε κουραστεί από την πίεση που

δεχόταν λόγω της αργής αύξησης

των χρηστών και γενικά των δυ-

σκολιών προσέλκυσης του κοινού.

Ο Costolo είχε διαδεχθεί στη διοί-

κηση της εταιρείας τον συνιδρυτή

του Twitter, Evan Williams, μετά

από συμμαχία με το διοικητικό

συμβούλιο.

Έ

CEOsΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ

Από τους 1.826 καταγεγραμμένους δισεκατομμυριούχους ανά το παγκό-σμιο οι 172 ή 11% του συνόλου είναι γυναίκες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Christy Walton, της οποίας η περιουσία υπολογίζεται στα $41.7 δισεκατομμύρια. Πιο πάνω οι δέκα πρώτες της κατάταξης.10

ΠΗΓΗ: FORBES

6LAURENE

POWELL JOBS APPLE & WALT

DISNEY Ηνωμένες Πολιτείες,

$19.5 ΔΙΣ.

qIRIS

FONTBONA ANTOFAGASTA

PLC (ορυχεία)

Χιλή,$13.5 ΔΙΣ.

7 ANNE COX CHAMBERS

COX ENTERPRISES (media)

Ηνωμένες Πολιτείες,

$17 ΔΙΣ.

Page 37: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 38: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com36 IN BUSINESS

MONTHLYBRIEFING Around the globe

AMAZONΤα πιο

περιζήτητα βιβλία

1. The Girl on the Train

2. Grey: Fifty Shades of

Grey as Told by Christian

3. Go Set a Watchman

4. The Nightingale

5. Memory Man

6. Make Me: A Jack Reacher Novel

7. Rogue Lawyer

8. The Girl in the Spider’s Web

9. Dead Wake: The Crossing

of the Lusitania

10. Silent Scream

DATA

ΠΗΓΗ: ΤΙΜΕ

Σε πρόσφατη έκθεση που δη-

μοσιεύτηκε, βάσει του δείκτη

ανθρώπινης ανάπτυξης των

Ηνωμένων Εθνών σχετικά με

την πρόοδο αναπτυσσόμενων

χωρών τα τελευταία 25 χρόνια, νικήτρια

στέφεται η Ρουάντα. Η αναφορά κατα-

γράφει το προσδόκιμο ζωής των πολιτών,

το επίπεδο της παιδείας, τα έσοδα της

χώρας και μετρώντας τα δεδομένα αυτά

διαμορφώνει μια σφαιρική εικόνα για την

πρόοδό της. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι

η καλυτέρευση των συνθηκών στη Ρουά-

ντα είναι εντυπωσιακή, εάν αναλογιστεί

κανείς ότι η γενοκτονία του 1994, από

τη φυλή Hutu, στοίχισε τη ζωή στο 20%

του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Οι πολίτες τώρα, εν καιρώ ειρήνης, μπο-

ρούν να ζήσουν, κατά μέσο όρο, σχεδόν

32 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι το 1990,

να φοιτούν για πιο πολύ καιρό στα σχο-

λεία και να απολαμβάνουν υψηλότερο

κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ζωής.

Πρώτη απ’ τις αναπτυσσόμενες

ΠΗΓΗ: THE ECONOMIST

ΠΗΓΗ: THE UN REFUGEE AGENCY

ΣΕ $5 ΕΚΑΤ. ΜΕΤΡΗΤΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ UNITED

AIRLINES, JEFF SMISEK, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΤΑ $20 ΕΚΑΤ.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ

MCDONALD’S, Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΝ CEO, DON THOMPSON, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ

ΤΗ NEW YORK TIMES

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ;

Ένα από τα ερω-

τήματα που γεν-

νήθηκαν από την

προσφυγική κρίση,

που κλήθηκε να

αντιμετωπίσει η

Ευρώπη τη χρο-

νιά που πέρασε,

είναι ο αριθμός

των προσφύγων

από τις διάφορες

χώρες προέλευ-

σης. Τα Ηνωμένα

Έθνη δημοσίευσαν

την έρευνα που

διεξήγαγαν, της

οποίας τα στοιχεία

καλύπτουν το μισό

2015.

Μιανμάρ

458.400

Συρία

Ιράκ

377.700Αφγανιστάν

Σομαλία

Ερυθραία

383.900

Σουδάν

640.900

Νότιο Σουδάν

744.100

Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής

470.600

Κονγκό

535.300

21%

T

Page 39: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 40: InBusiness Magazine February Issue 2016

38 IN BUSINESS

special promotional feature

www.inbusinessnews.com

�ψος 170 μ�τρα π�νω απ� το �δαφος, 37 �ροφοι, 84 διαμερ�σματα, μοναδικ� εξωτερικ� αρχιτεκτονικ�

�ψη σε τρισδι�στατη καμπυλ�τητα, απρ�σκοπτη θ�α στη θ�λασσα και πληθ�ρα διευκολ�νσεων. Αυτ� ε�ναι μ�νο

κ�ποια απ� τα στοιχε�α που θα συνθ�τουν τα βασικ� χαρακτηριστικ� του ONE, του ψηλ�τερου παραλιακο�

οικιστικο� κτιρ�ου της Μεσογε�ου, που ετοιμ�ζει ο %μιλος Εταιρει�ν Pafilia στη Λεμεσ�, σ�μφωνα

με την Ευαγγελ�α Ηλι�δου, εκτελεστικ� σ�μβουλο.

Η ΚΟΡΥΦΗ

ΤΗΣΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

pppp ppp

Page 41: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 39

ο έργο ONE αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο αυτή τη χρονική στιγμή. Το κόστος κατα-σκευής του θα ανέλθει γύρω στα €60 εκατ., χωρίς να υπολογίζονται έξοδα σχεδιασμού, επίβλεψης και διαχείρισης. Η Pafilia βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα και στόχος είναι να αποπερατωθεί πριν από το τέλος του 2018, όπως επισημαίνει η εκτελεστική σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Pafilia, Ευαγγελία Ηλι-άδου. Το έργο θα είναι εμβληματικό, καθώς αλλάζει την εικόνα της Λεμε-σού, ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου ως προορισμού ξένων επενδυτών, αλλά και ισχυροποιεί τη θέση της

στον διεθνή χάρτη του τομέα των πολυτελών ακινήτων που απευθύνο-νται σε εύρωστους αγοραστές. Η Pafilia, πριν καν θέσει τον θεμέλιο λίθο του έργου, έχει καταφέρει να συγκε-ντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον που ξε-περνά τις προσδοκίες της, αφού ένας σημα-ντικός αριθμός μονά-δων έχουν πωληθεί ή κρατηθεί. «To όνομα είναι εμπνευσμένο από τον μοναδικό χαρακτήρα του κτιρίου, ο οποίος πηγάζει από την έξο-χη αρχιτεκτονική του και από το γεγονός ότι θα αποτελεί το ψηλότερο πολυτελές οικιστικό κτίριο της Μεσογείου δίπλα στη θάλασσα», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι το έργο «επα-ναπροσδιορίζει τον ορίζοντα της Λεμε-σού προσφέροντας νέες προοπτικές και

σηματοδοτώντας συνάμα την πιο επιθυμητή επιλογή παραμονής όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο της

πόλης αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Ως ένα περιουσι-ακό στοιχείο, ένα σπίτι και μια επιλογή τρόπου ζωής το ΟΝΕ εισάγει την Κύπρο σε ένα νέο ορισμό της ίδιας της πολυτέλειας».

ΜΟΝΑΔΙΚΑΠΡΟΝΟΜΙΑ Η τοποθεσία απετέλεσε πηγή έμπνευ-σης για τους αρχιτέκτονες και ενίσχυσε τον μοναδικό σχεδιασμό του κτιρίου, ενώ η προοπτική που παρουσι-άζει η επαρχία της Λεμεσού

TO ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΤΟΥ, ΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ

ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ

Page 42: InBusiness Magazine February Issue 2016

και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το οικόπεδο στάθηκαν παράγοντες αρκετά ισχυροί για να παρθεί η απόφαση για την εκεί ανέγερσή του. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θα είναι η εξωτερική αρχιτεκτονική όψη σε τρισδιάστατη καμπυλότητα που θα επεκτείνεται στο εκπληκτικό ύψος των 170 μέτρων πάνω από το έδαφος, δημι-ουργώντας προκλήσεις αρχιτεκτονικής και μηχανικής υλοποίησης. Υψωμένο σε 37 ορόφους θα αποτελεί-ται από 84 διαμερίσματα. Το κτίριο θα διαθέτει τρία διαμερίσματα ανά όροφο των δύο ή τριών υπνοδωματίων με μεγάλες βεράντες, διώροφες κατοικίες στα πιο ψηλά δώματα και υπερπολυτε-λές ρετιρέ τριών ορόφων στο ψηλότερο σημείο του. Όλα τα διαμερίσματα θα έχουν απρόσκοπτη πανοραμική θέα στη θάλασσα και στην πλειονό-τητά τους θα έχουν βορείως θέα της πόλης της Λεμεσού και της οροσειράς του Τροόδους. Ο πρώτος οικιστικός όροφος θα κυμαίνεται στα 20 μέτρα πάνω από το έδαφος. Επιπλέον, το έργο θα περιλαμβάνει πέντε πολυτελή καταστήματα, ένα εκ των οποίων με προδιαγραφές εστιατορίου, καθώς επίσης και ελεγχόμενο καλυμμένο χώρο

στάθμευσης για τις ανάγκες των ιδιοκτητών.Οι ιδιοκτήτες θα απολαμ-βάνουν σειρά υπηρεσιών, όπως αυτές που παρέχο-νται σε πολυτελή ξενοδο-χεία και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Υποδοχή με ειδικευμένο προσωπικό, εξωτερική πισίνα, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο και spa με ειδικούς χώρους θεραπείας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Με τέσσερεις διεθνούς εμβέλειας οίκους πορεύεται, μεταξύ άλλων, η Pafilia για την υλοποίηση του έργου ΟΝΕ: Atkins: Ο βρετανικός όμιλος, με έδρα το Σάρεϊ, δημιουργήθηκε το 1938 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμί-ως στον χώρο της αρχιτεκτονικής, της διαχείρισης μεγάλων

έργων και της παροχής συμβουλευτικών υπη-ρεσιών για projects. Διατηρεί γραφεία σε 28 χώρες και εργοδοτεί πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων.WKK: Ο διεθνούς φήμης αρχιτεκτονι-κός οίκος, με έδρα τη Βρετανία, αποτελείται από επαγγελματίες διεθνούς ακτινοβολίας. Ιδρύθηκε από τους Tom Wright, Hakim Khennouchi και Geku Kuruvilla George, από τα αρχικά των οποίων σχηματίστηκε και το όνομά του. Σημειώνε-

ται ότι η αρχιτε-κτονική ομάδα του γραφείου ήταν υπεύθυνη για τον σχεδια-σμό του γνωστού υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, με την ονομασία

40 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕπισημαίνεται ότι το κτίριο

θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό, έχουν γίνει μελέ-

τες για την ενεργειακή του απόδοση και θα εμπίπτει στην κατηγορία Α, βάσει της Κυπριακής Υπηρε-

σίας Ενέργειας. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες από την ομάδα σχεδιασμού για εμπλουτισμό των συστη-μάτων που συμβάλλουν

στην αποδοτική λειτουργία του, ενώ όλα τα δομικά

υλικά, τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά συστήματα και ο ίδιος ο αρχιτεκτονι-κός σχεδιασμός ενισχύ-ουν την ενεργειακή του απόδοση καθώς και την

εξοικονόμηση ενέργειας.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

ΣΕΙΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

special promotional feature

Page 43: InBusiness Magazine February Issue 2016

Burj Al Arab, του οποίου η όψη πα-ραπέμπει σε ιστιοφόρο.ΗΒΑ: Έχοντας σειρά διεθνών διακρίσε-ων και ιστορία από το 1965, ο αμερικα-νικός όμιλος αποτελεί ένα από τα γνω-στά ονόματα στον παγκόσμιο χάρτη του σχεδιασμού, κυρίως για χώρους όπου φιλοξενείται κόσμος, όπως, οικιστικά έργα, ξενοδοχεία και επαύλεις.Burohappold Engineering: Ο γνωστός βρετανικός οίκος ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα διατηρεί γραφεία σε 11 χώρες. Εξειδικεύεται σε υπηρεσίες μηχανικής, σχεδιασμού, διαχείρισης έργων και παροχής συμβουλών για θέματα που αφορούν μεγάλα έργα, εργοδοτώντας πέραν των 1.500 ατόμων σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.Οι πιο πάνω εταιρείες είναι μόνο μερικές από τις εξειδικευμένες που βρίσκονται πίσω από τον λεπτομερή σχεδιασμό, αλλά και την εσωτερική διακόσμηση του έργου. Την ομάδα συμπληρώνει πλειάδα

ντόπιων εξειδικευμένων συνεργατών - αρχιτε-κτόνων, μηχανικών, μηχανολόγων, ηλεκτρο-λόγων και άλλων από διάφορες ειδικότητες.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Το ΟΝΕ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξέ-νων επενδυτών από τα αρχικά ακόμα στάδια της σύλληψης της ιδέας και στην πορεία του λανσαρίσματός του. Ακολούθησαν κρατήσεις και πωλήσεις ακόμη και πριν από την επίσημη εισαγωγή του έργου στις διάφορες αγορές, όπου και απεκόμισε εξαίρετα σχόλια τόσο για τον εσωτερικό όσο και για

τον εξωτερικό αρχιτεκτονι-κό σχεδιασμό του. «Εκείνο που μας πρόσφερε τη μεγα-λύτερη ικανοποίηση είναι η στήριξη του έργου από υφιστάμενους πελάτες μας που γνωρίζουν την εται-ρεία αρκετό καιρό και μας εμπιστεύτηκαν με μεγάλες επενδύσεις στα έργα μας», λέει η κ. Ηλιάδου, συμπλη-ρώνοντας πως «παρά το ότι η εταιρεία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο λανσαρίσμα-τος του έργου το ενδιαφέ-ρον που εκδηλώνεται έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της, με σημαντικό αριθμό μονάδων να έχουν πωληθεί ή κρατηθεί. Ήδη πωλήθηκε πέραν του 16% της αξίας του και έχουν γίνει επιπλέ-ον κρατήσεις που ξεπερ-νούν το 5% του έργου».Όσον αφορά στο κόστος των μονάδων, οι τιμές αρχί-ζουν από €1.4 εκατ. στον πρώτο οικιστικό όροφο, με αύξηση βάσει του ύψους και των ιδιαιτεροτήτων του κάθε διαμερίσματος.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 41

ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Παράλληλα με το ΟΝΕ, η Pafilia προχωρεί, μεταξύ

άλλων, με τη δεύτερη φάση του Minthis Hills Golf Resort, το οποίο

αποτελεί ίσως το μεγα-λύτερο κατασκευαστικό project που βρίσκεται

σήμερα υπό εξέλιξη στην Κύπρο. Θα διαθέτει 420 πολυτελείς επαύλεις, 12 ενιαίες αναπτύξεις με

320, περίπου, μονάδες, γήπεδο γκολφ 18 οπών, έργα παροχής υπηρεσι-ών, όπως spa, γυμνα-στήρια, γήπεδα τένις,

εστιατόρια, αίθουσες συ-νεδριάσεων και άλλα. Το Minthis Hills Golf Resort είναι έργο το οποίο κατα-τάσσεται στην κατηγορία της αειφόρου ανάπτυξης,

με συνεχή και αέναη προσπάθεια προστασίας και ενσωμάτωσης στο περιβάλλον. Η ολοκλή-

ρωση της πρώτης φάσης του περιλαμβάνει το νέο αναβαθμισμένο γήπεδο γκολφ, την κατασκευή

των χώρων προπόνησης, το clubhouse, τη δημι-ουργία πάρκων, έργων τοπιοτέχνησης, όπως

επίσης και μεγάλο μέρος των υποδομών. Μέχρι

σήμερα έχουν δαπανηθεί πέραν των €48 εκατ.,

με αναμενόμενο κόστος ολοκλήρωσης τα €450 εκατ.

ΤΟ ONE ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΩΝ

ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΑΡΤΗ

ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Page 44: InBusiness Magazine February Issue 2016

42 IN BUSINESS

IN BUSINESS AWARDS

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ

2015

Page 45: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS

w

43

Page 46: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com44 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015Α. Ζορπάς & Υιοί

Τ�σος Ζορπ�ςΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

«Η Α. Ζορπάς & Υιοί ιδρύ-θηκε το 1975. Διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων, ο μικρός φούρνος της Αθηένου μετατράπηκε σε όμιλο εταιρειών, ο οποίος βασίζεται στις αξίες με τις οποίες ξεκίνησε. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 54 καταστή-ματα Φούρνων Ζορπάς σε όλη την Κύπρο, με υπηρεσίες ψησταριάς, πίτσας, σάντου-ιτς, σαλατών και καφέ. Ο όμιλος συμπεριλαμβάνει τα ζαχαροπλαστεία Pralina σε Λευκωσία και Λεμεσό και τη Zorbas Catering. Η μονάδα παραγωγής της βρίσκεται στην Αραδίππου. Επιπρόσθε-τα, διαθέτει μονάδα παραγω-γής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ανθρώπινο δυ-ναμικό του ομίλου ανέρχεται στα 1.650 άτομα.Πρωταρχικό μέλημα της εται-ρείας, πέρα από τη διατήρηση της άριστης ποιότητας, είναι η διασφάλιση της υγιεινής των προϊόντων με σεβασμό στις ανάγκες του σύγχρο-νου καταναλωτή. Είναι πιστοποιημένη με τα διεθνή πιστοποιητικά ISO 22000, ISO 9001, BRC (british retail consortium) και IFS (international food safety) για την παραγωγή, διανομή, διάθεση και εξαγωγή προϊ-όντων αρτοποιίας και ζαχα-ροπλαστικής, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα εγκαινίασε το πρώτο κατά-στημά της στη Νέα Υόρκη με διαφορετική επωνυμία και concept, που συνάδει με την εκεί αγορά.Σημαντική είναι η προσφορά του ομίλου προς το κοινωνι-κό σύνολο με τη λειτουργία του ΜΑΖΙ, που είναι ίδρυμα για την πρόληψη των διατρο-φικών διαταραχών και της παχυσαρκίας».

Page 47: InBusiness Magazine February Issue 2016

45 www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

OJO Sunglasses

Ν�κος Μεσολογγ�τηςΙΔΡΥΤΗΣ

«Η OJO Sunglasses είναι μια

πετυχημένη αλυσίδα λιανικής

πώλησης γυαλιών ηλίου με τη

δική της ανταγωνιστική μάρκα,

με δέσμευση για ποιότητα,

προϊόντα που ακολουθούν τις

τάσεις της μόδας, σύγχρονα

καταστήματα λιανικής πώλησης

και καταρτισμένο προσωπικό.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και

σήμερα διαθέτει 25 καταστήμα-

τα σε Κύπρο, Ελλάδα και Λίβα-

νο. Στόχος της είναι να αξιοποι-

ήσει την πείρα και τις βέλτιστες

πρακτικές που έχει αναπτύξει,

για να διεισδύσει και να πετύχει

ακόμα περισσότερο στην κυ-

πριακή και όχι μόνο σκηνή της

λιανικής πώλησης γυαλιών ηλί-

ου. Λαμβάνει συνεχώς υπόψη

τις ανάγκες και τις αγοραστικές

συνήθειες των πελατών της,

προσπαθώντας να προσφέρει

την καλύτερη επιλογή για τον

καθένα ξεχωριστά.

Τα καταστήματα, δίνοντας έμ-

φαση στον πρακτικό σχεδιασμό

- με φιλικές για τον καταναλω-

τή προθήκες που διευκολύνουν

την αναζήτηση - και μεγάλους

καθρέφτες, έχουν διαμορφω-

θεί ώστε να προσφέρουν την

απόλυτη εμπειρία της επιλογής

των γυαλιών που θέλει να απο-

κτήσει.

Η συλλογή OJO περιλαμβάνει

πάνω από 450 διαφορετικά

στιλ, που ικανοποιούν πλείστα

γούστα και στιλ και κατατάσ-

σονται στις ακόλουθες κατη-

γορίες: Platinum, Life, Classic,

Trend, Every Day, Junior, Man

και Active.

Οι προσπάθειες της εταιρείας

επικεντρώνονται στην ποιότητα

των προϊόντων της, αξιοποι-

ώντας τη σύγχρονη πολωτική

και οπτική τεχνολογία, ώστε

τα γυαλιά ηλίου να μην ακο-

λουθούν μόνο τις τάσεις της

μόδας, αλλά ταυτόχρονα να

προσφέρουν υψηλή προστασία

από την ηλιακή ακτινοβολία».

Page 48: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com46 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

KEO Light, ΚΕΟ PLC

Γι�ργος Ευριπι�τηςMARKETING MANAGER

«Η εταιρεία ΚΕΟ βρίσκεται σήμε-ρα σε ανοδική πορεία και σε συ-νέχεια των εσωτερικών αλλαγών που ξεκίνησε η διοίκησή της τα τελευταία χρόνια, έχει μπει στην πιο δημιουργική της φάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με στόχο να μεγιστοποιήσει την ανταγω-νιστικότητά της, η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στον εμπλου-τισμό του brand και των προϊό-ντων της . Έτσι, παρόλο που η αγορά κινείται σε ένα ασταθές εμπορικό περιβάλλον, ένας οικο-νομικά υγιής οργανισμός, όπως η ΚΕΟ, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα μεταφράζοντάς τα σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και ισχυ-ροποίηση της θέσης της.Η απόφαση για τη δημιουργία της KEO Light στηρίχθηκε στην ανάλυση των καταναλωτικών συνηθειών και εντοπίζοντας το κενό που υπήρχε στην αγορά. Έτσι, προχώρησε στον σχεδια-σμό του νέου προϊόντος γνωρί-ζοντας ότι η κατηγορία μπύρας light ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στην Κύπρο, παρόλο που στο εξωτερικό αυτό το κομμάτι είναι τεράστιο. Ανταποκρίθηκε ουσι-αστικά στις τάσεις της εποχής, που θέλουν τον Κύπριο κατα-ναλωτή να αναζητά αυθεντικά προϊόντα τα οποία συνάδουν με τον υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, δη-μιουργώντας την πρώτη κυπρι-ακή μπύρα light που ισορροπεί αρμονικά τη γεμάτη γεύση με χαμηλότερο αλκοόλ και μόνο 29 θερμίδες ανά 100ml. Η συνταγή της βασίζεται στις παραδοσιακές all malt μπύρες, με μοναδικά συ-στατικά το κριθάρι, τον λυκίσκο και το νερό».

Page 49: InBusiness Magazine February Issue 2016

47 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

Corina Snacks

Ν�κος ΜακρςCYPRUS OPERATION MANAGER

«Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 από τέσσερις Kύπριους επιχειρηματίες και την Tasty Foods Ελλάδος, με σκοπό να παράγουν και να προσφέρουν στο απαιτητικό κατα-ναλωτικό κοινό αλμυρά σνακ ποιό-τητας. Σήμερα είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες στον τομέα της στην Κύπρο, όπου διατηρεί βιομηχανική μονάδα στη Λεμεσό. Το 1994 απετέλεσε σταθμό για την εταιρεία, καθώς σε συνεργασία με την PepsiCo International, η οποία κατέχει από το 1990 το 50%, προχώρησε σε εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής πατάτας, που ανταποκρινόταν στην υψηλή ζήτηση των προϊόντων. Η γραμμή αυτή αναβαθμίστηκε περαιτέρω το 1999, σύμφωνα με τα πρότυπα της Lays και της PepsiCo. Η σημαντική αυτή απόφαση, σε συνδυασμό με το λανσάρισμα των Lays chips, πέτυχε μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις όλων των ειδών, με τα πατατάκια Lays να κατέχουν τον τίτλο της ναυαρχίδας των προϊ-όντων της εταιρείας. Το 2003 η γκάμα των προϊόντων ενισχύθηκε με τα μεξικάνικου τύπου σνακ από καλαμπόκι, Doritos, τα οποία απο-τελούν, πλέον, μια νέα σημαντική κατηγορία για την εταιρεία. Το 2014, με την εξαγορά της εται-ρείας από την PepsiCo, άνοιξαν νέοι ορίζοντες και προοπτικές με την εισαγωή και το λανσάρισμα προϊόντων, όπως, τα Quaker και τα SnackAJacks. Επιπλέον, αναζητώ-ντας τους πιο αποδοτικούς τρό-πους διάθεσής τους στην αγορά, η εταιρεία προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος πώλησης και διανομής, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου για το σκοπό αυτό με έδρα τη Λεμεσό.Για όλους τους προαναφερόμε-νους σταθμούς στην ιστορία της εταιρείας καθοριστικό ρόλο έπαι-ξαν οι άνθρωποί της, η συνδρομή των οποίων οδηγεί στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού, που δεν είναι άλλος από τον σεβασμό στον καταναλωτή».

Page 50: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com48 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015MTN Cyprus

Philip van DalsenΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

«Η διάκριση της ΜΤΝ στα ΙΝ Βusiness Awards απο-τελεί το αποκορύφωμα της μακροπρόθεσμης στρα-τηγικής της για παροχή καινοτόμων και αποτελεσμα-τικών τηλεπικοινωνιακών λύσεων, που ενισχύουν το σλόγκαν ‘η ΜΤΝ σου δίνει πάντα περισσότερα’. Η επιχειρηματική κοινότητα και το καταναλωτικό κοινό, που ψήφισε στα IN Business Awards, αναγνώ-ρισε τόσο την προσπάθεια όσο και το αποτέλεσμα των εργασιών της εταιρείας για παροχή υψηλής ποιότητας εξειδικευμένων τηλεπικοινωνιακών και τεχνολογικών λύσεων στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Και το 2015 αποτέλεσε, πράγματι, μια επιτυχημένη χρονιά με μια σειρά από πρωτιές και και-νοτομίες στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών, όπως: Τις ταχύτητες δικτύου 4G που η MTN έφερε στην Κύπρο. Μια κίνηση που έβαλε την Κύπρο στον χάρτη του 4G και ώθησε τον ανταγωνισμό να αναβαθμίσει την τηλεπικοινωνιακή του υποδομή. Τις ενοποιημέ-νες επιχειρηματικές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, υπό τη μορφή one stop solutions, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες να αποκτή-σουν καλύτερη υποδομή δαπανώντας λιγότερα και χωρίς ταλαιπωρία. Το MyMTN app, που δίνει στους συνδρομητές τον απόλυτο έλεγχο της γραμμής τους. Την αργυρή διάκριση Investors in People για τη σωστή αξιοποίηση και επένδυση του ανθρώπινου δυναμικού. Και τέλος, τη διάκριση ISO 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η βράβευση στα IN Business Awards κάνει την εταιρεία ιδιαίτερα περήφανη, αφού αντανακλάται μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: Η εμπιστοσύνη της επιχειρηματι-κής κοινότητας και του καταναλωτικού κοινού στην ΜΤΝ. Το βραβείο αυτό τη φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο όραμα να εντάξει την Κύπρο στη νέα ψηφιακή εποχή, σε έναν νέο κόσμο αμέτρητων δυ-νατοτήτων». Πώς αξιολογείτε το κυπριακό επιχειρείν σήμερα, μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια και ενόψει της εξόδου της Κύπρου από το Μνημόνιο; «Η περί-πτωση της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει διεθνές case study για τη διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Η κυπριακή επι-χειρηματική κοινότητα έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε μια αντικειμενικά σκληρή εποχή ύφεσης, υπό μια περιοριστική οικο-νομική πολιτική και ουσιαστικά χωρίς τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης από τράπεζες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες, αξιο-ποίησαν την εξυπνάδα και τις γνώσεις τους για να αντεπεξέλθουν δυναμικά. Περιόρισαν δαπάνες, ανα-ζήτησαν νέες αγορές, εστιάστηκαν στα θεμελιώδη τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και κατόρθωσαν να βγουν πιο έμπειροι, πιο εκπαιδευμένοι στα δύ-σκολα και γι’ αυτό πιο δυνατοί. Ο δρόμος είναι ανοικτός και εάν ευοδωθούν και οι προσδοκίες για επίλυση του χρόνιου εθνικού προβλήματος, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες. Τέλος, ένα επιπλέον σημαντικό όφελος από τις οικονο-μικές δυσκολίες που περνά η χώρα μας είναι ότι εκπαίδευσε τον Κύπριο καταναλωτή να απαιτεί περισσότερα και να ξέρει την πραγματική αγορα-στική αξία των χρημάτων του».

Page 51: InBusiness Magazine February Issue 2016

49 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

PETROLINA (HOLDINGS) PUBLIC

Ντ�νος Λευκαρ�τηςΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεωργ�α Λευκαρ�τη Ιω�ννουΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

«Ο δυναμισμός και η ανταγωνιστικότητα που καθορίζουν τη διαχρονική επιτυχία της κυπριακής εταιρείας πετρελαιοειδών Πετρολίνα πηγάζουν από την ανταγωνιστική υποδομή που έχει φροντίσει να δημιουργήσει, καθώς και από το προσωπικό της. Γι’ αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι θεωρούνται και αντιμετωπίζονται από τη διεύθυνση ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η Πετρολίνα εργοδοτεί άμεσα πέραν των 260 ατόμων, ενώ άλλα 800, περίπου, απασχολούνται στο δίκτυο πρατηρίων, αντιπρο-σώπων υγραερίου και συνεργατών της. Το προσωπικό αυτό απο-τελείται από αφοσιωμένα στην εργασία τους άτομα, κατάλληλα καταρτισμένα στον τομέα των πετρελαιοειδών. Η διεύθυνση της εταιρείας και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού επενδύουν σταθερά στη συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση και

ανέλιξη των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό τον στόχο περιλαμ-βάνεται και η ενθάρρυνση της διά βίου εκπαίδευσης. Η συνεχής βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεών τους αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία παρέχει κάθε δυνατή ενθάρρυνση και καθοδήγηση στα μέλη του προσωπικού για συμμετοχή τους σε παραγωγικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και διαλέξεις. Η Πετρολίνα παρέχει στους ανθρώπους της αίσθημα εργασιακής ασφάλειας. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρί-σης δεν προέβη σε απολύσεις ούτε σε περικοπές μισθών. Αντίθε-τα, διατηρεί ελκυστικό πακέτο απολαβών, το οποίο περιλαμβάνει 13ο και 14ο μισθό, ταμείο προνοίας, σχέδιο υγείας και ελκυστικό ωράριο εργασίας, ιδιαίτερα ιδανικό για εργαζόμενες μητέρες. Επί-σης, στην Πετρολίνα αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται η συνέ-πεια, η εργατικότητα, ο ζήλος, η καλή προσπάθεια και παράλληλα προσφέρονται ευκαιρίες ανέλιξης. Γι’ αυτό και εφαρμόζεται ενιαίο σύστημα αμοιβής με τη λειτουργία κλιμάκων μισθοδοσίας. Ο αλληλοσεβασμός, η ομαδική εργασία και η ενθάρρυνση του εθελοντισμού αποτελούν βασικές αξίες για την εταιρεία, συστατικά τα οποία, σε συνδυασμό με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, τη σταθερότητα, τις στενές ανθρώπινες σχέσεις και την ασφάλεια της εργασίας, δημιουργούν ένα υγιές και προοδευτικό οικοδόμημα. Το προσωπικό και η διοίκηση, μαζί με την οικογένεια Λευκαρίτη, αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας τόσο στην επαγγελματική δράση όσο και στην εθελοντική προσφορά προς την κυπριακή κοινωνία».

Page 52: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com50 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

GPM – Henkel (Dixan)

�ντρη ΙωννουSENIOR BRAND MANAGER

«Η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, στις κοινωνίες στις οποίες δραστηρι-οποιείται η εταιρεία, αποτελεί πρωταρχικό στόχο και υλοποιείται με την εφαρμογή αει-φορικών πρακτικών και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα από τη Henkel KGaA παγκόσμια και τοπικά από τη GPM - Henkel Ltd, με τη συμμετοχή των συνεργατών, των πελατών και των εργαζομένων τους. Η αειφορία αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας και βασικό πυλώνα καθορισμού της αναπτυξιακής της στρατηγικής, στη βάση της οποίας έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται 20ετές πλάνο για διαφύλαξη των φυσικών

πόρων του πλανήτη. Η υλοποίηση περικλείει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, που συμβάλλουν θετικά στη μείωση του οικολο-γικού αποτυπώματος, αλλά και στην ενδυνά-μωση του κοινωνικού ιστού. Η εμπλοκή των νέων, με στόχο τη διαμόρφωση στάσεων, διασφαλίζει την πραγμάτωση αυτού του στό-χου. Τα επιμορφωτικά προγράμματα Earth Balloon, που ενημερώνουν ψυχαγωγώντας παιδιά έως και 12 χρονών για τη σημασία της προστασίας του πλανήτη και η επιχορήγηση των εκπαιδευτικών/ψυχαγωγικών εργαστη-ρίων της Green Dot, στα οποία συμμετείχαν πέραν των 10.000 παιδιών με τους εκπαι-δευτικούς τους, από δημοτικά σχολεία της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου τα τελευταία τρία χρόνια, αποτελούν κάποια παραδείγματα δράσεων της εταιρείας. Η σημαντική διάκριση που λάβαμε στα IN Business Awards 2015, με τη βράβευσή μας στην κατηγορία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καθώς και στα 5α Περιβαλλοντικά Βραβεία

Green Dot 2015 στην κατηγορία Εταιρική Κοι-νωνική Ευθύνη σε Θέματα Περιβάλλοντος, αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλεται, στο πλαίσιο του προγράμματος Dixan για λαμπρό μέλλον. Το πρόγραμμα υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια, παράλ-ληλα με τις προαναφερθείσες δράσεις και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ακολουθώντας τον υπό έμφαση στόχο της εκάστοτε ακαδημαϊκής χρονιάς. Για τη σχολική χρονιά 2013-2014, το Dixan επιχορήγησε εκπαιδευτικές εκδρομές σε προορισμούς ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ κατά την περσινή χρονιά το πρόγραμμα είχε τίτλο «η δράση μας σήμερα, ο κόσμος μας αύριο» και αποτελείτο από εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και επιχο-ρηγημένες δράσεις με επικέντρωση στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος. Το 2016 το πρόγραμμα συνε-χίζεται με νέα θεματολογία για τη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος».

Page 53: InBusiness Magazine February Issue 2016

51 IN BUSINESS

PwC ΚΥΠΡΟΥ

Ευγ�νιος Ευγεν�ουΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

«H PwC στην Κύπρο διαθέτει αν-θρώπινο δυναμικό σχεδόν 1.000 επαγγελματιώνκαι προσφέρει αξία και εξειδικευμένες λύσεις, στηριγ-μένη στο παγκόσμιο δίκτυο γνώσης και εμπειρίας, από 208.000 στελέχη σε 157 χώρες. Παρά τις προκλήσεις που επέφερε η οικονομική κρίση, η PwC κατάφερε το 2015 να πετύχει 3% αύξηση στα έσοδά της, τα οποία αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Η ετήσια συνεισφορά της στα έσοδα του κράτους ανήλθε στα 30 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας τον δικό της λίθο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικο-νομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο πέρσι ο οργανισμός δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η PwC παρουσίασε για πρώτη φορά φέ-τος το συνολικό αποτύπωμά της στην τοπική οικονομία, κοινωνία και περι-βάλλον, που εκτιμάται για το 2015 στα 162.8 εκατομμύρια ευρώ. H PwC βρίσκεται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στην πρώτη γραμμή προσέλ-κυσης επενδύσεων και ανάπτυξης της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Ανέλαβε πρωτοβουλίες στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης και πρωτοστάτησε στη θέσπιση σημαντικών μεταρρυθμίσε-ων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνι-στικότητα της οικονομίας, αλλά και η ελκυστικότητα της Κύπρου ως επεν-δυτικού προορισμού. Είναι δίπλα στους πελάτες της προ-σφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και εξειδικευμένες λύσεις. Χτίζει διαρκώς σχέσεις εμπιστοσύνης και στέκεται δίπλα στις κυπριακές επιχειρήσεις για να τις βοηθήσει να βρουν την αξία που αναζητούν, ώστε να είναι σήμερα έτοιμες για τις προκλήσεις του αύριο. Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και επιχειρηματι-κούς φορείς, η PwCΚύπρου στηρίζει την τοπική κοινωνία και προωθεί τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Μέσα από την παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσι-ών, την εθελοντική δράση και την προσφορά τεχνικής ή άλλου είδους υποστήριξη, η PwC στηρίζει μια σειρά από προγράμματα και πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την επιχειρημα-τικότητα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Πάνω απ’ όλα, όμως, η PwC είναι οι άνθρωποί της και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζει».

www.inbusinessnews.com

Page 54: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com52 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

Η ναυς του Γιώργου Μούσκα, director της εταιρείας Zela Shipping Company Limited, αυτή τη φορά δεν πέρασε

από ανταριασμένες θάλασσες. Σήκωσε άγκυρα για Κύπρο και έπιασε λιμάνι για λίγο μόνο, ίσα που να ολοκληρωθεί η

τελετή των 8ων IN Business Awards. Ο κ. Μούσκας, διαπρεπής εκπρόσωπος της διεθνούς ναυτιλίας, τιμήθηκε με το Βραβείο

Κύπριος Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που Διαπρέπει

στο Εξωτερικό.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΚΑΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟΚ�πριος Επαγγελματ�ας/

Επιχειρηματ�ας που Διαπρ!πει στο Εξωτερικ&

Page 55: InBusiness Magazine February Issue 2016

53 IN BUSINESS

Η συνάντησή μας ορίστηκε για το ξενο-δοχείο Amathus στη Λεμεσό, όπου θα γινό-ταν η βιντεοσκόπηση για το φιλμ που θα συνόδευε το τιμητικό

βραβείο του την βραδιά της τελετής των βραβεύσεων.

Από την πρώτη στιγμή με κέρδισε η απλό-τητα του ανθρώπου που είχα απέναντί μου, ενώ προφανές ήταν το πόσο άβολα ένιωθε μπροστά στην κάμερα. Τα τυπικά, όμως, της πρώτης γνωριμίας δεν κράτησαν για πολύ. Ίσως να βοήθησε και το γεγονός ότι η συνέ-ντευξη άρχισε να τρέχει σε οικεία μονοπάτια.

Ο πατέρας του Κυριάκος γεννήθηκε την Αμμόχωστο, αλλά το 1939 βρέθηκε στο Λονδίνο όπου γνώρισε τη γυναίκα του Ζέλα, η οποία καταγόταν από τη Λευκωσία. Παντρεύτηκαν εκεί και απέκτησαν τα τρία τους παιδιά. Το 1963 ήταν η χρονιά - ορό-σημο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μούσκας προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Zela Shipping Company Limited.

Ο Γιώργος γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Ιουλίου του 1953 και πέρασε τα μαθη-τικά του χρόνια στο Grammar School του Βόρειου Λονδίνου. Ακολούθως σπούδασε νομική στο University of West London. Η πορεία του στη ναυτιλία ήταν προδια-γεγραμμένη, μιας και προϋπήρχε η οικογε-νειακή επιχείρηση. Έτσι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, εντάχθηκε το 1976 στο δυναμικό της εταιρείας. Αρχικά ανέλαβε την ευθύνη για τη ναύλωση δεξαμενόπλοιων, στη συνέχεια προχώρησε με αγοραπωλησία ξηρού φορτίου και πλοίων. Από το 1985 και μετά ήταν από κοινού διευθύνων σύμβουλος της Zela Shipping Co μαζί με τον αδελφό του Ζήνωνα, μέχρι το 2007, όταν ο Ζήνων απο-σύρθηκε και την πλήρη διαχείριση ανέλαβε ο ίδιος.

Απ� το �να πλο�ο στα επτ�Η Zela Shipping Co ειδικεύεται στη διαχεί-ριση πλοίων μεταφοράς βαρέων φορτίων και από το 1992 αποκλειστικά των μεγαλύτερων του είδους, που χρησιμοποι-ούνται αυτή τη στιγμή στη ναυτιλία. Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Αθήνα και Κύπρο και σήμερα ελέγχει πλοία

που φέρουν την κυπριακή σημαία, με φορτίο άνω του 1.2 εκατομμυρίου τόνων (DWT deadweight tonnage), το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καύσιμα και φρέσκο νερό. Το 2003 ο Γιώργος Μούσκας έγινε διευθυντής και της Marine Shipping Mutual Insurance Company, που ειδικεύεται στην ασφάλιση πλοίων όλων των μεγεθών από διάφορους πλοιοκτήτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. «Κατά τη διαχείριση μιας εταιρείας είναι φυσικό να αντιμετωπίζεις δυσκολίες», μας είπε. «Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα μικρό σκάφος και σιγά - σιγά, με αφοσίωση και σκληρή δουλειά, κατάφερε να αποκτήσει περισσότερα σύγχρονα σκάφη κατά τη δε-καετία του 1970», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το 1992 αποφασίσαμε να μετακινηθούμε από τα κανονικού μεγέθους σε μεγαλύτερου τύπου πλοία, αποκτώντας δύο μεταχειρισμέ-να για μεταφορά βαρέων φορτίων. Επιπλέον, το 1997 προχωρήσαμε σε περαιτέρω επέ-κταση με δύο νέα μεγάλα μεταφορικά πλοία στη Νότια Κορέα, τα οποία παραδόθηκαν το 1999, ενώ ένα χρόνο μετά ακολούθησε η κατασκευή ενός ακόμα στην Άπω Ανατολή. Η εταιρεία ελέγχει σήμερα στόλο με επτά σύγχρονα μεταφορικά πλοία. Όμως, παρά τις θετικές εξελίξεις που είχε η επέκταση για την ανάπτυξη της επιχείρησης, θα πρέπει να πούμε ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές, γιατί την ίδια ώρα, η αγορά σημείωνε σημαντική πτώση».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επεσή-μανε, ήταν η διαχείριση του ευμετάβλητου χαρακτήρα της ναυτιλιακής αγοράς: «Το κλειδί για να συνεχίσουμε να είμαστε επιτυ-χημένοι ήταν να παραμείνουμε συντηρητικοί, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Το 2009 ο Γιώργος Μούσκας εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιο-κτητών, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για οργανισμό ο οποί-

ος αντιπροσωπεύει μόνο εκείνους τους πλοιοκτή-τες, τα πλοία των οποίων φέρουν την κυπριακή σημαία.

Η έδρα όλων των με-λών της ένωσης είναι είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μούσκα, προτεραι-ότητα έχει την παροχή διαφόρων μορφών βοή-

θειας στους Έλληνες - μέλη της, ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προέκυψαν από τις κακές συνθήκες στην αγορά εμπο-ρευματικών μεταφορών.

Μια μεγ�λη οικογ�νειαΑπό το 2014 τα κύρια γραφεία της Zela Group βρίσκονται στη Λεμεσό, κάτω από την επωνυμία Olympia Ocean Carriers κι εργοδοτεί 18 επαγγελματίες που διοικούν τον στόλο. Η σχέση του Γιώργου Μούσκα με τους ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρεία στηριζόταν πάντα σε φιλική βάση: «Είναι σημαντικό να παραμένουμε επαγγελματίες, αλλά ο αμοιβαίος σεβα-σμός είναι το κλειδί που εξασφαλίζει ότι καθένας από μας στην εταιρεία θα είναι παράλληλα κι ευτυχισμένος. Η εταιρεία λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια, με όλους τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι οι απόψεις τους μετρούν και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού μας παρα-μένει μαζί μας για πολλά χρόνια». Για τη συμπεριφορά και τη δράση του στο επιχειρείν, ο ίδιος επεσήμανε πως ο πατέρας του ήταν εκείνος που τον έμαθε ότι πάντο-τε πρέπει να παραμένει ειλικρινής και να προσεγγίζει όλα τα θέματα με ακεραιότητα, φροντίζοντας πάντα για το καλό όνομα της εταιρείας στον κόσμο της ναυτιλίας».Ο Γιώργος Μούσκας έχει τρία παιδιά και πιστεύει πολύ στην οικογένεια. «Αυτό είναι κάτι που επίσης μου μετέδωσε ο πατέρας μου. Η οικογένειά μου είναι το πιο σημαντι-κό κομμάτι στη ζωή μου και στις υγιείς της βάσεις στηρίζεται το γεγονός ότι η εταιρεία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρό-νια». Την ίδια ώρα νιώθει ικανοποιημένος, γιατί κατάφερε στην πορεία του να διατηρεί ένα δυναμικό χαρακτήρα, που του επιτρέπει να θεωρείται καλός ηγέτης και ισχυρός φο-ρέας λήψης αποφάσεων: «Πάντοτε λαμβάνω υπόψη μου τις γνώμες και άλλων μέσα στην εταιρεία. Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί για να είναι κάποιος καλός ηγέτης, καθώς σημαί-νει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατι-κά και αποτελεσματικά, αντιπροσωπεύοντας τις απόψεις όλων μέσα στην επιχείρηση». Καταλήγοντας πρόσθεσε, ακόμα, ότι σημα-ντικό χαρακτηριστικό ενός καλού ηγέτη, το οποίο προσπαθεί να έχει, είναι η προνοητι-κότητα: «Είναι σημαντικό όταν λαμβάνουμε αποφάσεις να σκεφτόμαστε τι μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά. Μερικές φορές είναι δελεαστικό να παρέχουμε βραχυπρό-θεσμα οφέλη, όμως αυτό μπορεί να μη βοηθά την εταιρεία να προχωρά».

Απόφαση στρατηγικής σημασίας ήταν για την εταιρεία εκείνη του 2011, όταν η οικογένεια Μούσκα

συμφώνησε στην από κοινού ίδρυση, με την οικογένεια Λεβέντη

- Δαυίδ, μιας εταιρείας με σκοπό τη δραστηριοποίηση στην Ιαπωνία.

Φέρει την επωνυμία Sea Trade Holdings Inc. Όλα τα πλοία της

κατασκευάζονται στην Ιαπωνία με υψηλές προδιαγραφές και σύμφω-να με τις οικολογικές απαιτήσεις

του σήμερα.

www.inbusinessnews.com

Page 56: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com54 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Μπορεί μια εξίσωση να οδηγήσει στη σωστή επένδυση;

Η εξίσωση της ζωής έκανε τον Κωνσταντίνο Νεοφύτου, διευθύνοντα σύμβουλο της Emergo Wealth, να αλλάξει

πορεία και να επενδύσει στον τομέα των χρηματοοικονομικών.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις φυσικές επιστήμες και

διδακτορικού στη νευροβιολογία. Πριν από χρόνια, όμως, πήρε την απόφαση να φυλάξει την

ιατρική του ρόμπα και να φορέσει επιχειρηματικό κοστούμι. Να αφήσει το ερευνητικό

εργαστήρι και τα πανεπιστημιακά έδρανα και να ασχοληθεί με

τη διαχείριση επενδύσεων. Με κοφτερό και πρακτικό μυαλό,

αλλά και σεμνότητα, κατάφερε να ξεχωρίσει. Μπορεί να μην

είχε φανταστεί ότι μια μέρα θα βραβευόταν ως μάνατζερ της χρονιάς, ωστόσο θα έπρεπε,

δεδομένου ότι από πολύ νωρίς η πορεία του ήταν γεμάτη

διακρίσεις. Στα IN Business Awards 2015 του απονεμήθηκε

το Bραβείο Mάνατζερ εις Μνήμην Άντη Χατζηκωστή.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟM�νατζερ εις Μν�μην

�ντη Χατζηκωστ�

Page 57: InBusiness Magazine February Issue 2016

55 IN BUSINESS

Οι πρ�τες σκ�ψεις Όταν παρέλαβα το βραβείο, για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα λίγο άβο-λα. Ήξερα τον

Άντη και ένιωσα θλίψη στο άκουσμα του ονόματός του κατά την απονομή. Σκέφτηκα πως η γενναιοδωρία του να μοιράζεται ιδέες και πρωτοβουλίες με τους συνεργάτες και φίλους του ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του που εκτιμούσα. Όπως και το ότι ήταν πάντα χαμογελαστός, με έναν καλό λόγο για όλους.

Management style Το μόνο που απαιτώ αδιαπραγμάτευτα από τους συνεργάτες μου είναι ειλικρί-νεια και ακεραιότητα στη δουλειά τους. Όσον αφορά το στιλ δεν έχω κάποια τυπική μεθοδολογία και δεν ακολουθώ συγκεκριμένη οργανωτική λειτουργία. Πάντα ξεκινούμε από τον στόχο του κάθε έργου, τον οποίο έχουμε συνεχώς υπόψη.

Διαχε�ριση της ομ�δας Δεν είμαι σίγουρος εάν έχω κάποιες ιδιαί-τερες ηγετικές ικανότητες. Προσπαθώ να δουλεύω αρμονικά μαζί με την, συνήθως, μικρή ομάδα των συνεργατών μου. Η κα-τανομή της εργασίας γίνεται στο πλαίσιο της ομάδας, δηλαδή, δεν αναθέτει ο μά-νατζερ και εκτελούν οι υπόλοιποι. Νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργώ επηρεάστηκε από την προηγούμενη μου εμπειρία στην ακαδημαϊκή ιατρική έρευνα.

Επιτυχ�ες και αποτυχ�ες Μεγάλη επαγγελματική επιτυχία θεωρώ το γεγονός πως κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της Emergo και να έχω την πολυτέλεια να εργάζομαι σε ενδιαφέροντα projects, μαθαίνοντας συνεχώς. Οι αποτυχίες είναι πάρα πολλές, δύσκολα ξεχωρίζω κάποια. Στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων και δη σε νεοφυείς εταιρείες αποτυγχάνουμε 9 φορές στις 10!

Φ�ρος οι εμπειρ�ες Είχα την τύχη να δουλέψω με ξεχωρι-στούς ανθρώπους σε όλα τα στάδια της καριέρας μου. Θεωρώ την ευρύτητα των γνώσεων και των εμπειριών μου - από την ιατρική έρευνα και τις εταιρεί-ες τεχνολογίας μέχρι την ενασχόλησή μου με τη διαχείριση επενδύσεων και τα χρηματοοικονομικά - ως το στοιχείο που με βοήθησε περισσότερο.

Big mistake Είναι λάθος όταν ο μάνατζερ, υπερτι-μώντας τις δυνατότητές του, υπόσχεται αποτελέσματα που δεν μπορεί να πε-τύχει.

Τα πρ�τυπα Παρακολουθώ και μαθαίνω από πολ-λούς καλούς φίλους και συνεργάτες στην Κύπρο και την Αμερική, που πραγματικά δημιουργούν και προσθέ-τουν αξία σε ό,τι κάνουν. Ο ιδρυτής της Emergo, Alfred Balm, είναι ένας από αυτούς που πραγματικά θεωρώ ηγέτες. Πέτυχε πάρα πολλά μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπου έπρεπε να

πάρει μεγάλο ρίσκο και να βρει λύσεις σε ανυπέρβλητα, για τους πλείστους, προβλήματα.

Δ�σκολες αποφ�σεις Οι αποφάσεις για απόλυση προσωπι-κού είναι εξ ορισμού οι πιο δύσκολες.

Ο καλ�ς μ�νατζερ Ο μάνατζερ πρέπει να αποτελεί για την ομάδα του πρότυπο ακεραιότητας και εργατικότητας, διαθέτοντας την ικανότητα να εργάζεται παράλληλα σε πολλά και διαφορετικά projects.

Work-life balance Ασχολούμαι μανιωδώς με το τρίαθλο. Αφιερώνω πολλές ώρες την εβδομάδα στην προπόνηση και είναι κάτι που μου προσφέρει ενέργεια και ευεξία.

Η δ�ναμη της μετ�λλαξης Ως βιολόγος ξέρω πως η εξέλιξη βασί-ζεται στις τυχαίες μεταλλάξεις. Όλα τα είδη που επιβιώνουν είναι αποτέλε-σμα αυτής της στοχαστικής διαδικασί-ας. Ασχολήθηκα με τα χρηματοοικονο-μικά όταν επιστρέφοντας στην Κύπρο συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε τίποτα στον τομέα μου. Όταν… μεγα-λώσω θα ήθελα να δοκιμάσω και με τη συγγραφή βιβλίων.

Το μ�λλον των χρηματοοικονομικ�ν Οι ευκαιρίες στον τομέα των χρηματο-οικονομικών πάντα υπάρχουν και είμα-στε πολύ αισιόδοξοι για την ανάπτυξη. Οι επενδυτές ήδη αντιλαμβάνονται την αξία που μπορεί να προσφέρει ένας επαγγελματίας σύμβουλος, ειδικά όσον αφορά τις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή η χρήση της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα μαζικής παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, που πα-λαιότερα ήταν το προνόμιο των πολύ μεγάλων επενδυτών. Για παράδειγμα, εμείς αυτή τη στιγμή προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες χρηματοοι-κονομικού σχεδιασμού και επενδύσεων με πολύ χαμηλό κόστος.

ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΞΕΡΩ

ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΑΣΙ-ΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΥΧΑΙΕΣ

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΑΣΧΟ-ΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗ-ΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙ-ΗΣΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΜΟΥ

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ

ΟΠΟΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ, ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

www.inbusinessnews.com

Page 58: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com56 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JO MICHAELIDES

ΛΟΥΚΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟLifetime Achievement

Page 59: InBusiness Magazine February Issue 2016

Από την πρώτη στιγμή που τον συναντάς νιώθεις τη θετική αύρα που αποπνέ-ει. Γοητευτικός, ακμαιότατος στα 90 του χρόνια, παραμένει δραστήριος, ενεργητικός και δυναμικός. Μπορεί να καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα, όμως η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό όταν ήταν νέος, σήμερα του επιτρέπει να χαίρει άκρας υγείας. Συναντήσαμε τον Λουκή Πετρίδη στο κλασικό πετρόκτιστο σπίτι του στη Λευκωσία, όπου μάς υποδέχθηκε συ-ντροφιά με τον συνομήλικο σκύλο του, Scotti. Από την αρχή καταλαβαίνεις το δέσιμο μεταξύ τους. Στην παρέα προ-στέθηκε και η κόρη του Στέλλα κι εκεί, στο υπέροχο σαλόνι του πετρόκτιστου σπιτιού, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαι-ρα, μιλήσαμε για το παρελθόν και το παρόν.

Ήταν το 1925, στις 25 Οκτωβρίου, όταν γεννήθηκε ο Λουκής Πετρίδης, στην Ευρύχου. Ο πατέρας του ήταν δημοδιδάσκαλος, οπότε αναγκαστικά τον ακολουθούσε σε διάφορα σχολεία, όπου έπρεπε να διδάξει - στο Παλαι-χώρι, την Άσσια, το Βαρώσι. Τελείωσε το American Academy Λάρνακας το 1944, μια εποχή που λόγω του Β΄ Πα-γκόσμιου Πολέμου δεν μπορούσε να

φύγει στο εξωτερικό για σπουδές. Έτσι, εργάστηκε για δύο χρόνια στο κυβερ-νητικό τμήμα controller of supplies και το 1946 αναχώρησε για σπουδές electrical engineering στο Πανεπιστήμιο του Bristol στην Αγγλία, απ’ όπου απο-φοίτησε το 1949. «Ο τότε chancellor του University of Bristol, Sir Winston Churchill, μου απένειμε το degree B.Sc, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά ‘good luck whenever you may be’», ανέφερε.

Αθλητ�ς του στ�βου Όνειρό του ως παιδί ήταν να σπου-

δάσει και να γίνει καλός αθλητής στί-βου: «Θαύμαζα από μικρή ηλικία τον ολυμπιονίκη Jesse Owens. Το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, όταν πήγε να παραλάβει από τον Χίτ-λερ το χρυσό μετάλλιο για τη νίκη του στα 100 μέτρα, εκείνος προτίμησε να αποχωρήσει από την εξέδρα, για να μην παραδώσει το χρυσό στον μαύρο Αμερικανό». Το όνειρο του Λουκή Πετρίδη να γίνει καλός αθλητής πραγ-ματοποιήθηκε. Το 1944, σε ηλικία 19 χρόνων, κέρδισε τέσσερα πρωτεία - 100yds, 220yds, 120yds εμπόδια και άλμα απλούν - στους ετήσιους αγώνες στίβου μεταξύ του American Academy και του English School. Το 1946 πέτυχε δύο πρώτες νίκες - 100 και 200 μέτρα

- στους Παγκύπριους Αγώνες Στίβου. Στο Πανεπιστήμιο του Bristol για τρία συνεχή χρόνια - 1947, 1948, 1949 - στέφθηκε πολυνίκης αθλητής (victor ludorum) με τέσσερις πρώτες νίκες στα 100yds, 220yds, 120yds hurdles και long jump. «Μάλιστα, το 1947 κατέρ-ριψα το ρεκόρ του πανεπιστημίου με χρόνο 9.7 δευτερόλεπτα στα 100yds κι αυτό θα παραμείνει για πάντα, αφού λίγα χρόνια μετά, το 1947, τα 100yds έγιναν 100 μέτρα», επεσήμανε.

Το 1948 έφτασε πολύ κοντά σ’ ένα άλλο όνειρο, που για τους πλείστους φαντάζει άπιαστο, εκείνο της συμμετο-χής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Τότε είχα γράψει στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ να με βοηθήσει να συμπεριληφθώ στην ελληνική αθλητική ομάδα. Εκείνη την εποχή ήμουν ο ταχύτερος αθλητής σε Κύπρο και Ελλάδα, δυστυχώς όμως, δεν έγινε κανένα διάβημα. Στο Λονδίνο έκανα μια προσπάθεια με τον κ. Σίμι-τσεκ, προπονητή της ελληνικής ομάδας, ο οποίος προσπάθησε να συμπεριλη-φθώ στη σκυταλοδρομία 4x100 μέτρα με την Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν δέχτηκε η Ολυμπιακή Επιτροπή, επειδή είχαν τυπωθεί όλοι οι κατάλογοι. Έτσι έχασα μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή μου».

Αθλητ�ς της ζω�ςΣτη ζωή μας συνεχώς βρίσκουμε μπρο-στά μας σταυροδρόμια και ανάλογα με ποιο δρόμο θα διαλέξουμε διαγράφεται και το μέλλον μας, σύμφωνα με τον ίδιο. Στη δική του περίπτωση, κατά τα τρία συνεχή χρόνια των σπουδών στην Αγγλία δεν είχε δει καθόλου τους δικούς του: «Τους επισκέφθηκα όταν τελείωσα, έχοντας σκοπό να επιστρέψω και πάλι στην Αγγλία, γιατί μου είχαν προσφέρει δουλειά σε μεγάλη ηλεκτρική εται-

Γεμάτη ζωή με πολλές επιτυχίες, αλλά και ατυχίες, έζησε ο πολυπράγμων επιχειρηματίας και ιδρυτής της Cosmos Trading, Λουκής Πετρίδης. Στα 90 του χρόνια σήμερα απολαμβάνει

τους καρπούς των κόπων του και το έργο που συνεχίζουν τα παιδιά του. Κρατώντας το motto του American Academy Λάρνακας όπου φοίτησε: To grow and to serve και του Rotary International: Service above self, πρόσφερε στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία του τόπου μας ό,τι καλύτερο μπορούσε. Το Βραβείο Lifetime Achievement, που του απονεμήθηκε στα 8α IN Business Awards, αποτελεί μια επιβράβευση της όλης καριέρας του, που ξεκίνησε

το 1949 και ολοκληρώθηκε αισίως το 2014.

57 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Page 60: InBusiness Magazine February Issue 2016

ρεία. Στην Κύπρο, όμως, μου έκαναν μια πολύ δελεαστική πρόταση, για να αναλάβω chief engineer στην ηλεκτρική υπηρεσία του Δήμου Αμμοχώστου, έτσι προτίμησα να μείνω. Αυτή ήταν μια απόφαση που καθόρισε την πορεία της ζωής μου».

Το 1951 προσφέρθηκε στον Λουκή Πετρίδη η θέση του chief engineer στη Nicosia Electric Co, μία ακόμα πιο αξιό-λογη προσφορά για ένα νέο 26 χρόνων. Δύο χρόνια μετά ιδρύθηκε η Electricity Authority of Cyprus, η οποία εξαγόρασε όλες τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρι-σμού. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Λία Πιερίδη, κόρη του μεγαλομετόχου της Nicosia Electric Co, και αναγκά-στηκε να παραιτηθεί από τη Nicosia Electric Co για να διαπραγματευτεί εκ μέρους της με την EAC για την αποζη-μίωσή της. Η αρχική προσφορά ήταν £240.000, αλλά μετά από σκληρές δι-απραγματεύσεις, που διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο, κατόρθωσε να ανε-βάσει το ποσό της αποζημίωσης στις £850.000, προς πλήρη ικανοποίηση των μετόχων της Nicosia Electric Co.

Αρχ� με λατομε�α Το 1955 ο Λουκής Πετρίδης, μαζί με τον σύγαμπρό του πολιτικό μηχανικό Στέλιο Γκαράνη, βλέποντας το κενό που υπήρχε στην Κύπρο, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το πρωτοποριακό για την εποχή λατομείο Deco Quarries στην οροσειρά Πενταδακτύλου κοντά στο Δίκωμο. Το 1960 η εταιρεία ενώθηκε με το γειτονικό λατομείο της Cyprus Asphalting Co, το οποίο μετονομάστη-κε σε United Quarries κι αποτέλεσε μια κερδοφόρα βιομηχανία σκύρων για δρόμους και μπετόν: «Λόγω της υψηλής ποιότητας του ασβεστολιθικού πετρώματος, το 1957 ιδρύσαμε την Deco Lime για παραγωγή άσβεστου και hydrated lime για εξαγωγές. Δυστυχώς και οι δύο κερδοφόρες βιομηχανίες

χάθηκαν το 1963 λόγω της Τούρκικης Ανταρσίας». Το 1967, με την οικονομική βοήθεια της Cyprus Mines Corporation που χρειαζόταν μεγάλες ποσότητες άσβε-στου, οι δύο συνεργάτες ίδρυσαν ένα μεγαλύτερο ασβεστοκάμινο στη Μια Μηλιά για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Η βιομηχανία αυτή είχε τέτοια επιτυχία, κυρίως για εξαγωγή hydrated lime στις Αραβικές Χώρες, που μελετούσαμε να ιδρύσουμε και δεύτερο ασβεστοκάμινο προς αντιμετώπιση της μεγάλης ζή-τησης άσβεστου και hydrated lime», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Το 1972, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου, συμβλη-θήκαμε με μια ουγγρική μεταλλευτική εταιρεία για παραγωγή χαλκού στο μεταλλείο Τρούλλων. Δυστυχώς, μόλις ετοιμάστηκε το πρώτο φορτίο copper concentrate για εξαγωγή χάσαμε και αυτή τη βιομηχανία το 1974 λόγω της Τουρκικής Εισβολής. Συνολικά, το 1963 και το 1974 χάσαμε τέσσερις κερ-δοφόρες βιομηχανίες: United Quarries, Deco Lime, δεύτερη Deco Lime στη Μια Μηλιά και Troulli Mines χωρίς καμιά αποζημίωση».

Συν�χεια με καπν� Αυτό που τους κράτησε, από οικονομι-κής απόψεως, τη δύσκολη εκείνη περί-οδο ήταν η Καπνοβιομηχανία Garanis & Petrides, την οποία οι δύο συνέταιροι είχαν αγοράσει το 1957. Με τη συμμε-τοχή της Rothmans κατάφερε σε λίγα χρόνια να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Κύπρου, πραγ-

ματοποιώντας και εξαγωγές στη Λιβύη. Το 2000, όμως, η B.A.T αγόρασε την Rothmans, οπότε το εργοστάσιο πα-ραγωγής τσιγάρων Garanis & Petrides έκλεισε. «Είχαμε πολλούς εργάτες και μηχανήματα και 82% μερίδιο αγοράς με τα Rothmans, Dunhill και Craven A». Όπως είπε, η Rothmans προμήθευε την εταιρεία με τον καπνό κι όλα τα άλλα υλικά για να γίνεται η παραγωγή στην Κύπρο, πάντα με την καθοδήγησή της: «Τότε είχαμε συνεργασία και με τον Νίκο Ρολάνδη. Αγοράσαμε ένα μικρό πλοιάριο, το οποίο ονομάσαμε Λέλια από το όνομα της γυναίκας του, και με εκείνο στέλναμε τακτικά τσιγάρα Rothmans στη Λιβύη. Θεωρώ ότι η καπνοβιομηχανία ήταν από τις πιο πε-τυχημένες δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσε να συνεχίσει με την αλλαγή της φορολογίας και το ασύμ-φορο της παραγωγής. Έτσι, το 2001 σταμάτησε κι από τότε όλα εισάγονται». Προβλέποντας την εξέλιξη αυτή, το 1987 ο Λουκής Πετρίδης είχε αγοράσει την εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Wight’s.

Εξ�λιξη και Cosmos Trading Η δράση του στην αγορά υπήρξε πο-λυσχιδής. Παρατηρούσε, μελετούσε, τολμούσε και δημιουργούσε:«Το 1977 ιδρύθηκε η G.T.P Electrical Products, με τη συμμετοχή της Volex Αγγλίας και εξαγωγές στη Μέση Ανα-τολή. Η εταιρεία έλαβε το βραβείο εξα-γωγών της Κυπριακής Κυβέρνησης για τρία συνεχή χρόνια - 1981, 1982, 1983 και συνεχίζει να λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα. Το 1988 ακολούθησε η εταιρεία πληροφορικής G&P Office Systems, η οποία αργότερα συμβλήθηκε με τη Demstar, δημιουργώντας τη σημε-ρινή Demstar Information Systems».Πέρα από όλες τις άλλες του κινήσεις, όμως, εκείνη που έμελλε να αποδειχθεί

www.inbusinessnews.com58 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

ΣΤΑ 90 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΥΓΙΗΣ

ΤΟΣΟ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ,

ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ

ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Page 61: InBusiness Magazine February Issue 2016

καθοριστική ήταν η αγορά της κυ-πριακής εταιρείας Cosmos Trading το 1997: «Ήταν ήδη μια πολύ επιτυχημένη και διακλαδωμένη εταιρεία σε όλη την Κύπρο. Στην πορεία αγόρασα τα μερίδια από τους συνεταίρους μου, Γκαράνη και Πιερίδη, κάνοντας την οικογένεια Πετρίδη αποκλειστικό ιδιοκτήτη της. Η Cosmos Trading ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διανομής οινοπνευματωδών ποτών, τροφίμων και καπνικών προϊό-ντων». Ακολούθησε η κοινοπραξία με τον Omilo Laiko Distributors. «Το 2012 το μέρος της Cosmos Trading που ασχολείτο με τα οινο-πνευματώδη ποτά και τα τρόφιμα συμβλήθηκε με τον Omilo Laiko Distributors και ίδρυσαν μια νέα εταιρεία, τη Laiko Cosmos Trading, μια μεγάλη κοινοπραξία. Παράλλη-λα, το μέρος της Cosmos Trading που ασχολείται με τα καπνικά προϊόντα λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία με την ονομασία Cosmos Tobacco».Πριν από 15 χρόνια ο Λουκής Πε-τρίδης διαμοίρασε εξίσου στα τρία του παιδιά όλα τα περιουσιακά και τις μετοχές του. Σήμερα ο Γιώργος Πετρίδης διευθύνει τη Cosmos Tobacco και ο Βασίλης Πετρίδης τη Laiko Cosmos Trading. Η κόρη του Στέλλα είναι μέτοχος και μέλος του board of directors των δύο εται-ρειών.

59 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ

ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρωτήσαμε τον Λουκή Πετρίδη τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει ως επιχει-ρηματία και άνθρωπο: «Θα έλεγα η ευθύτητα και η γρηγοράδα με την οποία διαπραγματεύομαι. Δεν έχω παράπονο, όσα διαπραγματεύτηκα πέτυχαν. Το ότι είχαμε και ατυχίες, αυτό είναι ένα άλλο πράγμα. Πιστεύω, πάντως, ότι πρέπει να είναι κανείς ειλικρινής στις συζη-τήσεις του και να μην κρύβει τίποτε από τους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματεύεται, ώστε να έχει και την ανάλογη ανταπόκριση. Με διακρίνει, επίσης, πολλή επιμονή. Τι άλλο να πω; Ε, πρέπει να είσαι και charming!», είπε γελώντας. Μιλώντας για τα χαρακτηρι-στικά ενός ηγέτη, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως πρέπει να είναι δίκαιος και αυστη-ρός, αλλά ταυτόχρονα να βοηθά και να καθοδηγεί τους υπαλλήλους. Επεσήμα-νε ότι όλοι πρέπει να συμβαδίζουν με τις αλλαγές που συντελούνται και με την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσε-ται: «Αν δεν ακολουθείς την καινούργια τεχνολογία θα μείνεις πίσω. Ο πεθερός μου πάντα μου έλεγε για έναν πλούσιο Αυστριακό, ο οποίος έφτιαχνε λάμπες κηροζίνης. Όταν ήρθε ο ηλεκτρισμός, εκείνος επέμεινε στις λάμπες του και βέβαια χρεοκόπησε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το ότι πρέπει να αλλά-ζεις εύκολα και γρήγορα ανάλογα με τις πρώτες ανάγκες της αγοράς και τη νέα τεχνολογία». Ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, ο Λουκής Πετρίδης συμμετείχε σε πολλά συμβούλια. Το 1974, διορίστηκε πρό-εδρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μέχρι το 1979: «Μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΡΙΚ, Αντρέα Χρι-στοφίδη, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύσκολες ημέρες λόγω της Τουρκικής Εισβολής. Τότε έγινε και η μετατροπή της τηλεόρασης από μαυρόασπρη σε έγχρωμη».Το 1974 έγινε, επίσης, πρόεδρος του Rotary Club of Nicosia και το 1979 διο-ρίστηκε μέλος του διοικητικού συμβου-λίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για πέντε χρόνια, υπό την προεδρία τότε του παλιού του συμμαθητή και φίλου Τάκη Στεφανή. Το 1980 έγινε ο

πρώτος πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Φιλικής Ασφαλιστικής, με γενικό διευ-θυντή τον Δώρο Ορφανίδη. «Το 1995 ο Όμιλος Σιακόλα μας έκανε πρόταση για εξαγορά κι ύστερα από διαπραγματεύ-σεις πετύχαμε μία καλύτερη τιμή προς μεγάλη ικανοποίηση των μετόχων της δημόσιας αυτής εταιρείας». Πέραν των πιο πάνω, ο Λουκής Πετρίδης δραστη-ριοποιείται στον Ροταριανό Όμιλο Λευ-κωσίας από το 1957, όταν ήταν ακόμα 32 χρόνων, και ύστερα από 58 χρόνια είναι το αρχαιότερο μέλος του.

Στα 90 του χρόνια σήμερα, υγιής τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, πηγαίνει στο γραφείο τακτικά και ενημερώνε-ται για την εταιρεία. «Η μεγαλύτερη, όμως, ευχαρίστησή μου είναι αυτό που καθιέρωσε πριν από χρόνια η γυναίκα μου. Κάθε Σάββατο να μαζεύεται στο σπίτι όλη η οικογένεια για φαγητό, τα τρία μου παιδιά, τα εφτά μου εγγόνια και τώρα τα τρία μου δισέγγονα. Κατά τα άλλα, περνώ τα απογεύματα μου στο Trust παίζοντας τάβλι και παρα-κολουθώντας στην τηλεόραση πολλά sports». Τον ρώτησα σε ποιον άνθρωπο θα έλε-γε ένα ευχαριστώ. Χωρίς δεύτερη σκέ-ψη απάντησε «στη γυναίκα μου», την αγαπημένη του Λία, την οποία έχασε το 2006. Μιλά με μια γλυκύτητα στη φωνή για την εξαιρετική σύζυγο και μητέρα: «Πιστεύω δεν μπορούσε να δώσει καλύτερη ανατροφή στα παιδιά μας. Αγαπούσε τον κόσμο όλο κι ο κόσμος όλος την αγαπούσε, δεν είχε κανένα εχθρό, βοηθούσε πάρα πολύ. Ήταν και σύμβουλος στη Σχολή Τυφλών. Πολλές φορές έφερνε στο σπίτι τυφλά παιδιά και τους δίδασκε. Ήταν εξαιρετική τραγουδίστρια κι έπαιζε πιάνο. Ήθελε να σπουδάσει όπερα, αλλά λόγω του πολέμου δεν μπορούσε να πάει στο εξωτερικό. Μετά παντρευτήκαμε, έτσι έμεινε το όνειρο. Πάντως, το γονίδιο το κληρονόμησε ο εγγονός μου ο Λουκής, ο γιος του Βασίλη, ο οποίος πήρε πρό-σφατα το master του στη μουσική».

Page 62: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com60 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

COVER STORY

60 IN BUSINESS

Page 63: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 61 www.inbusinessnews.com

�ντεκα συνολικ ηγ�τες του επιχειρε�ν αν�δειξαν οι �γδοες επιχειρηματικ�ς βραβε�σεις του περιοδικο� ΙN Business, που παρουσ�ασε η Ελληνικ� Τρ πεζα, με χρυσο�ς χορηγο�ς την ΜΤΝ Βusiness και Chivas

Regal Extra και αργυρ� χορηγ� την TFI Markets. Η τελετ� πραγματοποι�θηκε στις 21 Ιανουαρ�ου

2016 στο Hilton Park στην παρουσ�α π�ραν των 500 προσκεκλημ�νων. Σε μια τελετ� γεμ τη επιχειρηματικ�

αριστε�α, πλαισιωμ�νοι απ� την αφρ�κρεμα του κυπριακο� επιχειρε�ν και πολιτειακο�ς αξιωματο�χους, βραβε�α απ�σπασαν 11 συνολικ εταιρε�ες και στελ�χη.

IN BUSINESS AWARDS 2015 Ο παρουσιαστής Χρύσανθος Τσουρούλλης

IN BUSINESS 61

Page 64: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com62 IN BUSINESS

IN BUSINESSAWARDS

2015

COVER STORY

PLATINUM SPONSORΟ θεσμός των επιχειρηματικών μας βραβεύσεων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των χορηγών μας.

Page 65: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 63 www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 63 www.inbusinessnews.com

Page 66: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com64 IN BUSINESS

Ο Νίκος Μακρής, operations manager της Corina Snacks, παραλαμβάνει το Bραβείο Βιομηχανία/ Μεταποίηση

Η πρόεδρος της Επιτροπής

Κεφαλαιαγο-ράς Δήμητρα

Καλογήρου και ο πρόεδρος

της Green Dot Κύπρου, Μιχά-

λης Σπανός, απένειμαν το Bραβείο Επι-

χείρηση στην Α. Ζορπάς & Υιοί. Το παρέλαβε ο Τάσος Ζορπάς,

εκτελεστικός διευθυντής

βιομηχανικών μονάδων

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Κων-σταντίνος Πετρίδης, απένειμαν το Τιμητικό Bραβείο Lifetime Achievement στον Λουκή Πετρίδη, ιδρυτή της εταιρείας Cosmos Trading

w.inbusinessnews.com

 Ο director της ΜΤΝ Βusiness Ανδρέας Νε-οκλέους και ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου, απένειμαν το Βραβείο Νέο Προϊόν/Υπηρεσία στον marketing manager της ΚΕΟ PLC, Γιώργο Ευριπιώτη, για την KEO Light

Η γενική διευθύντρια της ΙΜΗ Δάφνη Ροδίτου Τανγκ και η διευθύντρια του τμήματος media της ΙΜΗ, Έλενα Λεοντίου, απένειμαν το Τιμητικό Βραβείο Editor’s Choice στην PwC Κύπρου. To βραβείο παρέλαβε ο CEO Ευγένιος Ευγενίου

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, απένειμαν το Τιμητι-κό Βραβείο Κύπριος Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό στον Γιώργο Μούσκα, director της Zela Shipping Company

Η Άντρη Ιω-άννου, brand manager της GPM-Henkel

(Dixan) παρέ-λαβε το Βρα-βείο Εταιρική

Κοινωνική Ευθύνη

Το Βραβείο στην Κατηγο-ρία Υπηρεσίες παρέλαβε ο Αντρέας Νεοκλέους, director της ΜΤΝ Βusiness, για την ΜΤΝ

Το Βραβείο Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης παρέλαβε εκ μέρους της Petrolina (Holdings) Public ο Ντίνος Λευκαρίτης, εκτε-λεστικός σύμβουλος οικονομικών

Ο Κωνσταντίνος Τελεβάντος και ο Νίκος

Μεσολογγίτης, ιδρυτές της ΟJO

Sunglasses, παρέλαβαν το Βραβείο

Mικρομεσαία Επιχείρηση

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, απένειμαν το Βραβείο Μάνατζερ (Εις Μνήμην Άντη Χατζηκωστή) στον Κωνσταντίνο Νεοφύτου, εκτελεστικό διευθυντή της Emergo Wealth

IN BUSINESSAWARDS

2015

COVER STORY

Page 67: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 65 www.inbusinessnews.com

Δημήτρης Σπαρσής από Γενικές Ασφάλειες Κύπρου, Λιάκος Θεοδώρου από PwC Kύπρου και Κρίς Κουφάρης από CIBA

Πέτρος Βασιλόπουλος από G.A.P. Vassilopoulos Group και Έμιλη Πετρίδου από Laiko Cosmos

Πέτρος Μιντίκκης από Α. Mintikkis Farm και Μαρία Μιχαηλίδου από Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Bert Pijls από Ελληνική Τράπεζα κατά την ομιλία του

Κώστας Κουμής από ΤΕΒΕΑ και Ειρήνη Γεωργίου από IMH

Wes Porter από Hermes Airport και Παναγιώτης Χατζηπαντελής από Hermes Airports

Γιάννης Μισιρλής από Y.Α.Μ. Imperio Enterprises και Θεόδωρος Παρπέρης από PwC Κύπρου

Μιχάλης Χατζηχάννας από Emergo Wealth, Βαλεντίνος Πολυκάρπου από Wargaming, και Κωνσταντίνος Νεοφύτου από Emergo Wealth

ΜιχάλWealthαπό WΝεοφύ

Ελεονώρα Ορθοδόξου από Όμιλος C.A.Papaellinas

Δάφνη Προδρόμου και Νικόλας Σπαρσής από Τράπεζα Κύπρου και Ξένια Κωνσταντίνου από ΔΗΣΥ

Μάριος Τσιακκής από ΚΕΒΕ και Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών

Aλίκη Δράκου από Cyta

Κλέλια Πηλακούτα και Κόδρος

Πηλακούτας από Chr. Pilakoutas

Group

Γιόλα Λοΐζου και Μαργαρίτα Θεοφίλου από Rolandos Enterprises Public

Μύρια Νεοφύτου από IMH και Σωτηρούλα Σωτηρίου από Χαραλαμπίδης Κρίστης

Άντρη Γεωργίου από Hamam Omerye και Χρήστος Πετσίδης από ΚΕΒΕ

Ειρένα Γεωργιάδου

από Ελληνική Τράπεζα

Page 68: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com66 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

Τάσος Ζορπάς και

Κώστας Ζορπάς από

Α. Ζορπάς & Υιοί

Μαρία Πηλείδου από IMH και Στέφανος Πάρπας από TFI Markets

Ευγενία Χριστοδούλου από Ancoria Bank, Μιχάλης Ιωαννίδης από JCC, Ανδρέας Θεοδωρίδης από USB Βank και Γιώργος Άππιος από Τράπεζα Πειραιώς

Χρίστος Χριστοδούλου από Trust Insurance Cyprus

Δημήτρης Ασσιώτης

από Pafilia

Αβέρωφ Νεοφύτου από ΔΗΣΥ και Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Φεσσάς από

Πρεσβεία Ισραήλ

Μίλτος Χατζημιχαήλ, Σάββας Δολόρος και Εύρος Παπαδόπουλος από Laiko Cosmos Trading

Σοφία Βορκά από ΙΚΕΑ H.M Housmarket (Cyprus) Λάκης Τοφαρίδης από Tofarco

Κρίστοφερ Κωνσταντίνου από ΙΜΗ, Περικλής Θεοδωρίδης από Cablenet Communication

Systems, Λία Φλουρέντζου από Contact Advertising Agency και Παναγιώτης Κίτσης

από Cablenet Communication Systems

Μάρκος Κωμοδρόμος από Intercollege Globaltraining και Χρύσανθος Τσουρούλλης από Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ

Σάκης Θεοδοσίου από Green Dot Cyprus, Παναγιώτης Παπαφιλίππου από Παγωτά Παπαφιλίππου & Πατισερί Παναγιώτη

και Σωτηρούλα Σωτηρίου από Χαραλαμπίδης Κρίστης

IN BUSINESSAWARDS

2015

COVER STORY

Page 69: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 67 www.inbusinessnews.com

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι χορηγοί των ΙΝ Βusiness Awards

«έντυσαν» την εκδήλωση με το δικό τους branding. Η Ελληνική Τράπε-

ζα παρουσιάζει τα ΙΝ Βusiness Awards από τη γένεσή τους, κλείνοντας φέτος αισίως τα 8 χρόνια στήριξης του θεσμού που αναδεικνύει το ευ επιχειρείν. Η τράπεζα ετοίμασε ειδική κάρτα από σοκολάτα, που διακόσμη-σε το γλυκό σοκολατένιο επιδόρπιο. H MTN πρόσφερε στους

προσκεκλημένους ένα σημειωματάριο Moleskin και ηTFI Markets μια ειδική έκδοση του κύβου Rubik. Το Chivas ανανέωσε το

ετήσιο σταθερό ραντεβού του στις επιχειρηματικές βραβεύσεις με το Chivas Regal Extra.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Πέτρα Αργυρού από Ελληνική Τράπεζα, Γιώργος Οικονομίδης από COM2GO, Τζένη Σολομωνίδου και Φραντσέσκα Αυγουστή από Ελληνική Τράπεζα

Πέτρος, Αντρέας και Άρης Βασιλόπουλου από G.A.P. Vassilopoulos Group Στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα

Μάριος και Κωνσταντίνος Καποδίστρια από Chr. Kapodistrias & Sons

ΛουκάςΜαραγκός

από TFI Markets

Chris Xριστοδουλάκης και Νικόλας Μπενιουδάκης από Α/φοι Λανίτη, Άντρεα Χατζηβασιλείου και Ηλίας Αντωνιάδης από Partners/Y&R

Χριστιάνα Γεωργίου και Λευτέρης Αθανασίου από ΜΤΝ 

Η Φάνη Ιωάννου στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Page 70: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com68 IN BUSINESS

Γιώργος Ευριπιώτης, Άριστος Ξενή, Γιώργος Γεωργίου και Δημήτρης Σιαντρής από KEO PLC

Έλενα Μουζούρη από KPMG

Δήμητρα Καλογήρου από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μιχάλης Σπανός από Green Dot Cyprus

Έμιλη, Λουκής, Βασίλης και Στέλλα Πετρίδη από Laiko Cosmos Trading

Λιάκος Θεοδώρου από PwC Κύπρου, Ravi Bangar από Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας της Ινδίας και Abdulaziz Aldekhail από Πρεσβεία του Κράτους του Κουβέιτ

Eλπίδα Λουκά Μιχαηλίδου από CNP Cyprialife, Αλέξης

Νικολάου, Νίκος Μαυρουδής από Όμιλο Φώτος Φωτιάδης

Ανδρέας Αβρααμίδης από EY, Χρίστης M. Χριστοφόρου από Deloitte, Μαρία Κυριακού και Αντρέας Νεοκλέους από Andreas Neocleous & Co LLC

Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών, Ειρένα Γεωργιάδου από Ελληνική Τράπεζα, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης από CIPA και Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υφυπουργός παρά τω προέδρω

Εύρος Παπαδόπουλος από Laiko Cosmos Trading

Έμιλυ Γιολίτη από Harneys, Aristodimou, Loizides, Yiolitis

IN BUSINESSAWARDS

2015

COVER STORY

Page 71: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 69 www.inbusinessnews.com

Page 72: InBusiness Magazine February Issue 2016

70 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com70 IN BUSINESS www.inbusinessnews.com

ALEX LOIZOUFo rbes μ

’ 28under

SSSS www.inbwww.inb

μ

successSTORY

Page 73: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 71

χει καταφέρει να συνδυάσει τις γνώσεις του στην τεχνολογία με την τάση της εποχής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, στην

πόλη που πάντοτε ήθελε να ζήσει, το Λονδίνο. Προσγειωμένος και ιδιαίτερα μελετημένος σ’ αυτό που κάνει, με όλα τα εφόδια που έχει ως τεχνικός επι-στήμονας, μπήκε δυναμικά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και πολύ γρήγορα σε μια διεθνούς εμβέλειας λί-στα, όπου από επιτροπή αξιολόγησης αναδεικνύονται νεαρά και λαμπρά επι-χειρηματικά μυαλά, τα οποία φέρνουν σημαντικές αλλαγές στους τομείς τους.

Στη διεθνή λίστα βρέθηκε ανάμεσα σε άλλους 600 νέους επιχειρηματίες στην κατηγορία καταναλωτική τεχνο-λογία και στην ευρωπαϊκή ανάμεσα σε 300 στην κατηγορία τεχνολογία. Η διάκριση αυτή είναι πολύ τιμητική για τον ίδιο, όπως αναφέρει: «Είναι κάτι που επιβραβεύει τη δουλειά που κά-ναμε με την ομάδα μου, για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά μας ούτε και την πορεία προς επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων». Εκτιμά, μάλιστα, ότι δεν αποτελεί success story, απλώς έτυχε αυτό που κάνει να πηγαίνει καλά: «Έμαθα πώς να ξεκινώ μια επιχείρηση. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλά που πρέπει ακόμα να μάθω».

Σήμερα είναι chief technical officer και συνιδρυτής της Streethub, όπου ηγείται της ανάπτυξης της τεχνολογί-ας του δικτυακού τόπου ηλεκτρονικού εμπορίου που διατηρεί, υπό την επω-νυμία,Trouva.

Στα 20 του χρόνια ο Alex έφυγε από την Κύπρο για σπουδές στη Γερμα-νία, όπου φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Ακολούθως έκανε το μεταπτυχιακό του στα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών στο London School of Economics. Ενώ ακόμη φοιτούσε εκεί μπήκε στο πρόγραμμα Entrepreneur First για νεαρούς επι-στήμονες τεχνολογίας που ήθελαν να

ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ «ΤΑ ΕΖΗΣΕ ΟΛΑ», ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΔΕ, ΑΚΟΥΣΕ ΚΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ. ΤΟΣΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 2016, 30 ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ, ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES. ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, Ο ALEX ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ 24ΩΝ ΤΟ 2012, ΟΤΑΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜ-ΜΑ ENTREPRENEUR FIRST ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ο,ΤΙ ΑΠΕΚΟΜΙΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΠΡΑΞΗ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΕ, ΟΜΩΣ, ΟΣΟ ΚΑΛΑ ΗΘΕΛΕ. ΔΕΝ ΠΤΟΗΘΗΚΕ. ΠΡΟΧΩ-ΡΗΣΕ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙ-ΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΤΗ STREETHUB, ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΗΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΑΦΟΥ ΣΤΑ 28 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΙΓΟΥΡΑΡΕΙ ΣΤΟ FORBES ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΩ ΠΙΣΙΑΡΑ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EMMA LOUISE ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρη-ση. Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, η οποία έκλεισε επτά μήνες μετά, όπως παραδέχεται: «Ήξερα πώς να κτίσω μια επιχείρηση τεχνολογικά, αλλά δεν είχα δεξιότητες επιχειρηματικών διαπροσωπικών σχέ-σεων, οι οποίες θα με βοηθούσαν στην προώθηση, ειδικά όσον αφορά και στην προσέλκυση επενδυτών». Ο Σουηδός, Maxim Berglund και ο Βρε-τανός, Mandeep Singh, με τους οποίους ίδρυσε τη σημερινή εταιρεία αργότερα, ήταν πολύ κοντά στο περιβάλλον του λιανεμπορίου. Μαζί κατέληξαν σε μια ιδέα, η οποία προέκυψε από ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στο εμπόριο μεταξύ της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου κι εκείνης που συναντούσες στα ανεξάρ-τητα καταστήματα το 2013. Σκοπός ήταν η μείωση του χάσματος που δημιουργείται μεταξύ φυσικού και ηλε-κτρονικού χώρου στο εμπόριο, μέσω της τεχνολογίας, ειδικά για τις ανεξάρτητες αλυσίδες, ώστε να καταστούν πιο αντα-γωνιστικές: «Τα πρώτα χρόνια ασχολού-μασταν αποκλειστικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθώς θέλαμε να είναι απλή και εύχρηστη, έτσι ώστε να μπο-ρεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα που δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένα με αυτή». Η νεοφυής επιχείρηση (startup), Streethub, που ξεκίνησε τότε, έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει χρηματοδότηση

ύψους $3.8 εκατ. από τις εταιρείες Octopus Ventures, Index Ventures, PlayFair Capital και αγγέλους - επενδυ-τές από εταιρείες, όπως, Net-A-Porter, eBay, Jack Wills και Google. Ξεκινώντας ως Streethub, που παραπέμπει ως όρος στο κεντρικό σημείο που συγκεντρώνει καταστήματα εμπορικών δρόμων, σήμερα εμπορεύεται μέσω του www.Trouva.com.

Όπως σημειώνει ο Alex, για να καταλή-ξουν στη σημερινή ονομασία του δικτυ-ακού τόπου χρειάστηκαν, περίπου, έξι μήνες: «Κάνοντας διάφορες ενέργειες για να διακρίνουμε την ταυτότητα του κοινού μας καταλήξαμε ότι είναι, κυρί-ως, γυναίκες 20 με 25 ετών, αλλά και άτομα που ψάχνουν κάτι το διαφορετικό που να δίνει χαρακτήρα στην καθημε-ρινότητά τους. Το Trouva προέρχεται από το γαλλικό trouvaille, που σημαίνει ‘τυχερό εύρημα’ κι εκεί στοχεύουμε».

Σήμερα ο δικτυακός τόπος αποτελεί πύλη για 350 ανεξάρτητα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία 150 πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους αποκλειστικά σε αυτόν. Μέσω της τεχνολογικής πλατφόρμας που διατίθεται και εξελίσσεται συνεχώς, τα καταστήματα μπορούν από μόνα τους να διαθέσουν τα προϊόντα της επιλογής τους διεθνώς, ξεπερνώντας τα όρια της τοπικότητας.

Η εταιρεία σήμερα επιτυγχάνει σημα-ντικά μεγέθη και έχει φτάσει σε σημείο

Page 74: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com72 IN BUSINESS

που η ανάπτυξη να αυξάνεται 50% κάθε μήνα, σύμφωνα με τον Alex.

Ο ίδιος βλέπει τον ανταγωνισμό θε-τικά, ως κάτι που κάνει καλύτερη την εταιρεία: «Έχοντας ένα συνδυασμό προϊόντων από ρουχισμό μέχρι και είδη για το σπίτι, το σημαντικό για μας είναι ότι οι εταιρείες που επιλέγουμε ξέρουν να διαλέγουν με προσοχή τι θα βάλουν στα καταστήματά τους, έχουν εμπειρία στον τομέα τους και γνωρίζουν τι ενδια-φέρει τους πελάτες».

Το Λονδίνο, όπως λέει, διαμορφώνει το πώς θα είναι το εμπόριο σε 10 με 15 χρόνια από τώρα, ενώ μια από τις πιο επιτυχείς επιχειρήσεις του είναι σήμερα ο δικτυακός τόπος ηλεκτρονι-κού εμπορίου ποικίλων ειδών, Argos.co.uk, ο οποίος κατάφερε να μικρύνει τους εμπορικούς χώρους και να μεγα-λώσει τους αποθηκευτικούς: «Θεωρώ

ότι τα ανεξάρτητα καταστήματα θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να είναι πιο ελκυστικά στο κοινό. Ήδη μεγάλες εταιρείες το κάνουν. Σε μια εποχή που ειδικά πολλοί νεαροί

καταναλωτές είναι εθισμένοι στην ευκολία του ψωνίσματος, ψάχνουν να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει όπου κι αν βρίσκονται και να το έχουν στον χώρο τους. Με πολλές τεχνολογίες που αλλάζουν την εμπειρία του ψωνίσματος να έρχονται συνεχώς, οι καταναλωτές θα επισκέπτονται τα καταστήματα πε-ρισσότερο για προϊόντα όπου η αίσθη-ση και το άγγιγμα είναι σημαντικά, ενώ οι περισσότερες αποφάσεις για αγορά θα παίρνονται από το σπίτι». Το Λονδίνο ευρύτερα έχει αρκετά πλεονεκτήματα ως πόλη για να δρα-στηριοποιείται κανείς, καταλήγει ο Alex, με κυριότερο το ότι ο κόσμος έμαθε και θέλει να αγοράζει πράγματα από εκεί. Αυτό συμβαίνει, επίσης, με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Στοκ-χόλμη, αγορές τις οποίες και μελετά η εταιρεία. Στο μέλλον, επίσης, στοχεύει και σε πιο μεγάλα βήματα, όπως η Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις πρότειναν τον Alex στο Forbes για

υποψηφιότητα σε αυτή τη λίστα. Από το περιοδικό τον κάλεσαν σε συνέντευξη ενώπιον μιας επιτροπής ειδικών στις

κατηγορίες καταναλωτικής τεχνολογίας (διεθνής λίστα) και τεχνολογίας (ευρω-παϊκή λίστα). Χωρίς να είναι ξεκάθαρο

τι αξιολογούν, εκεί τον ρώτησαν διάφο-ρα πράγματα για την εταιρεία, την ανά-πτυξή της, αλλά και για τον ίδιο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έμαθε

από τα κοινωνικά δίκτυα ότι εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα, καθώς το περιοδικό δεν ενημερώνει ξεχωριστά τον κάθε

συμμετέχοντα για τη συμπερίληψή του.

ALEX LOIZOU

TA 5+1

Page 75: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 76: InBusiness Magazine February Issue 2016

γινόμα�ε καλύτεροι�μμετοχή

...................................................78.....................80

...........................................82.................................84

...........................................................................86................................................................88

...................90....................................92

.............................................................................94...............................................96

...............98

........................100..........................................................102

........104

Page 77: InBusiness Magazine February Issue 2016

SPECIAL PROMOTIONAL FEATURE

ME TH ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Γ

,

ΦΩΤΟ

ΓΡΑ

ΦΙΕ

Σ:

Ϊ

Page 78: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com76 IN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 85% ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (ΕΚΕ) ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ EUROPEAN SUSTAINABLE INVESTMENT FORUM (EUROSIF), ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 2014. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΥΤΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ, ΠΛΕΟΝ, ΤΑ €5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ.

Oι ιδεολογικές ρίζες της εταιρικής κοι-νωνικής ευθύνης βρίσκονται στον 18ο αιώνα, στη Μεγάλη Βρετανία, όταν η Βιομηχα-νική Επανάσταση

βρισκόταν στο απόγειό της, προξενώντας δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον όπως και στο βιοτικό και κοινωνικοοικονο-μικό επίπεδο των ανθρώπων.

Την περίοδο εκείνη έγινε αντιληπτό ότι η επιχειρηματικότητα δεν θα μπορούσε να πετύχει σε μια κοινωνία που είχε απο-τύχει. Έτσι, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως, Cadbury, Johnson and Johnson και άλλες άρχισαν να στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των εργαζομένων, του κοι-νωνικού συνόλου γενικότερα και του περι-

βάλλοντος για καλύτερη και μη επιβλαβή ανάπτυξη των κερδών τους.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη, όπως κα-θορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοινωθέν στις 25 Οκτωβρίου 2011, είναι «η ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία». Όπως εύ-στοχα είχε επισημάνει ο οικονομολόγος J. Maurice Clark πολλές δεκαετίες προηγου-μένως και για την ακρίβεια το 1916: «Αν οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες των πράξεων τους, οι επιχειρηματικές ευθύνες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστη-ριοτήτων είτε αυτές αναγνωρίζονται από το νόμο είτε όχι».

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η ΕΚΕ προσφέρει την ισορροπία σε οργανισμούς οι οποίοι επιδιώκουν να αναπτύσσονται οι-κονομικά και να διατηρούνται κερδοφόροι, λειτουργώντας, όμως, πάντα αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, χωρίς να το επιβαρύνουν, να το εκμεταλλεύονται ή να το περιθωριοποιούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκ-πληρωθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη αυτή είναι, για αρχή, η τήρηση των ήδη υπαρχόντων κανόνων και νομοθεσιών. Πα-ράλληλα απαιτούνται διαδικασίες για την ένταξη περιβαλλοντολογικών και κοινωνι-κών ζητημάτων στην επιχειρηματική και στρατηγική δραστηριότητα των διάφορων

οργανισμών. Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος και να

είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει οι επι-χειρήσεις να κατανοήσουν προηγουμένως τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στην κοινωνία, ώστε να τις διορθώνουν όπου χρειάζεται με τις ΕΚΕ δράσεις τους, στις οποίες παράλληλα μπορούν να χωρέ-σουν ευρύτερα προγράμματα προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Η Κύπρος, ως διεθνής επιχειρηματικός προορισμός και κόμβος επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οφείλει να αντιμετωπίζει την ΕΚΕ ως μείζον θέμα, ευθυγραμμιζό-μενη με τους καλύτερους κώδικες λειτουρ-γίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το έχει, εξάλλου, σήμερα μεγάλη ανάγκη, καθώς έχει ριχθεί στη μάχη για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και ιδιαίτερα των ξένων.

Η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προ-γραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον θεσμό της ΕΚΕ στην Κύπρο, καθώς έχει οριστεί ως εθνικός συντονιστής για την προώθησή της σε συνεργασία με τα αρμό-δια υπουργεία και υπηρεσίες, τους κοινωνι-κούς εταίρους και οργανωμένα σύνολα.

Στο ίδιο πλαίσιο, στις 11 Φεβρουαρίου του 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΕΚΕ και τοποθετήθηκαν τρεις άξονες προτεραι-

Page 79: InBusiness Magazine February Issue 2016

ότητας, που στοχεύουν στην υιοθέτηση και τήρηση του θεσμού, με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους εμπλεκόμενους και τους γύρω τους.

Οι τρεις βασικοί καθο-δηγητικοί άξονες είναι: • Η ενημέρωση και η εκπαί-δευση των επιχειρήσεων για τη σωστή σύγχρονη αντίλη-ψη και πρακτική της ΕΚΕ. • Η δημιουργία κινήτρων για να γίνει πιο ελκυστικός ο θεσμός, όπως η διοργάνωση βραβεύσεων και η αυστηρότε-ρη εφαρμογή των νομοθεσιών. • Η προώθηση αναφοράς της ΕΚΕ για την έκδοση κοινωνικών απολογισμών και στατιστικών εκθέσεων σχετικά με τις δραστηριότητές τους σε θέματα ΕΚΕ και τα αποτελέ-σματα που είχαν.

Το ήθος των εταιρειών, των συναλλαγών τους και της λειτουργίας τους, δεν αποτε-λεί κάτι το οποίο μπορεί να συμβιβάζεται ή να αποτελεί δευτερεύον θέμα ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης και φαίνεται να αυξά-νεται ο αριθμός αυτών που το στηρίζουν. O αριθμός των κυπριακών επιχειρήσεων που κάνει την ΕΚΕ πράξη αυξάνε-

ται. Πολλές εταιρείες, πλέον, διαθέτουν κώδικες σωστής

συμπεριφοράς, δραστη-ριοποιούνται ενεργά σε προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης και αρκετές εκδίδουν ετήσιο κοινωνι-κό απολογισμό.

Στη χώρα μας η ΕΚΕ, συνήθως, εκφράζεται

μέσα από τρεις κύριες οδούς. Είτε οι εταιρείες

προβαίνουν σε δικές τους δράσεις που πολλές φορές γίνονται θεσμοί είτε χρημα-τοδοτούν μη κυβερνητικούς οργανισμούς είτε στηρίζουν οι-κονομικά ή με άλλους τρόπους άτομα και ομάδες. Παράλ-ληλα, βλέπουμε ουκ ολίγους οργανισμούς να επενδύουν σε πιο πράσινες και οικολογικές επιλογές, καθιερώνοντας υπεύθυνη καθημερινή περι-βαλλοντική πολιτική.

Υπάρχουν αρκετά χειροπια-στά και ενθαρρυντικά παρα-δείγματα εταιρειών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με πο-λυετή προσφορά σε διάφορους τομείς της κυπριακής κοινω-νίας, επιδεικνύοντας σεβασμό στον θεσμό της ΕΚΕ.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη δεκαετιών έχει να επιδείξει και η Τράπεζα Κύπρου, μέσα από ενέργειες που προωθούν τον σεβασμό προς το περιβάλ-λον και τον άνθρωπο. Γνωστή είναι η δράση της μέσω του Ογκολογικού της Κέντρου, το οποίο φροντίζει περισσότερους από 27.000 καρκινοπαθείς και η εισφορά της για την ανέ-γερση του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών. Ταυτόχρονα, δρώντας με ευθύνη για το περιβάλλον, η τράπεζα ανακυκλώνει παλιές φωτοτυπικές μηχανές, υπολο-

γιστές, εκτυπωτές και χρησιμο-ποιεί οικονομικούς λαμπτήρες. Στο πλαίσιο, πάντοτε, της ΕΚΕ προωθεί την εκπαίδευση και την υγεία, βραβεύοντας τους άριστους τελειόφοιτους μαθητές δημόσιων και ιδιωτι-κών σχολείων και στηρίζοντας, συνάμα, προγράμματα όπως το Cyprus Cycling για την ενθάρρυνση της άθλησης. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια της δράσης της.

Στον τομέα της υγείας αξίζει να αναφερθεί ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου συνεχίζει, μεταξύ πολ-λών άλλων δράσεων, την οικο-νομική ενίσχυση του προγράμ-ματος «ΣτηρίΖΩ», μέσω του οποίου η EUROPA DONNA στηρίζει ψυχολογικά γυναίκες που βίωσαν καρκίνο του μα-στού. Επίσης, προσέφερε στο Νοσοκομείο Πάφου σύγχρονα μηχα-νήματα αιμο-κάθαρσης και παρέ-δωσε στο Μακάρειο Νοσοκο-μείο Λευ-κωσίας ένα υπερσύγ-χρονο ακτινο-σκοπικό μηχάνη-μα βελτιώνοντας τις ακτινολογικές εξετάσεις.

Ο Όμιλος Λανίτη, με τη σειρά του, προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της εκπαίδευσης, μέσα από την ανέγερση του Λανίτειου Γυμνα-σίου Λεμεσού, τη χρηματοδό-τηση της βιβλιοθήκης του και τη δημιουργία του Λανίτειου Σταδίου. O Ευαγόρας Λανί-της, μαζί με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της διοργά-νωσης και θεσμοθέτησης του

γνωστού σε όλους Ραδιομαρα-θωνίου. Ενός θεσμού που συνε-χίζει με επιτυχία, μέχρι σήμερα, την κοινωφελή προσφορά του προς τα παιδιά.

Η Cyta υπήρξε πάντοτε φορέας γνώσης και ενημέ-ρωσης. Μέσω συνεδρίων και εκδηλώσεων έχει συμβάλει στην προώθηση καίριων περι-βαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συνέδριο του Φεβρουαρίου 2014, με θέμα την επιτακτική ανάγκη επανατοποθέτησης της ΕΚΕ ως βασικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι διαθέτει προϊόντα προσαρμο-σμένα στις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως: Μεγάλο πληκτρολόγιο για

ηλικιωμένους, ηχεία υψηλής έντασης

και ειδικό λογι-σμικό για την εξυπηρέτη-ση ατόμων με οπτική αναπηρία.

Όλα είναι σχε-

διασμένα με στόχο την

αποτροπή της περιθωριοποίησης

οποιασδήποτε κοινωνικά ευ-αίσθητης ομάδας σε θέματα επικοινωνίας.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις που εργάζονται στο πλαίσιο της ΕΚΕ, όπως συχνά δηλώ-νουν οι επικεφαλής τους, έχουν συνειδητοποιήσει τη δυνατό-τητα να βελτιώσουν την εικόνα τους και να διευρύνουν δημι-ουργικά και ουσιαστικά την επίδρασή τους στην κοινωνία, μέσα από τις υπεύθυνες δρά-σεις τους, οι οποίες αρκούντως εκτιμούνται από το κοινό.

77www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Page 80: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com78 IN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

«

--

Είμαι χαρούμενος γιατί το 2014 η ΟΠΑΠ Κύπρου βοήθησε την κοινωνία με πολλές δωρεές σε υγεία, πολιτισμό, παιδεία, περιβάλλον και αθλητισμό. Αυτό θα συνεχίσουμε και το 2015 συνεπείς στην κοινωνική μας ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστι-κά ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΠΑΠ, Καμίλ Τσίγκλερ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2015. «Εύχομαι στην Κύπρο και τον λαό της να ξεπεράσει τα προβλήματα και να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Η ΟΠΑΠ Κύπρου θα κάνει εκείνο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα για να βοηθήσει τον τόπο. Να είστε σίγουροι», δια-βεβαίωσε. Η δήλωση αυτή έγινε πράξη από την ΟΠΑΠ Κύπρου και σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασι-άδης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που τούτα τα δύσκολα χρόνια εμείς αδυνατούμε θέλω να πιστεύω ότι θα το προσφέρει ο ΟΠΑΠ. Το έπραξε στο πα-ρελθόν, θέλω να το ενισχύσει και στο παρόν και στο μέλλον».

Στο επίκεντρο της κοινωνικής δράσης της ΟΠΑΠ Κύπρου ήταν και πάλι η υγεία. Σημαντικότατη ήταν η προ-σφορά στο Γενικό Χημείο του Κράτους ενός σύγχρονου μηχα-νήματος (LCQ-Tof) ανάλυσης και ταυτοποίησης συνθετικών ναρκωτικών ουσιών αξίας €330.000.• Στο Νοσοκομείο Πάφου πρό-σφερε σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, απαραίτητα για τη θεραπεία των νεφροπαθών, τα οποία μειώνουν σημαντικά τη χρονοβόρα και επώδυνη δια-δικασία.• Συνέχισε την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «ΣτηρίΖΩ», μέσω του οποίου η EUROPA DONNA στηρίζει ψυχολογικά και συναισθηματικά γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. • Η ΟΠΑΠ Κύπρου έγινε δότης αγάπης στους συνανθρώπους μας, στηρίζοντας το πρόγραμμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για συλλογή και ταυτοποίηση νέων δειγμάτων μυελού των οστών, καθώς και εξασφάλιση οικονομικής στήριξης. • Για πέμπτη συνεχή χρονιά στάθηκε κοντά στον ΠΑΣΥ-ΚΑΦ, στηρίζοντας την εκστρα-τεία και τις παράπλευρες εκδη-λώσεις του. • Στήριξε την πρώτη μεγάλη

Δημήτρης Αλετράρης,

Page 81: InBusiness Magazine February Issue 2016

εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων, ώστε ο αναπόφευκτος θάνατος κάποιου να μετατρέπεται σε γέφυρα ζωής για κάποιον άλλο.• Σε ένδειξη αγάπης για όσα δημιουργεί η μακρινή κοινό-τητα Λουβαρά πρόσφερε έναν εξωτερικό απινιδωτή για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων καρδιάς. • Παρέδωσε στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας ένα υπερσύγχρονο ακτινοσκοπικό μηχάνημα, αναβαθμίζοντας τις ακτινολογικές εξετάσεις.• Επιμένοντας ότι η ελπί-δα είναι δικαίωμα όλων, η ΟΠΑΠ Κύπρου στήριξε για τέταρτη συνεχή χρονιά τη μεγάλη ανθρωπιστική εκδή-λωση TELETHON 2015, που στόχο είχε την οικονομική ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευ-ρολογίας και Γενετικής.

Υγεία όμως είναι και ο αθλη-τισμός, ο οποίος και το 2015 είχε τη δυνατή υποστήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου. • Συνέχισε τη χορηγία του μαζικότερου και δημοφιλέστε-ρου προγράμματος του ΚΟΑ «Αθλητισμός για όλους», στο οποίο συμμετέχουν πέραν των 17.000 ανθρώπων από τεσσά-ρων μέχρι ενενήντα ετών. • Επιχορήγησε την καταγρα-φή και έκδοση σε βιβλίο της ιστορίας της κυπριακής καλα-

θόσφαιρας. • Συνέχισε την απλόχερη στή-ριξη στην ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις στους αθλη-τές κορυφής για νέες διεθνείς διακρίσεις.• Διευκόλυνε τη συμμετοχή της Κύπρου στους 16ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, προσφέροντας στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή το ποσό των 200.000 ευρώ. • Επιχορηγήθηκαν και πάλι τα προσφυγικά σωματεία, ενώ για ενδέκατη συνεχή χρονιά παρα-δόθηκε αθλητικό υλικό σε 55 αγροτικά σωματεία. • Πρόσφερε στο Υπουργείο Άμυνας το ποσό των 350.000 ευρώ για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία γυμναστηρίων σε όλα τα μεγά-λα στρατόπεδα καθώς και για την ενίσχυση των φυλακίων με όργανα γυμναστικής.• Συνέχισε την παροχή χορηγί-ας στην Ένωση Αθλητικογρά-φων Κύπρου για 22η χρονιά, ενώ στήριξε πάλι την εκδήλω-ση βράβευσης των αρίστων αθλητών της χρονιάς.• Στήριξε τη διοργάνωση του τελικού αγώνα του Παγκοσμί-ου Κυπέλλου Σκοποβολής, που έγινε τον Οκτώβριο του 2015.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού, η ΟΠΑΠ

Κύπρου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, διοργάνωσε για 5η χρονιά το «All Star Day - παίζω με κανόνες, οδηγώ με κανόνες», με στόχο την πρό-ταξη της σωστής οδηγικής συ-μπεριφοράς. Η εκδήλωση έγινε στο κατάμεστο στάδιο «Τάσ-σος Παπαδόπουλος-Ελευ-θερία» και στη διάρκειά του καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες από τα μέλη της ακροβατικής ομάδας «Lords of Gravity», με στροφή στον αέρα και κάρφωμα στο καλάθι από απόσταση οκτώ μέτρων.

Η ΟΠΑΠ Κύπρου στάθηκε και το 2015 κοντά στο Υπουρ-γείο Παιδείας και στην πολυ-επίπεδη προσπάθεια για ένα μέλλον των παιδιών μας χωρίς αδιέξοδα. Γι’ αυτό πρόσφερε τη δυνατότητα σε 3.400 μαθη-τές από 246 σχολεία προδημο-τικής, δημοτικής, μέσης και τε-χνικής εκπαίδευσης για δωρεάν πρόγευμα. Το συνολικό ποσό από την επέκταση της προσφοράς ανήλ-θε στις 600.000 ευρώ.Με την ίδια ευαισθησία η ΟΠΑΠ συμμετείχε και στήριξε την Ιστιοπλο-ΐα Αγάπης, που

στόχο είχε τη συλλογή σχολι-κού ρουχισμού. Στηρίχθηκαν επίσης η Μαθηματική Ολυ-μπιάδα, οι μαθητικοί μουσικοί διαγωνισμοί και τα Μουσικά Σχολεία.

Δεκάδες πολιτιστικοί φορείς και εκδηλώσεις ένιωσαν και το 2015 τη ζεστή στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου: Θέατρο, μουσική, χορός, λαογραφικοί όμιλοι, παραδοσιακά συγκρο-τήματα, εκδηλώσεις δήμων και κοινοτήτων, θεσμοθετημένα καλλιτεχνικά φεστιβάλ και πολλοί άλλοι φορείς που δη-μιούργησαν και πρόβαλαν τον τόπο μας. Το 2015 η Κυπριακή Ολυ-μπιακή Επιτροπή απένειμε στην ΟΠΑΠ Κύπρου το βραβείο «Ευ αγωνίζεσθαι». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολόγησε τη βράβευση ως δίκαιη και οι άνθρωποι της εταιρείας ένιωσαν απέραντη ηθική ικανοποίηση. Ταυτόχρο-να νιώθουν και την απέραντη

αγάπη και εκτίμηση της κυπριακής

κοινωνίας, της οποίας απο-τελούν από το 1969 βασικό στήριγμα και ειλικρι-

νή συμπα-ραστάτη.

79www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο: Φαξ:

Page 82: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ALPHA BANK CYPRUS LTD

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ALPHA BANK CYPRUS LTD ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ.

Hκοινωνική υπευθυνότητα αποτε-λεί για την Τράπεζα μία από τις θεμελιώδεις αξίες καθώς και τις σημαντικότερες αρχές λειτουρ-γίας της. Αποτέλεσμα της υιοθέ-τησης των αρχών αυτών είναι η δημιουργία της εταιρικής κουλ-τούρας της Τραπέζης, από την οποία πηγάζει η πρόθεσή της να λειτουργεί με υπευθυνότητα. Η Τράπεζα θεμελιώνει την επι-χειρηματική της δραστηριότητα με την δέσμευσή της προς τους Πελάτες, τους Μετόχους, το Προσωπικό και το Κοινωνικό Σύνολο. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει και εφαρμόζει τη στρατηγική κοινωνικής ευθύνης στη βάση τριών κύριων πυλώ-νων: Ανθρώπινο Δυναμικό, Πε-ριβάλλον και Κοινωνία. Μέσα από το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Alpha Bank συμμετέχει στην

υποστήριξη ευπαθών κοινω-νικών ομάδων, αλλά και στην ενίσχυση ιδρυμάτων και φορέων που σχετίζονται με την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Τράπεζα ενισχύει και υπο-στηρίζει τα παρακάτω κοινω-φελή ιδρύματα, μεταξύ άλλων, που σκοπό έχουν την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη:• Τον Σύνδεσμο Europa Donna Κύπρου, μέσα από την παροχή οικονομικής βοήθειας σε πολύ-τεκνες οικογένειες καρκινοπα-θών.• Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών (ΠΣΦΝ), μέσω της χορηγίας της Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης και Πρόληψης Νεφροπαθειών.• Τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις που αναλαμβάνει.• Τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή για παιδιά και νέους με καρκίνο και συναφείς παθήσεις.• Τον Φιλανθρωπικό Οργανι-σμό Βαγόνι Αγάπης με οικονομι-κή και εθελοντική προσφορά.• Την Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου και το Ίδρυμα “Ελπίδα, το οποίο στηρίζει παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και λευ-χαιμία.• Το Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων του Φιλαν-θρωπικού Οργανισμού Ronald McDonald House Charities Κύπρου (RMHC).• Κοινωνικά Παντοπωλεία δια-φόρων δήμων καθώς και Κέντρα

Έλενα Κωνσταντίνου Ριρή,

Page 83: InBusiness Magazine February Issue 2016

Προσφοράς των Μητροπόλε-ων, με στόχο την οικονομική ενίσχυση απόρων οικογενειών.

Η δέσμευση και το ενδιαφέ-ρον της Alpha Bank για την παιδεία και τον πολιτισμό εκδηλώνεται εμπράκτως μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες ως ακολούθως:• Διοργάνωση της Τρίτης Ετήσιας Διάλεξης Alpha Bank από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ομιλήτρια την αρχαιολόγο-ανασκαφέα του Τύμβου Κα-στά Αμφίπολης, κα Κατερίνα Περιστέρη. • Στήριξη του Προγράμματος του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου μέσα από τη χορηγία παραστάσεων και ενεργειών του.• Χορηγία της συναυλίας των παιδιών του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέ-ντων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.• Συμμετοχή στην 7η Έκθεση Πανεπιστημίων Ηνωμένου Βασιλείου, ως Κύριος Χορη-γός, με στόχο την πληροφό-ρηση των νέων για ευκαιρίες εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.• Επιχορήγηση του μουσικού έργου «ΧΟΕΣ», που αποτελεί-ται από μια σειρά ποιημάτων για τους ήρωες που θυσιά-στηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, τα οποία έχει γράψει η Κλαίρη Αγγελίδου και έχει μελοποιήσει ο Γιώργος Θεο-φάνους. • Στήριξη της πρωτοβουλίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων να διοργανώσει Παγκύπριο Δημοσιογραφικό Διαγωνισμό, με στόχο να βρα-βεύσει το καλύτερο δημοσιο-γραφικό κείμενο.• Χορηγία της ειδικής σειράς

«Κλασσικό Αλφαβητάριο», η οποία περιλαμβάνει τα πρώτα βοηθήματα προφορικής διδα-σκαλίας που κυκλοφόρησαν για την εκμάθηση της ελληνι-κής γλώσσας.

Η Alpha Bank συμμετέχει ενεργά και στην αθλητική ζωή του τόπου, καθώς τα τελευταία έτη υπήρξε:• Επίσημος χορηγός των Εθνι-κών Ομάδων της Ομοσπον-δίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ).• Χορηγός του PASP Beach Soccer, ενός μοναδικού τουρ-νουά ποδοσφαίρου στην άμμο.• Μία εκ των εταιρειών που συμμετέχουν με εταιρική ομά-δα στον Διεθνή Μαραθώνιο Λεμεσού ΓΣΟ, ο οποίος διεξά-γεται κάθε χρόνο.

H περιβαλλοντική ευαισθητο-ποίηση αποτελεί βασικό άξονα των ενεργειών και στρατηγι-κών αποφάσεων της Alpha Bank. Η Τράπεζα αναγνωρίζει τη δική της ευθύνη να συμβάλ-λει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικο-νόμηση των φυσικών πόρων, καθώς και στην αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων συ-νεπειών από τη λειτουργία της στο περιβάλλον. Η Alpha Bank ακολουθεί μία σαφή και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προστασία του περιβάλλο-ντος. Παράλληλα ενισχύει και αναπτύσσει προγράμματα σε συνεργασία με ειδικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα, έχει προβεί στην τοποθέτηση κάδων κατάλληλων για την ανακύκλωση υλικών, όπως

χαρτιού, πλαστικού και αλου-μινίου, μπαταριών και μελανο-δοχείων στις Κεντρικές Μονά-δες και στα Καταστήματά της.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό απο-τελεί για την Alpha Bank το πολυτιμότερο κεφάλαιό της, καθώς η ανάπτυξή της εξαρ-τάται από τις ικανότητες του Προσωπικού της και τη συμ-μετοχή του στην επίτευξη των στόχων της. Καθημερινά το Προσωπικό της Τραπέζης δη-μιουργεί αξία για την οικονο-μία, την κοινωνία και την ίδια την Τράπεζα, επιδεικνύοντας αφοσίωση και εργατικότητα, με σκοπό την ανάπτυξη και την παροχή των καλύτερων δυνατών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.Η Τράπεζα φροντίζει για τη διασφάλιση ενός υγιούς, ασφαλούς και ικανοποιητικού εργασιακού περιβάλλοντος για το Προσωπικό της. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει και εφαρμόζει μια σειρά από μεθόδους αμφίδρομης επικοι-νωνίας με τον κάθε Εργαζόμε-νο, με στόχο τη συνεχή ανά-πτυξη και στήριξή του. Πα-ράλληλα, η Alpha Bank έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης ως «Εργοδότης Ισότητας», μία επιτυχία που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Τραπέζης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο εργασια-κό περιβάλλον.

Οι Εργαζόμενοι της Alpha Bank ενθαρρύνονται να συμμετέ-χουν εθελοντικά σε μία σειρά ενεργειών που

διοργανώνονται κάθε χρόνο. Με στόχο την περαιτέρω ευαι-σθητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του Ομίλου σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα και στο πλαίσιο της πολιτικής Εταιρικής Κοι-νωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, ορίσθηκε από το 2009, η «ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣ-ΜΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALPHA BANK», η οποία πραγματο-ποιείται εντός του μηνός Μαΐ-ου εκάστου έτους. Το 2015 ομάδα εθελοντών της Alpha Bank συμμετείχε σε δενδροφύτευση, καθαρισμό και συντήρηση Δημοσίων Πάρκων σε όλες τις επαρ-χίες της Κύπρου. Επιπλέον, ομάδες εθελοντών ανέλαβαν να φιλοξενήσουν παιδιά από παιδικές στέγες και ιδρύματα των διαφόρων επαρχιών, σε εστιατόρια και παιδότοπους, προσφέροντάς τους φαγητό και παιχνίδι καθώς και δώρα εκ μέρους της Τραπέζης, αποδεικνύοντας έτσι την ευ-αισθησία τους σε θέματα που άπτονται της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί για την Alpha Bank την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος των αξιών που διέπουν τη διακυβέρνησή της. Η Τράπεζα, σε συνεργασία με το Ανθρώπινο Δυναμικό της, στοχεύει να συνεχίσει το

κοινωνικό της έργο με γνώμονα

πάντα τις ανθρώ-

πινες αξίες και τη δημι-ουργία μιας κα-

λύτερης κοινωνίας.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο: Φαξ:

Ιστοσελίδα:

Page 84: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com82 IN BUSINESS

BANK OF CYPRUS

ΤΟ 2015 Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ GLOBAL REPORTING INITIATIVE (GRI).

HΤράπεζα Κύπρου είναι η πρώ-τη τράπεζα στην Κύπρο που διεκπεραιώνει την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας βά-σει GRI. Το GRI είναι ένας διεθνής ανε-ξάρτητος οργανισμός, ο οποίος θέτει δείκτες που βοηθούν οργανισμούς να κατανοούν και να επικοινωνούν τις επιπτώ-σεις των ενεργειών τους στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία GRI-G4, κατά την προετοιμα-σία της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας, δόθηκε έμφαση στην εφαρ-μογή της διαδικασίας του καθορισμού των θεμάτων που απασχολούν τα κυρίως Ενδια-φερόμενα Μέρη (stakeholders) της Τράπεζας, που είναι οι πελάτες, οι μέτοχοι, το προσωπικό, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι μέσων μαζικής επικοινωνίας. Στη συνέχεια, καθορίστηκε το περιεχόμενο της Έκθεσης σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των stakeholders και μετά έγινε αξιολόγηση του κάθε θέματος με βάση τη γενικότερη κοινωνι-κή, περιβαλλοντική και οικονο-μική επίδρασή του.

Για την Τράπεζα Κύπρου η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την αρχή της ίδρυσής της η προσφορά και η στήριξη στην κοινωνία αποτελούσαν πάντα μέρος της κουλτούρας της. Με μια αναδρομή στην ιστορία των 116 χρόνων της Τράπεζας Κύπρου και στις μετέπειτα

συντονισμένες ενέργειες μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγε-θος της προσφοράς.Στα τέλη του 19ου αιώνα η κυ-πριακή κοινωνία αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, καθώς δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ανάπτυξη, λόγω απουσίας οργανωμένης χρηματοδότησης. Την 1η Ιανουαρίου 1899 το «Ταμιευτήριον η Λευκωσία» ήρθε να συμπληρώσει αυτό το κενό, ανοίγοντας την κυπριακή κοινωνία στον σύγχρονο κόσμο. Το σύστημα μετατροπής των εβδομαδιαίων καταθέσεων σε μετοχές ρίζωσε απ’ την πρώτη στιγμή τον αποταμιευτικό θε-σμό στη συνείδηση του κοινού και έδωσε στο Ταμιευτήριο βάσεις αξιοπιστίας και εμπι-στοσύνης. Στα χρόνια που ακολούθησαν η μικρή αποταμιευτική τράπε-ζα δεν άργησε να μετατραπεί σε κανονικό τραπεζικό ίδρυμα και το 1912 μετονομάστηκε σε «Τράπεζα Κύπρου».

Το 1941, κατά τον Β΄ Παγκό-σμιο Πόλεμο, το προσωπικό της Τράπεζας απέστειλε ει-σφορά για στήριξη του αγώνα της Ελλάδας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Το 1965 η εθελοντική αιμοδο-σία αποτελούσε κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας. Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 η Τράπεζα στήριξε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, επι-χειρήσεις και επιχειρηματίες, διαγράφοντας ή αναβάλλοντας

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

Page 85: InBusiness Magazine February Issue 2016

την είσπραξη αρκετών δα-νείων, ενώ παραδόθηκαν και επιταγές σε αντιπροσώπους των προσφύγων. Το 1984, με στόχο τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού, την προαγωγή της τέχνης, της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της λογοτεχνίας της χώρας, καθώς και την προστασία, διατήρηση και εμπλουτισμό των συλλογών, ιδρύθηκε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Το Πολιτιστικό διαχειρίζεται έξι Συλλογές και 2 Μουσεία, το Mουσείο Iστορίας της Kυπριακής Nομισματοκοπίας και το Αρχαιολογικό Mουσείο Συλλογής Γεωργίου και Nεφέ-λης Tζιάπρα Πιερίδη (Δωρεά Kλειώς και Σόλωνα Tριαντα-φυλλίδη). Το 1998 ιδρύθηκε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και άρχισε να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους καρκινοπαθείς συναν-θρώπους μας, ενώ από το 1999 το προσωπικό της Τράπεζας στηρίζει εθελοντικά τις ενέργειες χρηματοοικονομικής ενίσχυ-

σης του Αντικαρκινικού Συνδέ-σμου Κύπρου. Επίσης, το 2010 προσφέρθηκε δωρεά ύψους €2 εκατ. προς το Κέντρο Μελέτης Αιματο-λογικών Κακοηθειών και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για την αντιμετώπιση των αιματολογι-κών ασθενειών.

Με τη συμπλήρωση της Έκ-θεσης Εταιρικής Υπευθυνό-τητας για το 2014 η Τράπεζα Κύπρου μπήκε και επίσημα σε μια νέα εποχή όσον αφορά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τον τρόπο που αυτή εξυπηρετείται από τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρική διακυβέρνηση του οργανισμού, τη σχέση της με τον πελάτη αλλά και με την κοινωνία γενικότερα.

83 www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων

Τράπεζας ΚύπρουΤηλέφωνο: 22122304

Φαξ: 22378323Ιστοσελίδα:

www.bankofcyprus.com.cy

ΣΥΝΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΚΕ 2014 Κοινωνία

-

-

Προσωπικό-

-

-

-

Περιβάλλον-

--

Υπεύθυνες Υπηρεσίες-

-

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΚΕ 1965-σήμερα:

1974:-

1984:

1998:

1999: --

2010: -

2013:

-

2013:

-

Page 86: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

CARREFOUR ΚΥΠΡΟΥ

Aναπτύσσοντας υπεύθυνη δρά-ση στηρίζει την τοπική παρα-γωγή και τους εγχώριους προ-μηθευτές, προωθώντας τα κυ-πριακά προϊόντα. Παράλληλα, φροντίζει να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία με συνέπεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία,

μέσα από ένα σύνολο σημα-ντικών δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, παραμένο-ντας ευαισθητοποιημένη τόσο σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εφαρμόζοντας στοχευμένες δράσεις, όσο και σε ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων της.

Δίπλα στην Κοινωνία: Η Carrefour Κύπρου, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, απέδειξε έμπρακτα την ευαι-σθησία της προς τους ανθρώ-πους και την ευρύτερη κοινω-νία, αγκαλιάζοντας και στηρί-ζοντας φορείς και ιδρύματα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Μέσα από συντονισμένες δράσεις διαθέτει σημαντικά κονδύλια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως το ίδρυμα «Μαργαρίτας Λιασίδου» και οι «Αλκυονίδες». Αυτά δεν είναι όμως τα μόνα ιδρύματα και οργανισμοί που η εταιρεία στηρίζει με χρηματικές δωρεές και τρόφιμα, καθώς προσπαθεί να στέκεται διαρκώς στο πλευ-ρό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και να τις ενισχύει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στή-ριξε οικονομικά το φιλανθρω-πικό ίδρυμα «Ελπίδα» για παι-διά με καρκίνο και λευχαιμία, προσφέροντας €14.000 προς ενίσχυση του πολύτιμου έργου του. Τέλος, στο δύσκολο οικο-

νομικό περιβάλλον της εποχής μας, η Carrefour Κύπρου προ-χωρά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε συνεχείς προσφορές και διατηρεί ανταγωνιστικές τιμές, μεριμνώντας σταθερά για τις ανάγκες των κοινωνικά ασθενέστερων καταναλωτών.

«Προγευματίζωμεν» - Κοντά στους μαθητές: Το Πρόγραμμα «Προγευματί-ζωμεν» αποτελεί την κορωνίδα των μέχρι στιγμής δράσεων ΕΚΕ της Carrefour Κύπρου, που αφορά την προσφορά προγεύματος σε άπορους μαθητές. Το πρόγραμμα πραγ-ματοποιείται για 4η συνεχό-μενη σχολική χρονιά και μέσω αυτού 2.750 μαθητές σε Λε-μεσό, Πάφο και Λάρνακα, σε συνολικά 94 σχολεία, λαμβά-νουν καθημερινά το πρόγευμά τους. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι με το πέρας της σχολικής χρονιάς 2016 θα έχουν δοθεί περισσότερα από 1.000.000 προγεύματα. Κάτω από την ίδια ομπρέλα, η Carrefour Κύπρου για δύο συνεχόμενες σχολικές χρο-νιές στήριξε τους άπορους μαθητές της Λεμεσού και της Πάφου, προσφέροντας -εκτός των προγευμάτων - συνολικά €55.000 για την αγορά σχολι-κού εξοπλισμού και ρουχισμού, καθώς και την αποστολή

Page 87: InBusiness Magazine February Issue 2016

χριστουγεννιάτικων πακέτων. Επίσης, κατά την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων η Carrefour προσέφερε σε 759 άπορους μαθητές των δήμων Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Ιδαλί-ου, Λατσιών, Γερίου και Τσε-ρίου της επαρχίας Λευκωσίας από ένα δωροκουπόνι αξίας 30 ευρώ για αγορές από τις υπεραγορές της συνολικής αξί-ας € 22.770, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι όσο η αγάπη μεγαλώνει, μεγαλώνει περισσότερο και η ελπίδα.

Στηρίζει την τοπική πα-ραγωγή: Η επιμονή της Carrefour στα κυπριακά προϊόντα δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Είναι μία απόφαση που ενδυναμώνει διαρκώς τη σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τους παραγωγούς του νησιού όσο με τον Κύπριο καταναλω-τή, που δείχνει την προτίμησή του στα ποιοτικά εγχώρια προϊόντα. Στα ράφια των υπεραγορών της Carrefour

διατίθενται πέραν των 46.000 κωδικών. Εξ αυτών, το 90% των προϊόντων της κατηγορί-ας τροφίμων προέρχεται από ντόπιους προμηθευτές και παραγωγούς. Πιο συγκεκρι-μένα, το κρεοπωλείο διαθέτει προϊόντα 100% κυπριακά, ενώ το 100% των συνεργατών στα φρούτα και τα λαχανικά είναι Κύπριοι προμηθευτές. Οι μι-σοί από αυτούς δραστηριοποι-ούνται στην τοπική παραγωγή. Με σεβασμό στον πελάτη τα κυπριακά προϊόντα έρχονται πρώτα στη λίστα της προτί-μησης της Carrefour Κύπρου, καλύπτοντας κάθε ανάγκη και επιθυμία του καταναλωτή με τον καλύτερο, ασφαλέστερο, ποιοτικότερο και οικονομικό-τερο τρόπο.

Με σεβασμό στο περιβάλ-λον: Η Carrefour Κύπρου, σταθερά επικεντρωμένη σε φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρησιακές πολιτικές, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις

για την προστασία του, ανα-λαμβάνοντας σημαντικές πρω-τοβουλίες και εφαρμόζοντας τεχνολογίες και πρακτικές φιλικές προς αυτό. Στις δρά-σεις αυτές περιλαμβάνονται η ανακύκλωση υλικών, η υπεύ-θυνη χρήση νερού και ενέργει-ας, η εγκατάσταση ψυγείων κλειστού τύπου, αλλά και η χρήση επαναχρησιμοποιού-μενων τσαντών, καθώς και βιοδιασπώμενων πλαστικών τσαντών ταμείου που δεν επι-βαρύνουν το περιβάλλον.

Στο επίκεντρο ο Άνθρωπος: Για την Carrefour Κύπρου το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σημαντική προτεραιότη-τα σε όλο το φάσμα των ενεργειών και των απο-φάσεών της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φροντίζει έμπρακτα για τη διαρκή ανά-

πτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των ανθρώπων της, μέσω συνεχούς εκπαίδευ-σης σε τομείς όπως η εξυπη-ρέτηση πελατών, τα τρόφιμα και οι πρώτες βοήθειες. Εδώ και 20 χρόνια εργοδοτεί 25 άτομα με ειδικές ικανότητες, τα οποία με την εργασία τους συνδράμουν μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Παράλληλα, προσφέρει στους εργαζόμενούς της ένα προνο-μιακό σύγχρονο περιβάλλον, διασφαλίζοντας εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για τη συνεχή προσωπική και επαγ-γελματική τους κατάρτιση και

ανέλιξη.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Tηλέφωνο: Φαξ:

Ιστοσελίδα:

Page 88: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com86 IN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

CYTA

-

Στον Οργανισμό εκτιμούμε πρω-τίστως την ανθρώπινη αξιοπρέ-πεια και την παροχή ίσων ευκαι-ριών, καθώς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιό-τητας ζωής. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η επένδυση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, συ-νεισφέρει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικό-τητα του Οργανισμού μας. Με αυτές τις αρχές και βασι-ζόμενοι στην ευθύνη μας προς τους πελάτες, το προσωπικό, τους συνεργάτες και προμη-θευτές μας, την ευρύτερη κοι-νωνία και το κράτος, θεωρούμε καθήκον μας να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και να προχωρούμε σε δράσεις

Κοινωνικής Ευθύνης, που ικα-νοποιούν και στηρίζουν τους συμμέτοχούς μας. Υιοθετώντας την προσέγ-γιση αυτή, υπογράψαμε το 2004 τον «Χάρτη Αειφορίας» (Sustainability Charter) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τη-λεπικοινωνιακών Οργανισμών ΕΤΝΟ και δεσμευτήκαμε να παρέχουμε προϊόντα και υπηρε-σίες, τα οποία να προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά, κοι-νωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως για παράδειγμα:

• Λύσεις για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά Τα λογισμικά Safe Internet - for home και Safe Internet - for schools της Cytanet προσφέρο-νται δωρεάν στους πελάτες μας και παρέχουν τη δυνατότητα φιλτραρίσματος παράνομου, ανεπιθύμητου ή επιβλαβούς περιεχομένου για προστασία των παιδιών, όταν χρησιμοποι-ούν το διαδίκτυο στο σπίτι ή το σχολείο.Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει και εισαγάγει την εφαρμογή safeMobile (για κινητά και tablets), η οποία αποτελεί ένα «πολυεργαλείο», που προσφέρει στα παιδιά «ελεγχόμενη ελευ-θερία». Την εφαρμογή αυτή της Cytamobile-Vodafone μπορούν οι γονείς να εγκαταστήσουν δωρεάν, από το Google Play, στο κινητό του παιδιού τους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ελαχιστοποιούν τους πιθανούς κινδύνους που έχουν τα παιδιά από τη σύνδεσή τους στο διαδί-κτυο, μέσω των κινητών τηλε-φώνων τους.

Θεόδουλος Μ. Μακρυγιάννης,

Page 89: InBusiness Magazine February Issue 2016

Παράλληλα με τις πιο πάνω υπηρεσίες διοργανώνουμε, από το 2001, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους Συν-δέσμους Γονέων και άλλους αρ-μόδιους φορείς, σεμινάρια και διαλέξεις σε σχολεία, γονείς και κοινό, για την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, όπου διανέμεται χρήσιμο υλικό. Σε συνεργασία με τον μη κερ-δοσκοπικό οργανισμό Hope For Children και στο πλαίσιο της στήριξής μας στην εκστρα-τεία ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, έχουμε δημιουργή-σει την εφαρμογή HFC Beat Bullying app, που διευκολύνει την ανώνυμη επικοινωνία των παιδιών με τις αρμόδιες Αρχές για καταγγελία περιπτώσεων bullying. Μέσω αυτής της εφαρμογής της Cytamobile-Vodafone τα παιδιά μπορούν επίσης να ενημερώνονται και να παίρνουν πρακτικές συμ-βουλές για θέματα bullying, καθώς και να καλούν, με το

πάτημα ενός κουμπιού, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111. Η εφαρμογή αυτή εγκαθίστα-ται εύκολα και δωρεάν από το Google Play.

• Επικοινωνία σε όσους χρει-άζονται βοήθειαΣε μια προσπάθεια να προ-σφέρουμε ουσιαστική βοήθεια και να διευκολύνουμε τη ζωή και την επικοινωνία, προσφέ-ρουμε σε άτομα με ειδικές κοινωνικές ανάγκες, με βαριά κινητική αναπηρία, με σοβαρές δυσκολίες στην ακοή και την όραση και σε άτομα με νοητική υστέρηση, εκπτώσεις και ειδι-κές τιμολογήσεις.

• ΠεριβάλλονΌσον αφορά το περιβάλλον, από το 2001 έχουμε διαμορ-φώσει περιβαλλοντική πολιτική και δραστηριοποιούμαστε στον τομέα αυτό. Η περιβαλλοντική μας πολιτική μάς δεσμεύει να

προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και να εργαζόμαστε για την ελα-χιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία τους στο περιβάλλον.

• Ασφάλεια, υγεία και επι-μόρφωση προσωπικούΗ ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι επίσης προτεραιότητα και σημαντικό κομμάτι της Εταιρικής Κοινω-νικής Ευθύνης του Οργανισμού μας. Αποτελεί ψηφίδα του συ-στήματος Διεύθυνσης και αντιμετωπίζεται ως μια θεμελιώδης διευθυντική ευθύνη ίσης σημασίας με άλλες διοι-κητικές δρα-στηριότητες και στόχους. Στο πλαίσιο αυτό φροντίζου-

με για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία του προσωπι-κού μας, μέσω της διεξαγωγής εκτιμήσεων κινδύνου σε όλους τους χώρους και όλες τις δρα-στηριότητες του Οργανισμού, του Ιατρείου Επαγγελματικής Υγείας που διαθέτουμε, του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και του Ταμείου Ευημερίας των Υπαλλήλων.Η δράση μας στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας αξι-ολογήθηκε ως πρωτοποριακή, γεγονός που μας χάρισε το 1ο και το 2ο Βραβείο το 2014 και 2013, αντίστοιχα, στον Εθνικό Διαγωνισμό Βραβείων Καλής Πρακτικής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.Επίσης, προσφέρουμε σημα-ντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εκμάθησης στο προσωπικό μας, με την επιχορήγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με την πιστο-ποίηση και επιμορφωτικό υλικό που σχετίζονται με το αντικεί-μενο εργασίας και τον κλάδο, καθώς και με τη διοργάνωση εξειδικευμένων προγραμμάτων σε θέματα ανάπτυξης.Ως υπεύθυνη εταιρεία τη-λεπικοινωνιών οικοδομούμε

την κοινωνία της επικοινωνίας και

αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις που ανταπο-κρίνονται στις ανά-γκες των

πελατών μας.

87www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Τηλέφωνο: Φαξ:

E-mail:

.

Page 90: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com88 IN BUSINESS

Γ ια εμάς στη Deloitte, η εταιρική κοινωνική ευθύνη βρίσκεται στο επίκεντρο σε ότι κάνουμε: Στη προσέγγιση μας, στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε, στους πελάτες μας και τον κόσμο μας.

Ο Οίκος μας βασίζεται στην ποιότητα των υπηρεσιών μας, στις ισχυρές ηθικές αρχές μας, στην ακεραιότητά μας, στην κατανόηση της επιρροής που έχουμε στην ευρύτερη κοινωνία και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας. Αναγνωρίζουμε ότι ο Οίκος μας έχει ένα ευρύτερο ρόλο να διαδραματίσει, γι΄ αυτό λειτουργούμε με υπευθυνότητα σε κάθε πτυχή του τρόπου διεξαγωγής των εργασιών μας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχημένη πορεία μας. Ως ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, η Deloitte, έχει πολλά να προσφέρει στη δημόσια ζωή, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην κοινωνία. Αυτό το διασφαλίζουμε μέσω: Της εκτέλεσης ποιοτικής δουλειάς για τους πελάτες μας Της επένδυσης στα στελέχη μας Της εφαρμογής περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων Της αφοσίωσης μας στις τοπικές κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία

Εξυπηρέτηση των πελατών μαςΣυνεισφέρουμε σημαντικά στην κοινωνία μέσω της στενής σχέσης που δημιουργούμε με τους πελάτες μας. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις μεταφέροντας τους τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ουσιαστική γνώση της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να διατηρούν εμπιστοσύνη στους οργανισμούς στους οποίους επενδύουν και οι οποίοι διαμορφώνουν τη δημόσια ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Το βάρος της ευθύνης μας αντικατοπτρίζεται και στo όραμα μας που είναι να καταστούμε “το Πρότυπο της Επαγγελματικής Αριστείας”, πράγμα το οποίο απαιτεί να προσθέτουμε αξία σε όλους τους συνεργάτες μας.

Ο κόσμος μας Η απόδοση και η προσέγγιση των στελεχών μας καθορίζουν την αντίληψη την οποία έχουν οι πελάτες και η ευρύτερη κοινωνία σχετικά με τον οργανισμό μας. Τα άτομα που αποτελούν την Deloitte είναι ο βασικός άξονας σε ότι αφορά τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής βέλτιστων υπηρεσιών στους πελάτες μας. Επικεντρωνόμαστε σε μια υψηλής-απόδοσης κουλτούρα, ώστε να εκπληρώνουμε τις προσδοκίες αυτές, προσφέροντας στους ανθρώπους μας μοναδικές ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη επιλογή για τα καλύτερα στελέχη. Η συνεχής επένδυση του οργανισμού μας στο Ανθρώπινο Δυναμικό αναγνωρίζεται από τοπικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Η «Πράσινη» μας Ατζέντα Ως μέρος της δέσμευσής μας προς το περιβάλλον, διασφαλίζουμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε διαθέσιμους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του νερού, με τον πιο οικονομικό και αειφόρο τρόπο. Διαθέτουμε επίσης μια ομάδα που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης της εταιρείας. Η «Πράσινη» ατζέντα μας τυγχάνει διαχείρισης από τους καλύτερους στον

τομέα, αλλά πάντοτε απαιτεί τη συμβολή όλων των ανθρώπων της Deloitte, ώστε να είναι πραγματικά επιτυχημένη.

Η κοινωνία μαςΠιστεύουμε έντονα στην ανάγκη επένδυσης στις κοινότητες όπου διαμένουμε και εργαζόμαστε. Η προσέγγιση μας αφορά την αναγνώριση των τομέων που χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας όπου οι επιδεξιότητες μας, η τεχνογνωσία μας και η ισχύς του εμπορικού μας ονόματος μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή και μέσω των οποίων μπορούμε να εστιάσουμε αποτελεσματικά την προσοχή των ανθρώπων μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας βιώσιμων συνεταιρισμών με κοινοτικούς οργανισμούς που προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία.

Όντας το πρότυπο της Αριστείας, πιστεύουμε και προσφέρουμε το 100% των δυνάμεων μας σε ότι κι αν κάνουμε και όχι μόνο όταν πρόκειται για δουλειά για κάποιον πελάτη: δεσμευόμαστε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο σε ότι αφορά τη στήριξη της ευρύτερης κοινότητας μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

Σχέδιο “Make an Impact”Με γνώμονα την υλοποίηση του οράματος μας «για αναγνωρίσιμη ηγετική παρουσία», στοχεύουμε όχι μόνο στα άρτια οικονομικά μας αποτελέσματα και την ποιοτική υπεροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών μας, αλλά και στην υπεύθυνη και άμεση ανταπόκριση στα καλέσματα της κοινωνίας στην οποία δραστηροποιούμαστε.

Ως εκ τούτου, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί ένα θεμελιώδη και αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής και κουλτούρας μας, μέσω της εφαρμογής πρωτοβουλιών που μετατρέπουν την επιχειρηματική μας αριστεία σε κοινωνική συνεισφορά με ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες εμπίπτουν στα πλαίσια του σχεδίου «Make an impact”, το οποίο είναι συνυφασμένο με τον ανθρωποκεντρικό μας χαρακτήρα και παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του προσωπικού να συνεισφέρουν και να έχουν θετική επιρροή.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που υλοποιούνται συνοψίζονται σε τέσσερεις πυλώνες (κοινωνία, υγεία, παιδεία, περιβάλλον) και έχουν ως αποτέλεσμα την έμπρακτη στήριξη, πρόοδο, ευημερία και κατ’ επέκταση την καλυτέρευση της κοινωνίας μας, καθιστώντας την ένα πιο υγιές και ευχάριστο μέρος να ζει κανείς και να εργάζεται.

Κοινωνική Εισφορά Ανακαίνιση του χώρου υποδοχής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας

Κύπρου (βλέπε δίπλα). Προσφέραμε είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες

που έχουν φθάσει στην Κύπρο αναζητώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζήσουν. Λόγω του μεγάλου αριθμού ρούχων που έχουν μαζευτεί έχουν βοηθηθεί και άλλες οικογένειες Κύπριων συμπολιτών μας μέσω διάφορων μη-

Deloitte Limited

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

Page 91: InBusiness Magazine February Issue 2016

89www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

κυβερνητικών και μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως Λάιονς Λευκωσία εντός των Τοιχών, Ερυθρός Σταυρός, Ασπίδα του Αίαντα και Ανάκυκλος.

Μέσω του Σωματείου «Κοινωνικής Μέριμνας Αγίων Ομολογητών», προσφέραμε μεσημεριανό γεύμα με τη χορηγία των Φούρνων Ζορπά και παιχνίδια σε άπορες πολύτεκνες οικογένειες με τη συμμετοχή στελεχών της Deloitte.

Προσφέραμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες μέσω των συνδέσμων «Fundraising» και «Βαγόνι Αγάπης».

Χορηγία του Ποδηλατικού Γύρου μέσα στα πλαίσια των “Λεμεσίων”. Δώσαμε την ευκαιρία σε 2 άτομα με προβλήματα όρασης, να λάβουν μέρος

στο πρόγραμμα «Πορεία προς την Ενηλικίωση-Πρόγραμμα Ανάπτυξης Γνώσεων, Εμπειριών και Δεξιοτήτων για μαθητές με οπτική αναπηρία».

Διασφαλίσαμε τη συμμετοχή 3 παιδιών τα οποία είναι υπό τη μέριμνα του Γραφείου Ευημερίας, στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του Youth Stars.

Υγεία Παρείχαμε στο Τμήμα Νεογνών του Μακάριου Νοσοκομείου συσκευή

για ανίχνευση των φλεβών (Vein Detector) ούτως ώστε η όλη διαδικασία λήψης αίματος να γίνεται πιο εύκολα χωρίς τραυματισμούς.

Παρείχαμε οικονομική στήριξη στο Σύνδεσμο Συγγενών Καρδιοπαθειών

(εκ γενετής) Εφήβων και Ενήλικων Κύπρου (Adult Congenital Heart Defects Association Cyprus (ACHDAC).

Παρείχαμε οικονομική στήριξη στον Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμο «Ζωή», «Αντικαρκινικό Σύνδεσμο», «Ένα Όνειρο μια Ευχή», «Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό», «ΠΑΣΥΚΑΦ» και «Ερυθρό Σταυρό» μέσω της αγοράς 500 πασχαλινών λαμπάδων για δύο συνεχόμενες χρονιές οι οποίες προσφέρθηκαν στο προσωπικό μας.

Σε κάθε όροφο των γραφείων μας έχουν τοποθετηθεί ειδικά δοχεία για συλλογή και ανακύκλωση πωμάτων συσκευασίας γάλακτος τα οποία αξιοποιούνται προς στήριξη του «Αντιρρευματικού Συνδέσμου» για αγορά αναπηρικών καθισμάτων.

Ημασταν χορηγοί στο 7ο και 8ο Παγκύπριο Συνέδριο για Γονείς – Εκπαιδευτικούς, το οποίο διοργανώθηκε από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για παθήσεις και γενικά θέματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συνεισφέραμε οικονομικά στην εκστρατεία «Telethon». Ενισχύσαμε οικονομικά μεγάλο αριθμό εκστρατειών που αφορούν

σοβαρά θέματα υγείας, τα οποία χρήζουν ιατρικής περίθαλψης και παρακολούθησης.

Περιβάλλον Χορηγία τoυ 1ου Φεστιβάλ

Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης που έγινε στη Λεμεσό και συνδιοργάνωσαν οι Green Dot Κύπρου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτρόλυση.

Ανάληψη ή/και στήριξη πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, η σπατάλη ενέργειας, η σπατάλη νερού, τα πιθανά περιβαλλοντικά ατυχήματα, όλα τα είδη ρύπανσης κλπ.

Ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού, πλαστικού και μεταλλικών δοχείων σε όλα τα γραφεία μας.

Παιδεία Δωρεάν παροχή 5 καινούργιων

οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας, προς αντικατάσταση των παλαιών και μη-λειτουργικών οθονών.

Η Deloitte εξακολουθεί να είναι ο βασικός χορηγός της Λογιστικής Ολυμπιάδας Κύπρου.

Στήριξη στο Ίδρυμα «Ανεμώνη», μέσω της αγοράς 2 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Επιχορήγηση ιδιαιτέρων μαθημάτων Αγγλικών σε παιδιά από κοινωνικά περιθωριοποιημένες οικογένειες.

Οικονομική στήριξη στην προσπάθεια του Συνδέσμου Ανθρώπινου Δυναμικού μαζί με το Δήμο Λάρνακας για παροχή υποτροφιών σε άπορους δημότες.

Επιχορήγηση σπουδών αριθμού φοιτητών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και άλλου είδους δυσκολίες.

ΕπικοινωνίαDeloitte LimitedΛεωφ. Σπύρου Κυπριανού, CY-1075 Λευκωσία, ΚύπροςΤηλ.: 22 360300, Φαξ: 22 360400e-mail: [email protected]Επίσης γραφεία στη Λεμεσό και Λάρνακα.

www.deloitte.com/cy

Εις μνήμη Χριστόδουλου Χρυσάνθου

H Deloitte δείχνοντας για ακόμη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο προχώρησε το Δεκέμβρη του 2015 στην ανακαίνιση του χώρου υποδοχής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Με την αξιοθαύμαστη αυτή πρωτοβουλία ο Οίκος μας στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών αναμονής του μεγάλου αριθμού ασθενών και των συγγενών τους που φιλοξενούνται στο χώρο για αρκετές ώρες.

Συγκεκριμένα, με την πολύτιμη συμβολή του κόσμου της Deloitte έχουμε επιτύχει να διαμορφωθεί χώρος με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να είναι πιο άνετος, ζεστός και φιλόξενος για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους σε μια προσπάθεια βελτίωσης της όλης εμπειρίας της θεραπείας τους καθώς επίσης και της καλυτέρευσης των συνθηκών εργασίας των ατόμων που απασχολούνται στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η ανακαίνιση έγινε εις μνήμη Χριστόδουλου Χρυσάνθου, ο οποίος ήταν εκ των κύριων ιδρυτών της Deloitte.

Page 92: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

GPM - HENKEL LTD (DIXAN)

Ταχυδρομικό κιβώτιο:

Τηλέφωνο:Φαξ:

E-mail:Ιστοσελίδα:

Άντρη Σ. Ιωάννου,

Hεταιρική κοινωνική ευθύνη, ιδιαίτερα σε θέματα περιβάλλο-ντος και αειφόρου ανάπτυξης,

αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας και ενσωματώνε-ται σε όλο το φάσμα δραστηρι-οτήτων της. Σε αυτή τη βάση έχει σχεδιαστεί στρατηγική 20 χρόνων, με στόχο την επίτευξη περισσότερων με λιγότερα, Η δέσμευση να ηγηθεί της

προσπάθειας για αειφόρο ανάπτυξη υλοποιείται με τη συνεχή εφαρμογή βελτιωτικών συστημάτων στα προϊόντα και υπηρεσίες της, αφού έχει ήδη ενσωματωθεί στις καθημερινές εργασίες της ως ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες λει-τουργίας της. Έτσι, η Henkel με τη συμβολή των εργαζο-μένων της αλλά και σε στενή συνεργασία με συνεργάτες, πελάτες και κοινωνικούς φορείς δημιουργεί και στηρίζει κοινω-νικά προγράμματα με σκοπό τη συνεχή ενίσχυση τομέων, δρώ-ντας θετικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο. Κάθε χρόνο η εταιρεία εντάσ-σει στο πρόγραμμά της την υλοποίηση διαφόρων ενεργειών εταιρικής ευαισθησίας, όπως

τα επιμορφωτικά προγράμματα «Earth Balloon», που ενημερώ-νουν ψυχαγωγώντας παιδιά έως και δώδεκα χρονών για τη ση-μασία της προστασίας του πλα-νήτη μας και της εφαρμογής πρακτικών αειφορίας σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς

μας. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια επιχορηγήθηκε η διεξα-γωγή των «Εκπαιδευτικών/Ψυ-χαγωγικών εργαστηρίων Green Dot Κύπρου», στα οποία συμ-μετέχουν παιδιά από δημοτικά σχολεία της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερα από δέκα χιλιάδες παιδιά να ενημερωθούν για τη σημασία της ανακύκλωσης.

H εταιρεία Henkel KGaA εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το πρόγραμμα ΕΚΕ «Dixan, για λαμπρό μέλλον», ακολουθώντας τον υπό έμφαση στόχο της εκά-στοτε ακαδημαϊκής χρονιάς. Κατά την πρώτη σχολική χρο-νιά εφαρμογής του προγράμ-ματος 2013-2014, το Dixan επιχορήγησε εκπαιδευτικές εκδρομές για περισσότερα από 8.500 παιδιά παγκύπρια σε προορισμούς ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που επέτρεπαν μια κα-λύτερη γνωριμία με τις ρίζες και τον πολιτισμό μας.Την επόμενη χρονιά 2014 - 2015 το πρόγραμμα αποτε-λείτο από εκπαιδευτικές πα-ρεμβάσεις και επιχορηγημένες δράσεις με επικέντρωση στην ευαισθητοποίηση των παι-διών σε θέματα περιβάλλο-ντος με τίτλο «Η δράση μας σήμερα, ο κόσμος μας αύριο» και σλόγκαν «πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνου-με την ποιότητα ζωής μας».

Η συμμετοχή πέραν των 10.500 μαθητών από όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου αφορούσε στην εφαρμογή όσων είχαν διδαχτεί και στη δημιουργία πραγματικής θετικής περιβαλλοντικής επί-πτωσης, με πρώτιστο στόχο τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος. Παραδείγματα δράσεων που υλοποιήθηκαν ήταν η δημιουργία λαχανόκη-πων, οι καθαρισμοί παραλιών, η τοποθέτηση κάδων ανακύ-κλωσης και κομποστοποίησης, πρωτοβουλίες εμπλοκής των δήμων και κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας και παροχής ενημερωτικού υλικού κ.ά.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η GPM – Henkel Ltd, με το Dixan, διακρίθηκε στα IN BUSINESS Awards 2015 στην κατηγορία Εταιρική Κοι-νωνική Ευθύνη, καθώς και στα 5α Περιβαλλοντικά Βραβεία Green Dot 2015, λαμβάνοντας το βραβείο στην κατηγορία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε Θέματα Περιβάλλοντος. Για το 2016 το πρόγραμμα συνε-χίζεται με νέα θεματολογία για τη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος. Η ανακοίνωσή του αναμένεται σύντομα.

Page 93: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 94: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

MICROSOFT ΚΥΠΡΟΥ

-

-

Aρχή αυτής της δέσμευσης είναι ο ρόλος μας ως παγκόσμιου εταιρικού πολίτη, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο.

Θεμελιώδους σημασίας για την εν λόγω δέσμευση είναι ο στόχος μας για δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τους νέους. Καθώς η Microsoft Κύπρου αναπτύχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η δέσμευση έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες και έχει ενισχυθεί με πολλές κοινωνικές δράσεις.

Στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας, η Microsoft Κύπρου, σε συνεργασία με τη NetClean Analyze, από τον Ιούλιο του 2015 ενισχύουν το έργο της Αστυνομίας με την παροχή της τεχνολογίας PhotoDNA, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Το PhotoDNA είναι τε-χνολογία signature-based, η οποία εντοπίζει και ταιριάζει εικόνες παιδιών που χρησιμο-ποιούνται ήδη από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά και αξιοποιείται από τη Microsoft και το Facebook με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης το αρμόδιο Τμή-μα της Αστυνομίας λειτουργεί πιο αποδοτικά στα ψηφιακά μέσα που αφορούν εικόνες, βίντεο αλλά και κείμενα, με αποτέλεσμα να εξιχνιάζονται πιο άμεσα πολλές υποθέσεις.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω στήριξης του Παιδογκολογι-κού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, η Τράπεζα Κύ-πρου παρουσίασε το Run in Colour και οι υπάλληλοι της

Μαρίνα Αντωνίου,

Page 95: InBusiness Magazine February Issue 2016

Microsoft περπάτησαν πέντε χιλιόμετρα, στηρίζοντας τη διεθνή εκδήλωση.

H ομάδα του ανθρώπινου δυ-ναμικού της εταιρείας συνέ-βαλε έμπρακτα στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμ-ματος «Support the Europe Migrant Crisis Response». Έστειλε το δικό της πακέτο αλληλεγγύης, μέσω της ενέρ-γειας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Initiative Refugee Migrant Drive», υποστηρίζο-ντας Σύρους πρόσφυγες σε είδη πρώτης ανάγκης.

Στο πλευρό των νέων της Κύπρου βρέθηκε για άλλη μια φορά η Microsoft, στη-ρίζοντας την παγκόσμια πρωτοβουλία «Global Money Week» (GMW), που πραγ-ματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 17 Μάρτιου 2015 και στο Ευρωπαϊκό Πανεπι-

στήμιο στη Λευκωσία.Στο πλαίσιο της εκπαίδευ-

σης των νέων, 15 υπάλληλοι της Microsoft Κύπρου πραγ-ματοποίησαν διαλέξεις σε μαθητές ηλικίας 15-17 χρό-νων, προσφέροντας γνώσεις και σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία καθώς και στις επιλογές τις οποίες έκαναν οι ίδιοι και επηρέασαν αργό-τερα την καριέρα τους.

Η Microsoft Kύπρου συ-νεχίζει να στηρίζει τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, προσφέροντάς τους δωρεάν λογισμικό, μέσω του προγράμματος επιχορη-γήσεων, στον διαδικτυακό χώρο της Microsoft. Μέσα από τέτοια προγράμματα τους δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιούν περισσότερες

πηγές και χρόνο, να είναι πιο αποτελεσματικοί, να έχουν πρόσβαση σε κορυφαία ερ-γαλεία του cloud και σε πιο πρόσφατα λογισμικά. Από την έναρξη του Προγράμ-ματος Δωρεάν Λογισμικού στην Κύπρο έχει δωριθεί λογισμικό αξίας άνω του $1 εκατ. σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) σε όλο το νησί.

Στις 25 Απριλίου 2015, η Microsoft Κύπρου, σε συ-νεργασία με τους «Μικρούς Εθελοντές», διοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο «Ένα δοχείο είναι λίγο, πολύ λίγο», για να γιορτάσουν την Ημέ-ρα της Γης.

Εβδομήντα εθελοντές, εκ των οποίων δέκα ήταν υπάλ-ληλοι της Microsoft Κύπρου, προσφέρθηκαν να ταξινομή-σουν και να συμπιέσουν τε-νεκεδάκια, με στόχο τη στή-ριξη του Παιδογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εθελοντές, με τη βοήθεια και κα-θοδήγηση του ΜΚΟ «Cans for Kids», κατάφεραν να συλλέ-ξουν, να ταξινομή-σουν και να συμπιέσουν πάνω από ένα

τόνο τενεκεδάκια. Τα έσοδα αξιοποιήθηκαν για την αγο-ρά ιατρικού εξοπλισμού για την παιδιατρική πτέρυγα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια των γιορ-τών, η εταιρεία προετοίμασε τα δικά της «κουτιά αγάπης», συλλέγοντας τρόφιμα, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για να τα προσφέρει στο φι-λανθρωπικό ίδρυμα «Βαγόνι αγάπης», μέσω του οποίου θα έφταναν στα σπίτια οικο-γενειών του τόπου μας που τα χρειάζονται. Μέσω αυτής της ενέργειας η Microsoft προσέφερε ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο σε πολλές οικογένειες της χώ-ρας μας.

Σε μία δεύτερη ενέργεια, η Microsoft Κύπρου δήλω-σε για ακόμη μία φορά το φιλανθρωπικό της «παρών» στις 17 Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια της χριστου-γεννιάτικης εκδήλωσης του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Κάνε μια ευχή» χάρισε έναν

φορητό υπολογι-στή και κινητά

τηλέφωνα σε τέσσερα τυχερά παιδιά.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο:Φαξ:

Ιστοσελίδα:

Page 96: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

MTN

Χριστιάνα Γεωργίου, -

Tο 2015 η ΜΤΝ ανέπτυξε νέες πρωτοβουλίες και ενέργειες, ενι-σχύοντας τη βοήθεια που προ-σφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Η Εκπαίδευση αποτελεί βα-σικό άξονα της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΜΤΝ, καθώς μέσα από τη διαδικασία της γνώσης και της μάθησης, όλοι μας και κυρίως οι αυριανοί πολίτες έχουν πρόσβα-ση στις απεριόριστες δυνατότη-τες της ψηφιακής εποχής. Γι’ αυτό η ΜΤΝ:• Σε συνεργασία με το Υπουρ-γείο Παιδείας και Πολιτισμού υλοποίησε πρόγραμμα ενίσχυ-σης του εξοπλισμού των σχολεί-ων με tablets, επενδύοντας έτσι στην προώθηση αξιοποίησης και ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα για προώθηση

της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, γιατί η ΜΤΝ γνω-ρίζει πως επενδύοντας στη νέα γενιά επενδύει στο μέλλον της Κύπρου.• Λάνσαρε το MTN READ, μια εφαρμογή για tablets που σκοπό έχει να βοηθήσει τους μαθητές να στραφούν στην ψηφιακή εκμάθηση. Το ΜΤΝ Read είναι μια πλατφόρμα για ταμπλέτες, όπου οι μαθητές μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία τους σε μορφή e-pup, αξιοποιώντας όλες τις ανέσεις που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία. Είναι εγκατεστημένη ήδη σε 10.000 ταμπλέτες και καλύπτει τη σχο-λική ύλη από την 4η τάξη Δημο-τικού μέχρι την 3η Γυμνασίου. Το ΜΤΝ Read θα ενισχυθεί και θα εμπλουτιστεί με βίβλία από όλες τις τάξεις της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. • Φέτος η ΜΤΝ είναι ένας από τους κύριους διοργανωτές για την εκδήλωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), με σκοπό την ενημέρωση μαθητών και εφήβων σχετικά με την ασφαλή πλοήγη-ση αλλά και τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου για τους αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου CyberEthics, το οποίο συγχρη-ματοδοτείται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρι-ους διοργανωτές την ΜΤΝ και συνδιοργανωτές το CNTI, την

Page 97: InBusiness Magazine February Issue 2016

ΠΣΕΠΕΠ, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Αστυνομία Κύπρου. • Για 8η συνεχή χρονιά διοργά-νωσε το εθελοντικό πρόγραμμα 21 Days of Y’ello Care, όπου για 21 συνεχόμενες μέρες, το προσωπικό της εταιρείας εργάζεται εθελοντικά για ένα κοινωνικό σκοπό: να κάνει την ποιότητα ζωής στη χώρα που δραστηριοποιείται καλύτερη! Το 2015 η ΜΤΝ επικεντρώ-θηκε στην ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να αντιμετωπίζουν με περισ-σότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Η ΜΤΝ στηρίζει ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, με ενέργειες αλληλεγγύης και προσφοράς:• Για τρεις συνεχόμενες μέρες διοργάνωσε δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για 1.100 μαθη-τές δημοτικών σχολείων, που ανήκουν σε Ζώνες Εκπαιδευτι-κής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). • Η ΜΤΝ ήταν ο κύριος χορη-γός για το χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό κονσέρτο, με τίτλο «Christmas in Vienna». Τα καθαρά έσοδα δοθήκαν στον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο μια ευχή».• Επίσης, στο πλαίσιο της

δέσμευσης της εταιρείας με τον Σύνδεσμο «Ένα όνειρο μια ευχή», πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις πρώτες τρεις ευχές παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο και συναφείς παθή-σεις.

Η προστασία του περιβάλ-λοντας ξεκινά πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους, καθώς και από τις πράξεις μας στον ευρύτερο μας περίγυρο και την προσφορά στην κοινότητα. Το 2015 η ΜΤΝ:• Υιοθέτησε έναν αναξιοποίητο χώρο στην Παλλουριώτισσα, μετατρέποντάς τον σε ένα σύγχρονο πάρκο. Το πάρκο ήταν κατεστραμμένο και εγκα-ταλειμμένο στην κυριολεξία και η ΜΤΝ το ανακατασκεύασε από την αρχή, προσφέροντας έτσι μια μικρή όαση όπου ο πολίτης μπορεί να περάσει στιγμές χαλάρωσης και ξε-γνοιασιάς.• Φύτεψε πέραν των 400 δέντρων και λουλουδιών στο πάρκο που υιοθέτησε και μετονόμασε σε ΜΤΝ Park, αλλάζοντας έτσι την εικόνα του χώρου.• Η ΜΤΝ κατάφερε να επι-βραβευτεί με την Παγκόσμια Πιστοποίηση ISO 14001, ακολουθώντας ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που την οδήγησε στο να μειώ-σει κατακόρυφα τις επιπτώσεις

που έχει η λειτουργία της στο περιβάλλον. Το ISO 14001 αποτελεί την πιο σημαντική διάκριση για περιβαλλοντική διαχείριση που μπορεί να λά-βει μια εταιρεία.

Η ΜΤΝ οργανώνει και επεν-δύει σε δράσεις που προάγουν έναν πιο δραστήριο, ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής. Με τη στήριξή της στόχο έχει την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και του αθλη-τισμού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα φροντίζει ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να έχουν και φιλανθρω-πικό χαρακτήρα, βοηθώντας έτσι το έργο και τις δραστηρι-ότητες φιλανθρωπικών οργα-νισμών. • Οργάνωσε ποδηλατικό μαρα-θώνιο 85 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, μαζεύο-ντας έτσι 2.000 ευρώ που αξι-οποιήθηκαν για αγορά tablets, τα οποία δόθηκαν σε σχολεία, συνδυάζοντας έτσι την υγεία και την προσφορά στην εκπαίδευση με νέες τεχνο-λογικές και καινοτόμες πρακτικές. • Υποστή-ριξε το Run in Colour,

ένα πολύχρωμο γεγονός με τη συμμετοχή 6.000 πολιτών, που στόχο είχε τη στήριξη του Παι-δοογκολογικού Τμήματος το Μακάρειου Νοσοκομείου. • Δεσμεύτηκε να στηρίξει το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην αντιμετώπιση των μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων της ευρύτερης περι-οχής. Προσέφερε 5.000 ευρώ για ενίσχυση των αναγκών των Σύρων προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Έδωσε επίσης άλλα 5.000 ευρώ, ενισχύοντας αποστολές φαρμάκων σε Νότιο Αφρική και Παλαιστίνη.

Με διαρκείς συνεισφορές σε μη κερδοσκοπικούς οργανι-σμούς, όπως, ΠΑΣΥΚΑΦ, Σοφία Foundation, Παγκύ-πρια Οργάνωση Τυφλών, Portage Foundation, Οργάνω-ση Παραπληγικών Κύπρου, Παγκύπριος Αντιαναιμικός

Σύνδεσμος, Ίδρυμα Αγκαλιάζω και

ΣΕΑΑΠ - Οι Φίλοι του Παιδιού, η ΜΤΝ συμβάλλει στην ενί-σχυση του

σημαντικού τους έργου.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Κέντρο Εξυπηρέτησης

Πελατών ΜΤΝ:

Ιστοσελίδα:

Page 98: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com96 IN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΙΤΗ

Βασισμένος στις αξίες του - Αξιοπιστία, Ακεραιότητα, Ποιότητα, Κοινωνική Προ-σφορά - ο Όμιλος έχει δια-χρονικά πρωτοποριακό ρόλο στους τομείς που δραστη-ριοποιείται, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή της Κύπρου.Ο Όμιλος δραστηριοποιεί-ται σε διάφορους επιχειρη-ματικούς τομείς, όπως τις κατασκευές, την ανάπτυξη γης και ακινήτων, τις ανα-πτύξεις γκολφ και μαρίνων, τις τουριστικές και ταξι-

διωτικές επιχειρήσεις, την ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ψυχαγωγία, τα εστιατό-ρια, το εμπόριο και τις ει-σαγωγές πρώτων υλών, την ενέργεια και άλλους.

Το όραμα του Ομίλου είναι να έχει διαχρονική συμβο-λή στην οικονομία και την κοινωνία, με άξονες την εξέλιξη, την πρωτοπορία και την ποιότητα, με στόχο την εξασφάλιση μιας δυναμικής προοπτικής. Αυτό το όραμα έχει εμποτι-στεί και ακολουθείται από τις τέσσερις συνεχόμενες γενιές του, ενώ αναπτύσσεται συνε-χώς μέσω σύγχρονων μεθό-δων και πρακτικών.

Ο Όμιλος είναι επίσης γνωστός για την ανθρωπι-στική και κοινωνική προ-σφορά του, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας. Το 2001 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, ένας μη κερδοσκοπικός οργα-νισμός που εδρεύει στη Λε-μεσό, ο οποίος οργανώνει και επιχορηγεί εκδηλώσεις πο-λιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, προβάλλοντας τα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Ο Όμιλος Λανίτη υπήρξε διαχρονικά ένας οργανισμός με ιδιαίτερες κοινωνικές ευ-αισθησίες, συνδυάζοντας πά-ντοτε την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη με την προσφορά προς το κοινω-νικό σύνολο. Ο αείμνηστος Ευαγόρας Λανίτης έλεγε ότι: «Όταν κάνουμε μια δουλειά, πρώτα σκεφτόμαστε το καλό του τόπου και κατόπιν το δικό μας. Διότι, αν ο τόπος μας πάει μπροστά, θα πάμε και εμείς μπροστά…». Έλεγε επίσης ότι: «Όταν θα φύγου-με απ’ αυτό τον κόσμο δεν θα πάρουμε μαζί μας αυτά που μαζέψαμε, αλλά αυτά που δώσαμε».

Η διαχρονική κοινωνική προφορά του Ομίλου κα-λύπτει κυρίως τους τομείς της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού. H ανέγερση του Λανίτειου Γυμνασίου και η χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης του, όπως και η ανέγερση του Λανίτειου Στα-δίου στην πόλη της Λεμεσού, ήταν αποτέλεσμα των δωρε-ών της οικογένειας Λανίτη.O αείμνηστος Ευαγόρας Λα-νίτης υπήρξε, μαζί με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, από τους πρωτεργάτες της

Page 99: InBusiness Magazine February Issue 2016

διοργάνωσης και θεσμοθέτη-σης του «Ραδιομαραθωνίου». Ενός θεσμού ο οποίος συνε-χίζει με επιτυχία την κοινω-φελή προσφορά του προς τα παιδιά μέχρι σήμερα.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά στον τομέα της αρχαιολογίας, αφού έγιναν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη σημαντικών αρχαίων μνημείων, όπως για παράδειγμα το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, η μεσαιωνι-κή έπαυλη των Κουκλιών και άλλα. Το 2011 ανεγέρθηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της οικογένειας Λανίτη το Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφι-στικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, το οποίο συμβάλλει κι αυτό στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος.

Τον Νοέμβριο του 2001 τα

παιδιά του Ευαγόρα και της Κάθλην Λανίτη - Κώστας, Πλάτωνας, Μάριος και Ισα-βέλα - ίδρυσαν το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανί-τη, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που σκοπό έχει τη διατήρηση της μνήμης του Ευαγόρα Λανίτη και τη συνέχιση της κοινωνικής του προσφοράς. Το Ίδρυμα οργανώνει και επιχορηγεί εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτή-ρα, οι οποίες προβάλλουν τα ανθρώπινα επιτεύγματα. Οι εκδηλώσεις του Ιδρύ-ματος φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ευαγόρας Λανίτης στη Λε-μεσό.

Στα 15 χρόνια λειτουργί-ας του το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη έχει διοργανώσει με εξαιρετική επιτυχία μια μεγάλη σειρά αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι εκθέσεις «Στο Φως της

Σκιάς», «Φωτίζοντας το Αθλούμενο Σώμα», «Υφαί-νοντας τους ελληνικούς Μύθους», «Hyperlinks», «Τέρπανδρος - Αναδημι-ουργίες Αρχαίων Μουσι-κών Οργάνων», «Toulouse Lautrec», Edgard Degas: «The Complete Sculptures Collection», το διεθνές φεστιβάλ θάλασσας «Ναυ-τίλος» και άλλες πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω μεγάλων και σημα-ντικών εκδηλώσεων, το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί με μεγάλους διεθνείς και το-πικούς οργανισμούς, όπως το Ολυμπι-ακό Μουσείο της Λωζάν-νης και το Μουσείο Καλών Τε-χνών Petit Palais του Παρισιού, καθώς και με

το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και Ελλάδας, τον ΚΟΤ, το Πα-νεπιστήμιο Κύπρου κ.ά.

Τη συνολική ευθύνη για την Εταιρική Κοινω-νική Ευθύνη του Ομίλου Λανίτη έχει ο Διευθυντής Marketing και Επικοινω-νίας του Ομίλου, Αντώνης Παπάς. Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη υπάγονται στην αρμοδιότητα της Κα-τερίνας Νικήτα, Διευθύντρι-ας του Κέντρου Ευαγόρα Λανίτη.

97www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Ταχυδρομικό κιβώτιο:

Τηλέφωνο:Φαξ:

Ιστοσελίδα:

Page 100: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com98 IN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δήμητρα Ονουφρίου,

-

Tα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου έχει αυξήσει σημαντικά τη χρηματική και έμπρακτη υπο-στήριξή της για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παιδεία και παραμένει πιστή στη δέσμευση για προ-στασία του περιβάλλοντος. Το 2015 σημαντικό ποσοστό των διοικητικών εξόδων της Τράπεζας επενδύθηκαν, όπως κάθε χρόνο, σε πρακτικές εται-ρικής υπευθυνότητας.

Με την πεποίθηση ότι η προσφορά είναι τρόπος δράσης και λειτουργίας, η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου έχει εντάξει τις πρακτικές αυτές στη στρα-τηγική της και η προσφορά, η στήριξη και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο έχει γίνει καθημε-ρινότητα. Συμβάλλει σημαντικά στο περιβάλλον στο οποίο δρα-στηριοποιείται, στοχεύοντας έτσι στην αλλαγή της κουλτούρας και

της νοοτροπίας, προσβλέποντας σε ένα πιο υποσχόμενο αύριο. Πέρα από χρηματικές χορηγίες που προσφέρουν πρόσκαιρες λύσεις, η Τράπεζα συμβάλλει θέτοντας μακροπρόθεσμους στό-χους και μέσα από επικοινωνία με το κοινό στοχεύει στη δημι-ουργία αντίληψης αλλά και στην ευαισθητοποίηση, καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει με διάφο-ρες δράσεις στην «προσφορά».

Εuropa Donna Κύπρου: Για έκτη χρονιά η Τράπεζα Πει-ραιώς εναρμονίστηκε με τους στόχους της Europa Donna και μαζί πέτυχαν τη δέσμευση για τη δημιουργία του πρώτου εξειδικευμένου κέντρου μαστού στην Κύπρο, το οποίο θα προ-σφέρει ONE STOP θεραπεία και θα έχει ως αποτέλεσμα 30% λιγότερες απώλειες από την ασθένεια! Μέσα από μία full-media επικοινωνία, ένα μοναδικό online petition, που συγκέντρωσε 21.000 χιλιάδες υπογραφές, αλλά και την καθιερωμένη ετή-σια πορεία, περισσότερα από 10.000 άτομα ενώθηκαν στην Πορεία Ζωής που έκανε το όρα-μά τους πραγματικότητα. Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός: Για δεύτερη χρονιά το 2015 η Τράπεζα Πειραιώς έγινε κρίκος της αλυσίδας αλληλεγγύης στο σημαντικό έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Μέσω της χορηγίας της, η Τράπεζα ενημε-ρώνει το κοινό για το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και στηρίζει τον παγκύπριο έρανο «Από Πόρτα σε Πόρτα», καλώντας τον κόσμο να ανοίξει την πόρτα του στους εθελοντές

Page 101: InBusiness Magazine February Issue 2016

του. Η συνεισφορά της Τρά-πεζας, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, αφορά κυρίως στην ενημέρωση και την προβολή αλλά και την ενεργή εμπλοκή υπαλλήλων στον έρανο, συμμε-τέχοντας σημαντικά στα έσοδα του οργανισμού και κατ’ επέ-κταση στις «τσάντες αγάπης» σε τρόφιμα, στα προγεύματα σε μαθητές, στα ζεστά γεύματα και στο λειτούργημα γενικό-τερα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου: Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε για 5η συνε-χή χρονιά τις προσπάθειες του Συνδέσμου για ευαισθητοποί-ηση και διαφώτιση του κοινού για τον αυτισμό. Παγκύπριος Σύνδεσμος Μη-τρικού Θηλασμού: Με την πεποίθηση ότι κάθε γυναίκα που θηλάζει πραγματοποιεί ένα μικρό θαύμα, η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου στηρίζει ενεργά τον Παγκύπριο Σύν-δεσμο Μητρικού Θηλασμού, καλώντας τις νέες μητέρες να συμμετάσχουν στις μηνιαίες εκδηλώσεις του, που φιλοξε-νούνται τα τελευταία χρόνια στο Κτίριο Διοίκησης της Τράπεζας. Άλλα Ανθρωπιστικά Ιδρύ-ματα και Οργανισμοί: Η Τράπεζα έχει προσφέρει σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πέρα από οικονομική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια, μέσω του εθελοντισμού. Έχει ενισχύσει

εθελοντικά το έργο οργανι-σμών, όπως «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», «Θεοτόκος», «Σύν-δεσμος Ευημερίας Ατόμων με Ειδική Αναπηρία», «Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών της Κύ-πρου», «Βαγόνι Αγάπης» κ.ά.

Για τρίτη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς είναι στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος «Junior Achievement - Επιχει-ρηματικότητα στην εκπαίδευ-ση», το οποίο εφαρμόζεται σε πέραν των 30 σχολείων δευτε-ροβάθμιας εκπαίδευσης.H Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει ότι πρέπει σταδιακά να αλλάξει η νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας, που μέχρι τώρα επιδιώκει «σίγουρες» και «άνε-τες» θέσεις μισθωτής εργασίας για τα παιδιά της, με το να τα ενθαρρύνει να επιδιώκουν από νεαρή ηλικία να ανεξαρτητο-ποιούνται και να καινοτομούν επιχειρηματικά. Με αυτή την αντίληψη η Τράπεζα Πειραι-ώς επενδύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων, μέσω του προγράμμα-τος του Οργανισμού Junior Achievement «Επιχειρηματι-κότητα στην Εκπαίδευση». Ως στρατηγικός συνεργάτης, η Τράπεζα προσφέρει χρη-ματική χορηγία και έμπρακτη συμμετοχή στελεχών της στο πρόγραμμα.

Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομά-δες δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση, επιλέγοντας τον

τομέα δραστηριοποίησής τους και έχουν πρακτική εξάσκηση και εμπειρίες σε όλα τα στάδια εγγραφής, λειτουργίας και ρευ-στοποίησης μιας επιχείρησης. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει προγράμ-ματα υποτροφιών για άπορες οικογένειες και πρωτεύσαντες φοιτητές.

Η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου συμμετέχει στην προώθηση του πολιτισμού και της κουλτούρας με την υποστήριξη πολιτιστι-κών εκδηλώσεων, σε συνερ-γασία με δήμους και άλλους φορείς. Επιπρόσθετα, πραγ-ματοποιεί μια σειρά χορηγιών παιδικών θεατρικών παρα-στάσεων, ενθαρρύνοντας την εκπαίδευση μέσω ψυχαγωγίας και την ευρύτερη πολιτιστική κατάρτιση της νέας γενιάς από τις πρώιμες μάλιστα ηλικίες.

Δωρεά Κάδων Ανακύκλωσης σε Δήμους & Σχολεία: Στο πλαίσιο των συνεχών πρωτο-βουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ευ-αισθητοποίηση στην Κύπρο, έχουν δοθεί ως δωρεά πέρα από 300 ζεύγη κάδων ανα-κύκλωσης σε δήμους, κοι-νότητες και σχο-

λεία. Με το σύνθημα «Ανακυ-κλώστε μαζί μας», η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου συνεχίζει να ενισχύει τη συλλογική εκστρα-τεία για την ανακύκλωση. Κάδοι ανακύκλωσης μπατα-ριών σε όλα τα Καταστήμα-τα: Η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΑΦΗΣ, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακυκλώνουν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες τους, τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε όλα της τα καταστή-ματά. Ηλεκτρονική τραπεζική και εξοικονόμηση φυσικών πόρων: Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Τράπεζας Πει-ραιώς στην Κύπρο. Η συνεχώς αυξανόμενη προτίμηση των πελατών της σε εναλλακτικά κανάλια, όπως οι συναλλαγές μέσω winbank και ATMs, καθώς και η χρήση του Phone, Mobile και SMS Banking, πα-ρουσιάζουν, εκτός των άλλων, και περιβαλλοντικά οφέλη. Με δεδομένο ότι οι συναλλα-γές αυτές θα μπορούσαν να

πραγματοποιηθούν στα καταστήματα, με

τη χρήση ηλε-κτρονικών καναλιών, εξοικο-νομείται χρόνος, χρήμα,

χαρτί και ενέργεια.

99www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο:Email:

Ιστοσελίδα:

Page 102: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ

Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση κλίνκερ και τσιμέ-ντου καθώς και στη διαχείριση λατομείων για εξόρυξη πρώτων υλών. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία και τις δυνατότητες επέκτασης στις διεθνείς αγορές, η Εταιρεία κατασκεύασε το δικό της λιμάνι, δίπλα στο εργοστάσιο, το 1983. Το μόνιμο προσωπικό της αριθμεί 225 άτομα και το μη μόνιμο 50.

Η άσκηση Εταιρικής Κοινωνι-κής Ευθύνης για την Εταιρεία περιλαμβάνει ένα πλέγμα αρχών, δεσμεύσεων και πολιτικών, που διαχέονται στο σύνολο της λει-τουργίας της και εκφράζονται στην πράξη, μέσα από ένα ολο-κληρωμένο σύστημα διαχείρισης που καλύπτει όλους τους τομείς.

• 2011: Εγκατάσταση νέας υπερ-σύγχρονης μονάδας παραγωγής τσιμέντου, με επένδυση της τάξε-ως των €180 εκατομμυρίων, με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγική δυναμικότητα.• 2014: Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Εναλλακτικών Καυσίμων, η οποία παρέχει στην Εταιρεία τη δυνατότητα μείωσης του κόστους καυσίμων.• Δημιουργία Ακαδημίας Ταλέ-ντων: Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε άνεργους νέους πτυχιούχους (π.χ. μηχανικούς) να αποκτήσουν εμπειρία στις εγκα-ταστάσεις της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μηχανολόγων και μηχανικών της Εταιρείας. Με την ολοκλήρωση του 9-12μηνου προ-γράμματος οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, σε κλάδο συναφή με τη σπουδή τους, έχοντας σημαντική προϋπηρεσία και εκπαίδευση σε βαριά βιομηχανία. Συγχρόνως, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανάπτυξη νέων ταλέντων, στη-ρίζονται οι νέοι πτυχιούχοι και μειώνεται το ποσοστό ανεργίας.• Συνεργασία με Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς για πρακτική άσκηση φοιτητών.

Η διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού καλύπτει τέσσερεις

Ζήνωνας Ζήνωνος,

Page 103: InBusiness Magazine February Issue 2016

συγκεκριμένες περιοχές δρά-σης, με στόχο την ευημερία του προσωπικού. Αυτές είναι: το εργασιακό περιβάλλον, οι αμοιβές και παροχές, οι ίσες ευκαιρίες και τα θέματα απασχολησιμότητας. Στο εργασιακό περιβάλλον στόχος της Εταιρείας είναι να καλύψει προβληματισμούς σχετικά με την υγεία και ασφάλεια, την εφαρμογή προγραμμάτων ευη-μερίας, την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής, τα ατυχήματα.• Πιστοποίηση ως «Εργοδότης Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Αν-δρών και Γυναικών»

Η Εταιρεία φροντίζει να είναι πάντα στο πλευρό του πελάτη για άμεση ανταπόκριση και βο-ήθεια σε απρόβλεπτα προβλή-ματα, καθώς και για βελτίωση των υπηρεσιών και προϊόντων ή την προσφορά νέων λύσεων. Στόχος η δημιουργία σχέσης αλληλοσεβασμού και αλληλοε-κτίμησης για συνεχή συνεργα-σία σε υγιείς βάσεις.• 1o Φόρουμ Πελατών - 15 Οκτωβρίου 2015

• Ερευνητικό πρόγραμμα με βάση το περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φίλτρα υψηλής αποτελεσματι-

κότητας και συνεχή παρακο-λούθηση.• Πλήρης επιστημονική απο-κατάσταση και ανάπλαση πα-λαιών - ανενεργών λατομείων μετά το πέρας των εργασιών εξόρυξης πρώτων υλών. Δημι-ουργία νέων χώρων πρασίνου.Μείωση των εκπομπών διοξει-δίου του άνθρακα.• Χρήση ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμηση ενέργειας, ενδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας και παροχή σημαντικής τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. • Πιστοποίηση ISO 14001 το 2008. • Πιστοποίηση ISO 50001:2011 για την Ενεργεια-κή Διαχείριση.

• Κύριος Χορηγός του Φεστι-βάλ Περιβάλλοντος & Πο-λιτισμού που διοργανώθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ASTRA 92,8, στις 20 Σε-πτεμβρίου 2015, στο Πάρκο Ακρόπολης. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, στο περίπτερο της Εταιρείας αναφορικά με δραστηριότητες και δράσεις σχετικές με το περιβάλλον. • Πραγματοποίηση ενημε-ρωτικών συναντήσεων με τις γειτονικές κοινότητες, στο πλαίσιο δέσμευσης της Εται-ρείας για αειφόρο ανάπτυξη, με στόχο την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του διαλόγου. • Παραχώρηση δωρεών και χορηγιών σε τομείς που αφορούν στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και στήριξη του αθλητισμού, με απώ-τερο σκοπό την ανάπτυξη και διατήρηση πολιτιστικής κουλτούρας και τη δημιουρ-γία και διατήρηση αρμονικών σχέσεων με τους εμπλεκομέ-

νους φορείς για αμφίδρομο όφελος.• Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και Ασφάλειας & Υγείας. Δρα-στηριότητες σε συνεργασία με σχολεία: καθαρισμός ακτών, διαγωνισμοί ζωγρα-φικής, επίσκεψη σε σχολεία για ενημέρωση και διάλογο με τα παιδιά με θέμα την ασφάλεια και το περιβάλ-λον. • Στήριξη ολοήμερου Δη-μοτικού & Νηπιαγωγείου Χοιροκοιτίας για ανακαίνιση της κουζίνας και οικονομική ενίσχυση για το γεύμα των παιδιών, σε συνεργασία με το ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» .• Μέγας Χορηγός της διορ-γάνωσης του Παγκύπριου Διασχολικού Αγώνα Μικρών Μοντέλων Ηλιακών Αυτο-κινήτων του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ενέργειας του Γυμνασίου Λινόπετρας Λε-μεσού.• Χορηγός Συνεδρίου Παιδι-κού Εθελοντισμού και Ενερ-γού Πολίτη, που πραγματο-ποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015 από το ΚΓ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, σε συνερ-γασία με το Γραφείο Επιτρό-που Εθελοντισμού.

Φιλοξενία σχολείων, εκπαι-δευτικών ιδρυμάτων, πανε-πιστημίων και οργανωμένων συνόλων στην Τσιμεντοποι-ία. Στη διάρκεια των επισκέψεων πραγ-ματοποιούνται παρουσιάσεις και ξεναγή-σεις.

• Οργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας

για στήριξη των ιατρικών κέντρων. Στόχος η θεσμο-θέτηση ημέρας εθελοντικής αιμοδοσίας και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών για κάλυψη, όσο το δυνατό, της έλλειψης αίματος στα νοσο-κομεία.• Συνεργασία με τον σύνδεσμο «Cans for Kids» και εθελοντών εργαζομένων της εταιρείας για συλλογή και συμπίεση αλουμινένιων δοχείων αναψυ-κτικών με στόχο την εξαγωγή. Τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Παιδογκολογικό Τμήμα του Μακαρείου Νοσοκομείου.• Στήριξη απόρων οικογενει-ών/μαθητών: συλλογή τροφί-μων, καινούριων και μεταχει-ρισμένων σχολικών τσαντών, σχολικού ρουχισμού, γραφικής ύλης και τετραδίων, τα οποία διατέθηκαν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. • Συλλογή φθαρμένων ελαστι-κών: συμμετοχή μέσω της θυ-γατρικής εταιρείας ENERCO στην προσπάθεια για απομά-κρυνση φθαρμένων ελαστικών από την περιοχή Ξυδιάς στη Λεμεσό. Η πρωτοβουλία ανή-κε στο Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, στον Δήμο Ύψωνα και άλλους φορείς. Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του κοινωνικού της ρόλου, έχει δεσμευτεί για υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά. Η άσκηση Εταιρικής Κοινω-νικής Ευθύνης, ως συνδυ-

ασμός οικονομικής ευημερίας, πε-

ριβαλλοντι-κής ευαι-

σθησίας και κοι-νωνικής αρωγής, αποτελεί

το θε-μέλιο του

μέλλοντος.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο:Φαξ.

Email:

Ιστοσελίδα:

Page 104: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

UMAR|WSR

-

-

-

EΚΕ σημαίνει δέσμευση και υπευθυνότητα σε θέματα όπως είναι η ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, η διαφανής συνεργασία με προ-μηθευτές και η επιλογή τους βάσει συγκεκριμένων προδια-γραφών, η βιώσιμη ανάπτυξη με άμεσα οφέλη προς τα εν-διαφερόμενα μέρη και η λει-τουργία μας με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.Για την UMAR|WSR η ΕΚΕ λειτουργεί παράλληλα με τις βασικές κατευθύνσεις της ευρύτερης στρατηγικής και φιλοσοφίας της εταιρείας, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι τους. Για όλους εμάς

οι δράσεις κοινωνικής υπευθυ-νότητας, μέσα από την κοινω-νία και προς όφελός της, απο-τελούν την αρχή της επιχειρη-ματικής μας ηθικής, διέπουν την εταιρική μας κουλτούρα και θέτουν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια, βάσει μιας κοινής φιλοσοφίας.

Στην UMAR|WSR μετράμε την επιτυχία όχι μόνο με την κερδοφορία, την αύξηση του πελατολογίου και του κύκλου εργασιών, αλλά και μέσω των ενεργειών του Lifejacket Foundation (LJF) ή Σωσίβιου Ιδρύματος, το οποίο αφήνει θετικό αποτύπωμα στη ζωή των παιδιών.Απο την αρχή της λειτουργίας των εταιρειών του ομιλού και προοδευτικά, οι δραστηριό-τητες φιλανθρωπίας, όπως και οι περιβαλλοντολογικά ευαίσθητες δράσεις, βρήκαν στέγη σε πιο συστηματική και δομημένη βαση, μεσω του (LJF) και της πολιτικής εται-ρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου μας.To Lifejacket Foundation φτιάχτηκε για να στεγάσει όλες μας τις δραστηριότητες που αφήνουν θετικό αποτύ-πωμα προς όλα τα ενδιαφερό-μενα μερη της κοινωνίας που λειτουργούμε. Μέσα από μια δομημενη πο-λιτική για την προστασία του

Θράσος Τσαγγαρίδης,

Page 105: InBusiness Magazine February Issue 2016

περιβάλλοντος εφαρμοζουμε πρακτικές μείωσης, επανα-χρησιμοποίησης και ανακύ-κλωσης, που σαν επισφράγι-σμα είχαν την πιστοποίηση της εταιρείας με το πρότυπο ISO14001. Εδώ και πέντε χρονια προωθούμε διαδικα-σίες επιλογής συνεργατών, που έχουν γνώμονα και την πολιτικη τους στην ΕΚΕ που εφαρμόζουν. Η ευρύτερη γνωστοποίηση της δράσεως σε περιβαλλοντολογικό επί-πεδο προς το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού βοήθησε στην κατάταξη της εταιρείας μας ανάμεσα στις περιβαλλοντο-λογικά ευαίσθητες, με παρά-πλευρο οικονομικό όφελος.Η διαφορετικότητα του LJF είναι η μέθοδος χρηματοδό-τησής του, που προέρχεται άμεσα από τους πελάτες της εταιρείας UMAR|WSR και μέσω της προτίμησης που δείχνουν στον όμιλό μας.Με κάθε έργο που ανα-λαμβάνουμε, ανεξαρτήτως

μεγέθους και κέρδους, μια σταθερή εισφορά εισρέει στο ταμείο του ιδρύματος.Επιθυμία μας είναι να ενώ-σουμε τις δυνάμεις μας στη ναυτιλία και να υποστηρίξου-με το ίδρυμα, ώστε να αντλεί κεφάλαια και να κάνει τη μεγάλη διαφορά στις ζωές των παιδιών. Έτσι διαλέξα-με να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα, μέσω της συνεργασίας τους με τις εταιρείες του ομίλου μας. Σύντομα ετοιμάζουμε τη δημιουργία μασκότ του Lifejacket Foundation ή Σωσίβιου Ιδρύματος και παράλληλα κάρτα μέλους, με σκοπό τα μέλη να απολαμ-βάνουν διάφορα πλεονεκτή-ματα, αλλά και οι εισφορές από την κάρτα να καλύπτουν ένα μέρος του κόστους λει-τουργίας του ιδρύματος. Με αυτό τον τρόπο τα εισοδή-ματα από τη δραστηριότητα του ιδρύματος θα προσφέρο-νται ατόφια στα παιδιά που

τα έχουν ανάγκη.Παράλληλα αξίζει να σημει-ωθεί ότι λόγω της δραστηρι-οποίησης του ομίλου σε Ρω-σία, Ελλάδα, Σιγκαπούρη και Κύπρο, το (LJF) είναι από τα λίγα ιδρύματα, με βάση την Κύπρο αλλά και με προ-σφορά εκτός Κύπρου, που δέχονται μέσω των πελατών τους χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Για εμάς θεωρεί-ται δεδομένο πως οι εταιρεί-ες προωθούν τις αξίες που τις διέπουν μέσω της ΕΚΕ, αφού επιχειρηματική ηθική και ΕΚΕ είναι αλληλένδετες. Πέραν της δραστηριότητας στο πλαίσιο της φιλανθρω-πίας και του μοντέλου προστασίας του περιβάλλοντος προωθούμε τις αξίες του ομίλου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εται-ρείες που πιστεύουν και

εφαρμόζουν πολιτική ΕΚΕ έχουν καλύτερα αποτελέ-σματα στην προσέλκυση και διατήρηση στελεχών.Οι εργαζόμενοι θέλουν καλές αμοιβές και καλές προοπτι-κές, όμως όλο και περισσότε-ρο επιθυμούν να αισθάνονται υπερήφανοι για την επιχεί-ρηση όπου εργάζονται. Είναι βασικό οι άνθρωποι να μην αισθάνονται αμηχανία όταν χρειαστεί να πουν πού εργά-ζονται.Στην UMAR|WSR και μεσω του Lifejacket Foundation προωθούμε τις αξίες και τις αρχές του ομίλου μας, με γνώμονα πάντα να αφήνουμε

θετικό αποτύπωμα στην κοινωνια,

ελπίζοντας πως θα βρε-θούν συ-νεχιστές μιας και πρόκειται για συλλο-

γική προ-σπάθεια.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο: Email:

Ιστοσελίδα:

Page 106: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.comIN BUSINESS

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗspecial promotional feature

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ ΛΤΔ

αράγοντας πλήρη σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, από φρέσκο παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, τυριά και κρέμα γάλακτος, η ΧΑΡΑΛΑ-ΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ απο-τελεί τη μεγαλύτερη κυπρι-ακή πρωτοποριακή εταιρεία παραγωγής και διανομής τροφίμων με τεχνογνωσία και διεθνή πρότυπα ποιό-τητας, προσφέροντας προ-ϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές και διατηρώντας πάντοτε αναλλοίωτες τις αξίες της.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! Ένα κύμα αγάπης, έμπρακτης προ-σφοράς για την κοινωνία της ΚύπρουΤο κύμα αγάπης του προ-γράμματος «ΣΥΜΜΕΤΟ-ΧΗ» της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, με πρεσβευτή τον Σάκη Ρουβά, επεκτείνε-ται και δυναμώνει.Το κύμα αγάπης της Χαρα-λαμπίδης-Κρίστης που ξε-διπλώθηκε σε ολόκληρη την Κύπρο, συνεχίζει δυναμικά μέσω του πρότυπου προγράμ-ματος έμπρακτης προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», το οποίο από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει περισσότερα από 120.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.Θέτοντας ως αρχή του προγράμματος την έμπρα-κτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο και με πυρήνα τα παιδιά, η ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ-ΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ επιδιώκει την πολύπλευρη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, ως ανταπόδοση για την αγάπη και εμπιστοσύνη που δείχνει στην εταιρεία τα τελευταία 70 χρόνια. Έχοντας συνοδοιπόρους

το προσωπικό της εταιρεί-ας, εκατοντάδες εθελοντές αλλά και τον πρεσβευτή της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» και κορυφαίο καλλιτέχνη, Σάκη Ρουβά, το πρόγραμμα μέσα σε δύο χρόνια στήριξε ουσι-αστικά χιλιάδες συνανθρώ-πους μας που χρειάζονταν βοήθεια. Το πρόγραμμα «ΣΥΜΜΕ-ΤΟΧΗ» ξεκίνησε το 2013, κάνοντας πραγματικότητα το κοινό όραμα των ανθρώ-πων της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, να δώσουν ελπί-δα και έμπρακτη βοήθεια στα παιδιά που έχουν ανάγκη, ιδι-αίτερα μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα. Η κα Σωτηρούλλα Σωτηρίου, Επικεφαλής του Τμήματος Marketing και Εταιρικής Εικόνας της ΧΑΡΑΛΑΜΠΙ-ΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, εξηγεί: «Η ρεαλιστική κοινωνικοοικο-νομική πραγματικότητα του 2013 έδωσε στην εταιρεία μας το έναυσμα να μεγιστο-ποιήσει τη βοήθεια που πρό-σφερε παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στις αυξημένες κοινω-νικές ανάγκες, στην ανεργία, στην οικονομική δυσπραγία

Π

Page 107: InBusiness Magazine February Issue 2016

και στις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στο μέλλον της χώρας μας, δηλαδή στα παιδιά. Έτσι δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ΣΥΜΜΕ-ΤΟΧΗ, που κατάφερε να δημιουργήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα δυνατό κύμα αγάπης, με την καθοριστική στήριξη του Σάκη Ρουβά, ως του πρώτου επίσημου εθελοντή και πρε-σβευτή του προγράμματος, ο οποίος σταθερά, διαχρονικά και με συνέπεια συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό». Σήμερα, με την υλοποίηση δεκάδων έργων ουσίας, το πρόγραμμα ανταποκρίνεται με επιτυχία στους στόχους που τέθηκαν από την αρχή: τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής για βελτίωση των συνθηκών φροντίδας, διατροφής, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης των παιδιών, την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για προσφορά στον συνάνθρωπο και την ανάδειξη των αξι-ών της προσφοράς και της έμπρακτης βοήθειας.Παράλληλα, στηρίχθηκαν έμπρακτα σημαντικοί φορείς και θεσμοί της Κύπρου, αλλά και τα Κοινωνικά Παντο-πωλεία. Συγκεκριμένα, από

τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» έχει προ-σφέρει 162.000 λίτρα φρέ-σκου γάλακτος σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες, 1.380.000 γαλατάκια σοκολάτας σε άπορους μαθητές στα σχο-λεία, 91.200 λίτρα γάλακτος και 4,500 κιλά χαλούμι σε Κοινωνικά Παντοπωλεία σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Ιδαλίου. Κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος «ΣΥΜΜΕ-ΤΟΧΗ» εντάχθηκαν επίσης και όλες οι δραστηριότη-τες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που η ΧΑΡΑΛΑ-ΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικού Θηλασμού και το Φεστιβάλ Γάλακτος. Ακόμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους φορείς, η ΧΑΡΑΛΑ-ΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ ολο-κλήρωσε το έργο Dairius για την ανακύκλωση ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και την παραγωγή βιοαερίου.

Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», έχοντας βραβευθεί κατ’ επα-

νάληψη και έχοντας εμπνεύ-σει και άλλες εταιρείες στην Κύπρο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, συνεχίζει να εξελίσσει το όραμά της, δί-νοντας έμφαση στην παιδεία με συνεργασίες με τους πιο αξιόπιστους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσ-σεται και το νέο έργο της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», που στόχο έχει την έμπρακτη στήριξη της κυπριακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τον Παγκύπριο Σχολι-κό Διαγωνισμό Δημοτικής Εκπαίδευσης, «Πολίτες του Μέλλοντος», μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά της Κύπρου να εμπνευστούν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Το έργο, το οποίο επιχο-ρηγεί η ΧΑΡΑ-ΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ, θα υλοποι-ηθεί με το Πανεπι-στήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του Προ-

γράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας (ΠΣΑΥ) και στοχεύει στη δημιουργία λειτουργικών εγκαταστάσεων με εικαστικό ενδιαφέρον σε σχολεία, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών για έκφραση και επικοινωνία. Στους χώρους αυτούς θα υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθενται με ποικίλους τρό-πους, σε ατομικό και ομαδι-κό επίπεδο, σκέψεις, συναι-σθήματα, ιδέες, εμπειρίες, προτάσεις και δράσεις που οι μαθητές θα μοιράζονται με την ευρύτερη σχολική κοι-νότητα. Σε αυτό το στάδιο οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου εξελίσσουν τις προτάσεις και προχωρούν τις διαδικασίες για υλοποίηση των έργων.Το πρόγραμμα «ΣΥΜΜΕ-ΤΟΧΗ» λοιπόν, μετά από

τρία σχεδόν χρόνια έμπρακτης κοι-

νωνικής προ-σφοράς,

συνεχίζει να δυ-ναμώνει το κύμα αγάπης σε όλη

την Κύ-προ.

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο:Φαξ:

email: social media:

�μμετοχή

Page 108: InBusiness Magazine February Issue 2016

ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ

www.inbusinessnews.com106 IN BUSINESS

Βάλια Κωνσταντινίδου

Κώστας Παπακωνσταντίνου Ειρήνη Ακρίτα

Χρίστος Χρίστου

ΠέτροςΑντρέου

Κυπρούλα Παπαχριστοδούλου

ΑντρέαςΛούτσιος

Πάμπος Χαραλάμπους

Πόλυς Μιχαηλίδης

Νεόφυτος Σπύρου

Ουρανία Παύλου

Aνδρέας Δερμοσονιάδης

Γιάννης Σταυρινίδης

Μάριος Ιωάννου

Page 109: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 107

Στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη μπήκε η Κύπρος με το Microsoft Innovation Center, από τη στιγμή που, διεθνώς, υπάρ-

χουν μόλις 110 κέντρα σε 38 χώρες. Το πρώτο MIC ιδρύθηκε το 2002 κι όλα τα κέντρα λειτουργούν σε συνεργασία με τη Microsoft και τοπικούς συνεργάτες που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.Στο MIC Cyprus έχουν εγκατασταθεί καινούργιες τεχνολογίες Microsoft, όπως είναι η οθόνη PPI, η οποία είναι το πρωτότυπο για το Surface Hub. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν μόνο τέσσερις οθόνες αυτής της τεχνολογίας εκτός ΗΠΑ, με το MIC Cyprus να χρη-σιμοποιεί τη μια. Σύμφωνα με τη δρα Βάλια Κωνσταντι-νίδου, MIC Coordinator, στόχος του MIC είναι η στήριξη της επιχειρηματι-κότητας, και ταυτόχρονα, η ενημέρωση και εκπαίδευση στις τελευταίες τεχνο-λογίες. Παράλληλα, στόχος του είναι η δημιουργία ενός κοινού κέντρου όπου κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτως προέλευσης, θα μπορεί να επωφεληθεί των υπηρεσιών και παροχών του κέ-ντρου. Στους χώρους του MIC εφαρμό-στηκαν αρκετές καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες σχεδιάστηκαν ειδικά για το MIC, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση των τεχνολογιών και υπη-ρεσιών μας. Αυτό, θα βοηθήσει με τη σειρά του το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο στην Κύπρο.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝΗ δημιουργία του Microsoft Innovation Center ήταν η φυσική εξέλιξη της μα-κροχρόνιας συνεργασίας του European University Cyprus και της Microsoft Cyprus. Το κέντρο στεγάζεται στις

Σ’ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, Σ’ ΕΝΑ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΘΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ MICROSOFT ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ MICROSOFT INNOVATION CENTER (MIC) ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, STARTUPS, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΨΗΣ

εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανε-πιστημίου, ενώ η λειτουργία του απο-τελεί πλέον μέρος των δραστηριοτήτων της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινό-τητας. Η υλοποίηση του MIC βασίστη-κε στη στρατηγική συνεργασία τόσο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Microsoft Cyprus όσο και των Innovation Partners, των οργανισμών οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου. Όπως μας ανέφερε ο κ. ΚώσταςΠαπακωνσταντίνου, Director of Information Systems & Operations του ΕΠΚ, η συνεργασία αυτή απετέλε-σε κομβικό σημείο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, η ιδιαιτε-ρότητα του MIC στην Κύπρο έγκειται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε αντίθε-ση με το εξωτερικό όπου οι φορείς οι οποίοι αγκαλιάζουν παρόμοια κέντρα είναι στην πλειοψηφία, κυβερνητικοί: «Για την πραγματοποίηση του Κέντρου απαιτήθηκε ένα κονδύλι της τάξης του μισού εκατομμυρίου. Όλα τα προγράμματα και οι δραστη-ριότητες που εφαρμόζονται βασίζονται στην προώθηση και εφαρμογή της καινοτομί-ας. Το ποσό που δαπανήθηκε ήταν μια σημαντική επένδυ-ση, όμως από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας, εί-χαμε άμεση ανταπόκριση από το κοινό. Υπάρχουν πολλές ιδέες σε εξέλιξη, ενώ η όλη προσπάθεια είναι δυναμική και είμαστε στη θέση να προσφέρουμε ολι-στικές προσεγγίσεις στα διάφορα θέ-ματα στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Θεωρούμε ότι η δαπάνη που απαιτήθη-κε για τη δημιουργία του MIC ήταν μεν σημαντική, όμως ήδη υπάρχει μεγάλη απήχηση από τον επιχειρηματικό κό-σμο και το ευρύτερο κοινό, γεγονός που επιβεβαιώνει την απόφασή μας».Νεοφυείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα startups, μπορούν να βοηθηθούν σε

μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες που προσφέρει το MIC, μιας και υπάρχουν διάφορα προγράμματα που έρχονται να δώσουν λύσεις στις ανάγκες τους. Καλό παράδειγμα αποτελεί το Microsoft Bizspark, το οποίο προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε τεχνολογία και cloud υπηρεσίες, ώστε να υποβοηθηθεί η υλοποίηση των ιδεών τους. Επίσης, διοργανώνονται hackathons και εξει-δικευμένα έργα για επιχειρηματικές ανάγκες τόσο σε συνεργασία με τους Innovation Partners όσο και με άλλους ενδιαφερόμενους οργανισμούς, κάτι που προσφέρει διέξοδο σε οποιονδήποτε θέλει να καταχωρήσει την ιδέα του και να την αναπτύξει σε πλαίσιο διαφο-ρετικών προσεγγίσεων και παράλληλα να επωφεληθεί από τις προσφερόμε-νες υπηρεσίες. Επιπλέον, παρέχονται ημερίδες και σεμινάρια σε φοιτητές, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και σε

κάθε ενδιαφερόμενο, που αφορούν θέματα τεχνολο-γίας και επαγγελματικών ικανοτήτων. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του χώρου υπάρχει συνεχής ροή κόσμου που ενδιαφέρεται να επισκε-φθεί τις εγκαταστάσεις του MIC, ενώ παράλληλα τον επισκέπτονται σχολεία απ’ όλη την Κύπρο σχεδόν σε καθημερινή βάση. «Έχουμε

συνεχή επαφή με τα startups τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και με άλλες κοινότητες, όπως οι Cyprus Game Society και το Startup Cyprus. Επίσης, με ευχαρίστηση παρα-τηρούμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου μας έχει αγκαλιάσει θερμά. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη επισκε-φθεί τον χώρο και έχουμε ξεκινήσει συ-νεργασία τόσο για σχεδιασμό και εφαρ-μογή τεχνολογικών λύσεων με βάση τις υπηρεσίες που προσφέρουμε όσο και περαιτέρω εξειδικευμένες συνεργασίες», σημείωσε η δρ Κωνσταντινίδου.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

ΜΠΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 110 MIC ΠΟΥ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ 38 ΧΩΡΕΣ

Page 110: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com108 IN BUSINESS

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, CEO, European University

«Το Microsoft Innovation Center είναι μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft Κύπρου και του European University, με έδρα στους χώρους του πανεπιστημίου. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με κορυφαί-ες τεχνολογίες, όπου ακαδημαϊκοί, ερευνη-τές και επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε θέματα έρευνας, τε-χνολογίας και ανάπτυξης λογισμικών, προ-άγοντας την εξέλιξη και βοηθώντας στη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας μέσω δεξιοτήτων, επαγγελματικής κατάρτισης, καινοτομίας και δημιουργίας νέων επιχει-ρήσεων. Η καινοτομία, η υψηλή τεχνολο-γία, η έρευνα, η συνεχής εκπαίδευση και η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα αποτελούν βασικούς στρατηγικούς πυλώ-νες του European University, με έμπρακτη απόδειξη τη συμμετοχή μας στο Microsoft Innovation Center».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,

director Information systems & operations, European University

«Η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία, η έρευνα και η συνεχής εκπαίδευση απο-τελούν βασικούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται η λειτουργία του European University. Η συμμετοχή μας στο MIC εί-ναι καθοριστική, αφού είμαστε στρατηγικοί εταίροι στην πρωτοβουλία αυτή, την οποία και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Αφουγκραζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες, εξελισσόμαστε και προχωρούμε δυναμικά. Το MIC αποτελεί για μας καινοτομία, αφού μέσω του εφαρμόζουμε πρωτοπορι-ακές ακαδημαϊκές μεθόδους, ενισχύοντας έμπρακτα την έρευνα, τη διδασκαλία και τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγο-ρά εργασίας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ, τεχνικός ευαγγελιστής, Microsoft Κ�πρου

«Το MIC αποτελεί μέρος της διεθνούς στρατηγικής της Microsoft για προώθηση της καινοτομίας. Έχουμε δημιουργή-σει αυτό το κέντρο στην Κύπρο για να προωθήσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία σε όλο τον κόσμο, από τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμε-νους μέχρι τους συνεργάτες στις διάφορες τεχνολογίες μας. Δηλώνουμε έμπρακτα το παρών μας μέσω των διαφόρων δικτύων που έχουμε ως Microsoft, αλλά και μέσω

των υπόλοιπων innovation centers ανά το παγκόσμιο, με τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε τις καινοτόμες ιδέες και τα projects και να δείξουμε στο εξωτερικό την καινοτομία που μπορεί να φέρει ο χώρος μας. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να γίνουμε σημείο αναφοράς μεταξύ όλων των φορέων της Κύπρου, ώστε όποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι, να ξέρει ότι μπορεί να έρθει κοντά μας για την αναγκαία στήριξη και καθοδήγηση».

INNOVATION PARTNERSΠΕΤΡΟΣ ΑΝΤΡΕΟΥ, διευθυντής τμήματος τεχνολογίας, Bernhard Schulte Shipmanagement

«Ο οργανισμός μας επενδύει συνεχώς στην τεχνολογία, εφαρμόζοντας καινούργιες καινοτομίες. Πιστεύουμε πολύ στην τε-χνολογία και γι’ αυτό έχουμε επενδύσει στο MIC, ώστε να συνεισφέρουμε περισ-σότερο στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης καινοτομίας και στην ενδυνάμωση υψηλής εξειδίκευσης, με σκοπό την καλύτερη αξιο-ποίηση των αναγκών του οργανισμού μας. Παράλληλα, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα διάφορα επαγγελματικά προγράμματα και τους εξειδικευμένους συμβούλους του MIC, διευρύνοντας τη συνεργασία μας με άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν σ’ αυτό. Στόχος μας είναι η αποκόμιση τεχνολογικών εμπειριών, η προώθηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που βασίζονται στην τεχνολογία και την επιχει-ρηματικότητα».

ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΤΣΙΟΣ,

αντιπρόεδρος διοικητικού συμβουλίου,

Cyprus Computer Society

«Η συμμετοχή μας στο MIC εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεών μας για προ-ώθηση της πληροφορικής και ανάπτυξη της οικονομίας. Το αντιμετωπίζουμε ως ένα πόλο έλξης για άτομα που έχουν καινοτόμες ιδέες στην πληροφορική και ως ένα χώρο όπου ευνοείται η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία σε περιβάλ-λον με προηγμένη τεχνολογική υποδομή. Είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο κέντρο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν καθοδήγηση για πρακτικά θέματα, όπως οι διαδικασίες χρηματοδότησης και εμπορι-κής αξιοποίησης των καινοτομιών και του έργου τους. Το κέντρο είναι προσβάσιμο

σε όλους όσοι χρειάζονται στήριξη για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της πληροφορικής είτε είναι επαγγελματί-ες είτε φοιτητές».

ΠΟΛΥΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, γενικός διευθυντής corporate affairs,

CNP Cyprus Insurance Holdings

«O όμιλος CNP Cyprus Insurance Holdings είναι μέ-λος του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού CNP Assurances, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο με τη CNP Cyprialife στους κλάδους ζωής, ατυχη-μάτων και υγείας και τη CNP Ασφαλιστική στον γενικό κλάδο. Για ένα σύγχρονο όμιλο που θέλει να βάζει ψηλότερα τον πήχη η καινοτομία βρίσκεται στην κορυφή των επιχειρημα-τικών του επιλογών και πλά-

νων. Το MIC είναι η αιχμή των υπηρεσιών τεχνολογίας και καινοτομίας στην Κύπρο, οπότε ήταν για μας μια φυσική εξέλιξη να το στηρίξουμε με τη χορηγία μας. Είναι ένας χώρος που δίνει ζωή σε νέες ιδέες, δι-αμορφώνει πρωτοποριακές πρακτικές και ανοίγει νέους δρόμους για τους νέους και γενικά για την κοινωνία της Κύπρου. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν τις εταιρείες του ομίλου κι αποτελούν την ουσία της στρατηγικής μας».

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ,

προϊστάμενος κέντρου καινοτομίας και ανά-

πτυξης ιδεών, Cyta

«Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της Cyta. Το MIC βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τη διαχρονική αποστολή του οργα-νισμού μας για προσφορά καινοτόμων λύσεων που βελτιώνουν τον τρόπο ζωής και την παραγωγικότητα των πελατών του, οικιακών και επιχειρηματικών. Η Cyta υποστηρίζει τις δράσεις του, προ-ωθώντας την ανάπτυξη κουλτούρας, καινο-τομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύ-προ, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τη μόνη επιλογή για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που στηρίζουμε δράσεις που εισαγάγουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στα δημοτικά, τα γυμνάσια και την Εθνική Φρουρά, ενώ αναπτύσσουμε συνεργασίες με τα πανεπιστήμια για ανταλλαγή γνώσης και ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και τέλος

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ MIC

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΗ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ EUROPEAN

UNIVERSITY ΚΑΙ ΤΗΣ

MICROSOFT

MICROSOFT INNOVATION CENTER

Page 111: InBusiness Magazine February Issue 2016

IN BUSINESS 109 www.inbusinessnews.com

βοηθούμε τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιτυχημένες startups».

ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥ, IT manager, Exxon Mobil Κ�πρου

«Η εταιρική κοινωνική συνείδηση αποτε-λεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας μας. Η εταιρεία μας, με παράδοση στην εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, στοχεύει στην παρο-χή βοήθειας προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιείται. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στους φορείς υγείας, ασφάλειας, αθλητισμού και εκπαί-δευσης. Φέτος έχουμε επιλέξει να προσφέ-ρουμε στον τομέα της εκπαίδευσης, συμμε-τέχοντας, μέσω του European University, στην εδραίωση και ανάπτυξη του MIC, ενός πραγματικά μεγαλεπήβολου προ-γράμματος, με τη δημιουργία του οποίου θα επωφεληθούν άμεσα οι φοιτητές μας, οι νέοι επιχειρηματίες και οι καινοτόμες επιχειρήσεις του τόπου. Ταυτόχρονα, το κέντρο θα συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη των γνώσεων, των δυνατοτήτων, αλλά και της δημιουργικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας μας».

ΚΥΠΡΟΥΛΑ

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,

διευθύντρια μάρκετινγκ & επικοινωνίας,

EY Κ�πρου

«Ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της ΕΥ Κύπρου, σ’ ό,τι αφορά την εταιρική ευθύνη, είναι η στήριξη και η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επι-χειρηματικότητας. Η υποστήριξη του MIC ήταν μια φυσική εξέλιξη, αφού οι στόχοι των δύο οργανισμών συνάδουν. Σ’ αυτό τον χώρο η τεχνολογία ωθεί την καινοτο-μία να ανθίσει και φιλοδοξεί να την κα-ταστήσει επιχειρηματική δραστηριότητα. Τελικά, ο βασικός μας σκοπός, δηλαδή, η δημιουργία ενός εργασιακά καλύτερου κόσμου εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από την υποστήριξη του MIC».

ΜΑΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, γενικός διευθυντής, διαφημιστική εταιρεία

Gnomi Communication Consultants

«Ως εταιρεία επικοινωνίας βασιζόμαστε στους πυλώνες στρατηγική, δημιουργικό-τητα και αποτελεσματικότητα, οπότε η απόφαση να επενδύσουμε στο MIC ήταν αυτονόητη. Είμαστε ευτυχείς που μας

δόθηκε η ευκαιρία από τη Microsoft και το European University να στηρίξουμε το MIC, γιατί είναι ταυτόσημο με την καινοτομία, την τεχνο-λογία και την ανάπτυξη του human talent. Επενδύοντας σ’ αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι εκτός από το να ενισχύ-σουμε την οικονομία και την αγορά μας σε αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς παράλληλα έχουμε κι εμείς πολλά οφέλη να αποκομίσου-με, τα οποία θα βοηθήσουν τους δικούς μας πυλώνες ανάπτυξης».

JASPER VIS, CEO, Headcandy

«Η Headcandy δημιουρ-γεί λύσεις εμπειρίας για τον χρήστη και βοηθά τις εταιρείες και τα brands να εξελιχθούν ταχύτερα στον κόσμο της ψηφιακής καινοτομίας. Η δημιουργία διαδραστικών εμπειριών αποτελεί λογικό βήμα για το MIC στο να δημι-ουργήσει καινοτομία για επιχειρήσεις και φοιτητές. Είναι ένα εμπνευσμένο πε-ριβάλλον, το οποίο δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί να προσθέσει αξία».

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ, διευθύντρια συνεδριών IMH,

εκπρσωπος IN Business «Το MIC αναμφίβολα αποτελεί ένα έργο τε-ράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας, βοηθώντας την τοπική κοινότητα της επιχείρησης, τους φοιτη-τές και τις startups να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Τον ίδιο στόχο έχει και το περιοδικό IN Business, που από τη μέρα ίδρυσής του αναδεικνύει και στη-ρίζει έμπρακτα το κυπριακό επιχειρείν. Το IN Business πιστεύει, επίσης, ότι η καινοτομία μπορεί να αποφέρει κέρδη και να εξασφαλίσει τη μακροημέρευση μιας εταιρείας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το εγχείρημα αυτό κι αποτελεί σήμερα έναν από τους στρα-τηγικούς συνεργάτες του MIC».

ΠΑΜΠΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, διευθυντής πωλήσεων και

επιχειρηματικής ανάπτυξης,

Logicom Public

«Η Logicom Public είναι υπερήφανη που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει την υποστήριξή της στο MIC. Μέσω αυτού έχει ως στόχο να βοηθήσει, ώστε να αναπτυχθούν πρωτοποριακές ιδέες σε πολυάριθμους τομείς της πληροφορικής, καθώς επίσης να παρέχει ένα χώρο που να επιτρέπει την εκκόλαψη και πραγ-ματική δοκιμασία αυτών των ιδεών, βοηθώντας να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη υλοποί-ησή τους. Ως συνεργάτης της Microsoft, η Logicom υποστηρίζει πλήρως αυτή την πρωτοβουλία που φέρνει το MIC, ώστε να δημιουργηθούν πραγμα-τικές ευκαιρίες για τους νέους entrepreneurs για την έναρξη καινούργιων επιχειρήσεων, διασφαλί-ζοντας τη ζωτικότητα του τοπικού οικοσυστήματος και την επιτυχή δημιουρ-γία θέσεων εργασίας υψη-λής αξίας».

ΕΙΡΗΝΗ ΑΚΡΙΤΑ, marketing manager, Net U

«Η NET U είναι επιχει-ρηματικός συνεργάτης της

Microsoft από την ίδρυσή της το 1991. Από τότε αξιοποιεί τις τεχνολογίες της για να παρέχει μοντέρνες και υψηλής ποι-ότητας λύσεις στους πελάτες της, ώστε να επιτυγχάνουν τους επιχειρηματικούς στόχους τους. Επομένως, η επένδυση της εταιρείας μας στο MIC αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη αυτής της μακρο-χρόνιας και επιτυχημένης συνεργασίας μας. Σημαντικό είναι, επίσης, το ότι η συμμετοχή μας σε αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοι-νωνικής ευθύνης του οργανισμού μας, που έχει ως σκοπό τη συνεισφορά της εταιρεί-ας μας στον πρόοδο και την εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας».

Οι στρατηγικοί συνεργάτες του

Microsoft Innovation Center Cyprus

Page 112: InBusiness Magazine February Issue 2016

CORSO ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ.

ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ CORSO ITALIA ΣΤΗΝ

ΙΤΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΙΑΚΩΒΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ

ΟΜΩΝΥΜΟ BRAND ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙ 12

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ,

ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

ΕΤΗΣΙΩΣ. ΑΙΣΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ

ΧΕΡΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΟΥ.

CORSO ITALIA

ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙΔΡΟΜΟ... ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΟΥΡΕΤΤΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

«Την πρώτη φορά που πήγα στο Μιλάνο και ανέφερα το όνομα του ξενοδοχείου

στον οδηγό του ταξί που θα με μετέ-φερε, μου έκανε εντύπωση η ονομασία της οδού που βρισκόταν, η οποία ήταν Corso Italia. Ακούστηκε ωραία στο αυτί μου, μού άρεσε και την υιοθέτησα ως όνομα της εταιρείας μου», μας είπε o managing director της εταιρείας Corso Italia, Χαράλαμπος Ιακωβίδης.

Πρόκειται για ένα brand που ανα-πτύχθηκε σε χρόνο- ρεκόρ. Άνοιξε

το πρώτο κατάστημα παπουτσιών τον Αύγουστο του 2005 στο Πλατύ Αγλαντζιάς και 11 χρόνια μετά έχει καταφέρει να εξαπλωθεί με δώδεκα στο σύνολο. «Είμαστε μια εταιρεία που ταυτίζεται, πλέον, με τη διαμόρφωση της τιμής του παπουτσιού στην Κύ-προ», ανέφερε, τονίζοντας ότι όσο η επιχείρηση μεγάλωνε τόσο μειώνονταν οι τιμές των υποδημάτων στην Κύπρο.

Κι εξήγησε: «Θέλαμε να μπει στην αγορά ένα προϊόν με σωστή τιμή. Δεν γίνεται να βλέπεις φθηνότερα παπού-τσια σε άλλες χώρες με περισσότερα λειτουργικά έξοδα και στην Κύπρο να πωλούνται ακριβότερα».

Προτού ασχοληθεί με τα παπούτσια, ο Χαράλαμπος Ιακωβίδης δραστηριο-ποιείτο στις εισαγωγές ιταλικών επώ-νυμων προϊόντων. Όταν τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν και η αγορά να αναζητεί περισσότερα οικονομικό-τερα είδη, με πρώτες προτεραιότητες τα αναγκαιότερα εξ αυτών, αποφάσι-σε να στραφεί στην εμπορία υποδημά-των, αφού «κανείς δεν μένει ξυπόλυ-τος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινώντας δεν είχα φανταστεί ότι θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε, παρόλο που ήμουν πεπεισμένος ότι αν δίναμε κάτι σωστό, σε μια σωστή τιμή, τότε θα δούλευε καλά», επεσή-μανε. Όπως είπε, τα πρώτα τέσσερα με πέντε χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, μέχρι να βρεθούν τα κεφάλαια για να δυναμώσει η εταιρεία: «Σιγά - σιγά καταφέραμε, όμως, να ανέβουμε στην κορυφή. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω

Page 113: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 111

στους 120 υπαλλήλους σε μια σημαντι-κή αλυσίδα με 12καταστήματα».

ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΤο τρίπτυχο σχεδιασμός, άνεση και σωστή τιμή αποτελούν τη φιλοσοφία της εταιρείας. «Η δική μου θεωρία είναι ότι τη μάχη σήμερα κερδίζει, όχι ο πιο δυνατός, αλλά ο πιο γρήγορος. Πρέπει να μπορούμε να είμαστε τα-χείς και να δίνουμε αμέσως την τελευ-ταία λέξη της μόδας και μάλιστα σε τιμές που μπορεί κάποιος να αγοράζει χωρίς να το σκέφτεται δεύτερη φορά», τόνισε.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την εκτίμη-ση ότι πλέον οι πλείστες κυπριακές εταιρείες είναι δύσκολο να ακολουθή-σουν τα Corso Italia: «Αυτή τη στιγμή το 80% των προϊόντων μας είναι από δικές μας παραγωγές και μόνο το 20% προμηθευόμαστε από άλλες εταιρείες της Ευρώπης».

Ο κ. Ιακωβίδης, μαζί με την ομάδα αγορών της εταιρείας του, παρακολου-θεί συνεχώς τι γίνεται στο εξωτερικό, τις νέες τάσεις και τα σχέδια που είναι στη μόδα. «Παρακολουθούμε και μελετούμε τις τάσεις ανελλιπώς, με την παρουσία μας σε όλα, σχεδόν, τα fashion shows που γίνονται στο Παρίσι και το Μιλάνο», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι επισκέπτονται τις πλείστες εκθέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο, σε κάθε γωνιά της γης, όπως, Μιλάνο, Παρίσι, Λας Βέγκας, Σάο Πάολο, Βαρκελώνη, Dusseldorf,

Guangzhou,Chengdu και Ching Hai. Σημείωσε ότι οι παραγωγές των με-

γαλύτερων brands στον κόσμο γίνονται στην Άπω Ανατολή. Οι Κινέζοι, είπε, παράγουν μεγάλες ποσότητες για Αυ-στραλία, Αμερική, Αφρική και αλλού, όμως ο κάθε εμπορευόμενος, όταν επι-σκέπτεται τα εκεί εργοστάσια, πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει τα κατάλ-ληλα προϊόντα για τη χώρα του.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣΕίναι γεγονός ότι η εταιρεία μεγάλωσε με το γυναικείο παπούτσι, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει τόσο το ανδρικό όσο και το παιδικό. «Αν και οι μεγαλύτερες πωλήσεις γίνονται στα γυναικεία, τα τελευταία δύο χρόνια αρχίσαμε να μεγαλώνουμε τις ανδρικές και παιδικές σειρές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ολοκληρωμένες συλ-λογές», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι μόδα, σωστή τιμή και μετά καλό fitting αποτελούν τα κριτήρια αγοράς της γυναίκας - πελάτη των Corso Italia, την οποία ενδιαφέρει πολύ το παπούτσι να είναι fashionable. Την ίδια ώρα, κριτήρια του άντρα κατά την επιλογή είναι πρώτα η άνεση και η ποι-ότητα και στη συνέχεια η μόδα. Σε ό,τι αφορά τις παιδικές συλλογές που πα-ρουσιάζει η Corso Italia, ο κ. Ιακωβίδης παρατήρησε ότι εκτός από τη μεγάλη ποικιλία την οποία διαθέτει, έχει κα-ταφέρει να είναι authorized dealer της Disney, παρουσιάζοντας ολοκληρωμέ-νες και original συλλογές της.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μελ-λοντικά τους σχέδια, ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προχω-ρήσει ήδη σε έρευνα αγοράς για νέα ανοίγματα στην Αγγλία. «Θεωρούμε ότι είναι μια σταθερή οικονομικά χώρα, με πολλές εθνικότητες και κουλ-τούρες, οπότε θα ήταν πιο εφικτό για μας να δουλέψουμε με τα προϊόντα τα οποία ήδη έχουμε στην Κύπρο

και ομοίως ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της βρετανικής αγοράς. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε, στα επόμενα δύο χρόνια, να αναπτύξουμε την πρώτη μας μονάδα στην Αγγλία και στη συνέχεια να επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο την εταιρεία μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι περαιτέρω ανάπτυξη προγραμματίζεται και για την Κύπρο.

Όπως είπε, από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και το τέλος του 2015, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις ακόλου-θες κινήσεις, χωρίς ένα σεντ χρηματο-δότησης:• Άνοιξε κατάστημα 600 τ.μ.στην Αρα-δίππου.• Εγκαινίασε το κεντρικό της κατάστη-μα, 1.000 τ.μ.,στην οδό Σπύρου Κυπρι-ανού στη Λεμεσό.• Έχει ανακαινιστεί πλήρως εκείνο στην Ομονοίας, επί της οδού Πάφου, επίσης στη Λεμεσό.• Το κατάστημα της Αγλαντζιάς μετα-φέρθηκε σε νέο αναβαθμισμένο χώρο στη λεωφόρο Λάρνακος, σε κεντρικό σημείο με αρκετούς χώρους στάθμευ-σης.• Λειτούργησε νέο κατάστημα, 500 τ.μ.,στον Στρόβολο.• Λειτούργησε αποθήκη,1.200 τ.μ., στην Αλάμπρα. • Η εταιρεία εφοδιάστηκε με τέσσερα οχήματα διανομής.Καταλήγοντας, ο κ. Ιακωβίδης ανέφε-ρε ότι το όλο αποτέλεσμα και η καλή πορεία της εταιρείας είναι επίτευγμα σκληρής και επίμονης προσπάθειας, σε ένα περιβάλλον όπου όλοι εργάζονται σαν μια οικογένεια.

α

,

111

Page 114: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com112 IN BUSINESS

WORK & MORE

www.inbusinessnews.coS iinbb siinessne s co

O Αλέξης Κα-τσούρης είναι ο managing director της Audiovisual Services (fks), η οποία δραστη-ριοποιείται στην οπτικοακουστική, φωτιστική και σκη-

νική υποστήριξη εκδηλώσεων. Δουλεύει 20 χρόνια στον τομέα αυτό και δηλώνει ότι ακόμα μαθαίνει. Η κύρια φιλοσοφία της εταιρείας και των ανθρώπων της εί-ναι ο σεβασμός και η ειλικρίνεια απέναντι στον πελάτη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της δουλειάς που τους ανατέθει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΣΑΝΤΑΣ

Laptop, πορτοφόλι, πένες και ένα

σημειωματάριο.

ΝΤΥΣΙΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Casual και λίγο sport. Η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που δεν

επιτρέπει πιο επίσημο ντύσιμο.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΡΟΥΧΟ/

ΑΞΕΣΟΥΑΡ Καπέλα και σκούφοι. Έχω μεγάλη συλλογή.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟCasual και sport, εκτός των ωρών που οι άνθρωποι της εταιρείας δουλεύουν σε κά-ποια πιο επίσημη εκδήλωση.

Εκεί η φιλοσοφία γίνεται smart casual. Το ντύσιμο

προσαρμόζεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς όμως να αφαιρεί τη μοναδικότητα και

τον χαρακτήρα του κάθε ενός.

DRESS CODECasual και άνετα. Πα-

ρακολουθώ τη μόδα και την υιοθετώ στο μέτρο

που μου ταιριάζει και με αντιπροσωπεύει.

AΠΟ ΤΗ ΜΑΡIANNA NIKOLAOY Ι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

"Δεν φοράω γραβάτες"

"Φοράω πάντα sneakers"

Aλ�ξης Κατσο�ρης

A U D I O V I S U A L S E R V I C E S ( F K S )

PUMA

PULL & BEAR

ZARA

Page 115: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 116: InBusiness Magazine February Issue 2016

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Με επιτυχία διοργανώθηκε το πρώτο Compliance Forum, το οποίο είχε στόχο να αναδείξει το θέμα της συμμόρφωσης και της ηθικής στις επιχειρήσεις της

Κύπρου και της Ευρώπης ευρύτερα. Οι παρευρι-σκόμενοι ενημερώθηκαν για πρόσφατες σχετικές αλλαγές στη νομοθεσία, για κανονιστικές και άλλες διατάξεις και ασφαλώς για το πώς αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία και την εξέλιξη των εταιρειών. Στο φόρουμ παρευρέθηκαν επαγγελ-ματίες που ασχολούνται με θέματα συμμόρφωσης και έχουν την ευθύνη αυτή στις διοικήσεις τραπε-ζών και λοιπών οργανισμών του χρηματοπιστωτι-κού τομέα, λογιστικών, ασφαλιστικών και άλλων εταιρειών.Οργάνωση: ΙΜΗ και περιοδικό Gold. Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου. Χορηγοί: Cablenet Business, Infocredit Group, Kronenbourg 1664, Kronenbourg Blanc, PwC Κύπρου και TFI Markets. Υπό την αιγίδα του CFΑ και ΣΕΛΚ. Χορηγοί Επικοινωνίας: InBusiness News και Gold News.

TALK OF THE TOWN

www.inbusinessnews.com114 IN BUSINESS

Αντρέας Αντρέου από CySEC, Έλενα Φρίξου από Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Λούης Ποχάνης και Γρηγόρης Δελλάς από Τράπεζα Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου από ΣΕΛΚ, Mike Pierides από Pillsbury Law Firm, Stephan Becker από Pillsbury Law Firm και Παντελής Χριστοφίδης από L. Papaphilippou & Co LLC

Το Cablenet stand στον χώρο του συνεδρίου

Λούης Ποχάνης από Τράπεζα Κύπρου

Άποψη από την αίθουσα του συνεδρίου

Mike Γιάγκου και Μαριέλλα Λιβέρα από Infocredit Group

Τώνια Νικολάου και Τασούλα Χατζηιωνά από Τράπεζα Κύπρου

Το panel των ομιλητών: Μάριος Σκανδάλης από Τράπεζα Κύπρου, Andra Balla από Microsοft Ρουμανίας, Λούης Ποχάνης από Τράπεζα Κύπρου, Jean - Marc Goy από ICSSF, Μαρία Αθηαινίτου από PwC και Γιάννης Ζαρβός από PwC

Φανή Πέδουλου, Στέφανος Πάρπας, Όλγα Προδρόμου, Χαριτίνη Θεοχαρίδου και Αντρέας Νεοφύτου από TFI Markets

Γιάννης Ζαρβός και Caroline Σταύρου από PwC

Χορηγός

ΟργάνωσηΧορηγοί Επικοινωνίας

Χορηγοί

Υπό την αιγίδα του

Στιγμιότυπο από τη διοργάνωση

Ο όμιλος Φώτος Φωτιάδης προ-σέφερε μπύρα Kronenbourg στους σύνεδρους

Page 117: InBusiness Magazine February Issue 2016

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Tο Cyprus Banking Forum απετέ-λεσε και στην τρίτη κατά σειρά ετήσια διοργάνωσή του την ευκαι-ρία για σύναξη των ανώτερων και

ανώτατων στελεχών των χρηματοπιστω-τικών ιδρυμάτων αλλά και επαγγελμα-τιών από τον τομέα των υπηρεσιών που ασχολούνται με τραπεζικά θέματα. Το φόρουμ απασχόλησαν και φέτος θέματα, όπως, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, η εποπτεία των χρηματοπι-στωτικών ιδρυμάτων και η ενοποίηση των τραπεζών.

Αθρόα η προσέλευση των στελεχών

CYPRUS

CLEANING SERVICES LTD

Γεωργία Αποστόλου και Penny Χήρου και από USB Bank

John Hourican από Τράπεζα Κύπρου

Kirill Zimarin από RCB BANK

Σάββας Σαββίδης από Michael Kyprianou & Co LLC

Μάριος Παπανικολάου και Caroline Σταύρου από PWC Cyprus

Πηγαδάκι συμμετεχόντων

John Hourican από Τράπεζα Κύπρου, Στέλιος Κωνστα-ντίνου από PWC Cyprus, Γιώργος Γεωργίου από Alpha Bank και Bert Pijls από Ελληνική Τράπεζα

Στέλλα Μουρουζίδου

και Παύλος Κουσιάππας

από Τράπεζα Κύπρου Bert Pijls

από Ελληνι-κή Τράπεζα

Η συζήτηση: The future of Banking in Cyprus

Στέλιος Κωνσταντίνου από PWC CYPRUS

Η παρουσία της Cablenet στους χώ-ρους του φόρουμ

Νικόλας Χατζηγιάννης από Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Νικόλαος Μπέης από Εθνική Τράπεζα, Φώτιος Πασιούρας από University of Surrey, Σάββας Σαββίδης από Michael Kyprianou & Co LLC και Tom Hunersen από IBRC Ireland

Χάρης Χαμπάκης από Eurobank Cyprus

Νικόλας Λαδόμματος και Νικήτας Αλκιβιάδης από Alpha Bank Cyprus

Διάλειμμα για καφέ

Χρίστος Άττικος και Χαράλαμπος Χαραλάμπους από Logicom

www.inbusinessnews.com IN BUSINESS 115

Page 118: InBusiness Magazine February Issue 2016

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Πέραν των 150 συνέδρων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από διακεκριμένους και έμπει-ρους επί του θέματος ομιλητές

για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, τις πηγές άμεσης ενημέρωσης και τη διαδικασία εξεύρεσης αξιόπιστων Ευρωπαίων εταίρων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Στη διοργάνωση παρευρέθηκαν επαγγελματίες και επι-χειρηματίες από διάφορους κλάδους της αγοράς.

TALK OF THE TOWN

www.inbusinessnews.com116 IN BUSINESS

Ανδρέας Κυθραιώτης από Τράπεζα Κύπρου

Εκ των ομιλητών του συνεδρίου: Κώστας Ιακώβου από Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συντονισμού και Ανάπτυξης, Ανδρέας Κυθραιώτης από Τράπεζα Κύπρου, Μάριος Μαυρίδης από Ευρωπαϊκό Πανεπιστή-μιο Κύπρου και Θάλεια Παναγιώτου από PwC Στιγμιότυπο από τις ερωτοαπαντήσεις

Πρωινός καφές με Gloria Jean’s

Εκ των ομιλητών του συνεδρίου: Ανδρούλα Παπαναστασίου από Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Ανδρέας Κυθραιώτης από Τράπεζα Κύ-πρου, Κωσνταντίνος Σιδέρης από Cypet Technologies και Μαρίνος Πορτοκαλλίδης από Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας

Παναγιώτης Μοίρας από PwC

Εικόνες από το διάλειμμα για καφέ

Εκ των ομιλητών του συνεδρίου: Βασιλική Σωτηρίου από MVN eye express, Χάρης Χαραλάμπους από Code Eleven, Ανδρέας Κυθραιώτης από Τράπεζα Κύπρου, Παναγιώτης Μοίρας από PwC και Μαργαρίτα Κυπριανού από PwC

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARKΛΕΥΚΩΣΙΑ

έραν των 150 συνέδρωντην ευκαιρία να ενημερωαπό διακεκριμένους και έρους επί του θέματος ομι

για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεευρωπαϊκών κονδυλίων, τις πηγέςενημέρωσης και τη διαδικασία εξεαξιόπιστων Ευρωπαίων εταίρων κδιάρκεια του συνεδρίου. Στη διοργπαρευρέθηκαν επαγγελματίες καιχειρηματίες από διάφορους κλάδοαγοράς.

Μαργαρίτα Κυπριανού από PwC

Στιγμιότυπο από τη αίθουσα του συνεδρίου

CLEANING SERVICES LTD

Page 119: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 120: InBusiness Magazine February Issue 2016

17 ΚΑΙ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΣ ΛΑΝΙΤΗ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

H ΙΜΗ διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το καθιερωμένο χριστουγεννιά-τικο πρωινό της σε Λευκωσία και Λεμε-σό. Κατά τη διάρκειά του παρουσίασε

σε πελάτες, διαφημιστές και διαφημιζομένους, τα πλάνα της για το 2016, καθώς και τα νέα εγχειρήματά της, που στόχο έχουν να βοηθή-σουν τις επιχειρήσεις να κάνουν εταιρική και προϊοντική επικοινωνία. Η ιστορία της ΙΜΗ είναι γεμάτη από τολμηρά εγχειρήματα. Από καινοτό-μες προσπάθειες που στοχεύουν στη μεταφορά ακόμα περισσότερης γνώσης και πληροφόρη-σης, ενισχύοντας με νέα προϊόντα και υπηρεσίες την εταιρική της στρατηγική.

TALK OF THE TOWN

www.inbusinessnews.com118 IN BUSINESS

Στιγμιότυπο από τη σύναξη στη Λευκωσία

17ΧΚΛ

σεταεγσοπργεμεακσητη

Έλενα Βασιλείου από Cyta και Μαίρη Χάματσου από MSPS Cyprus

Βίκυ Κεοζοκουτσουκιάν από Artview και Μαρίνα Νικολαΐδου από Celebrity

Έρικα Φυλακτή από ΡΕΠΟΡΤΕΡ, Ρόης Γερμα-σογίτης και Μάρω Παναγιώτου από JCC

Χριστιάνα Ττάκκα από Cablenet και Νικόλ Παράσχου από Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Ρόης Γερμα-ό JCC

από Συνεργατική Κεντρική Τράπράπάπάπάπάπάπάπράπάπάπάάάπάπάάπάπράάάράπάπάπάάππράάάάπάάππάπράάάπρρράράράπάπάράπάππρράάάπρράπρρράπράρ πρρ ππππράρρράππρράπρράάάππρράπράπρρράπρρρρράάρρρράπάάάπράρρρρρράάππρρράρρρρρρρρρρ εζαεεζαεζεεζαεζεζαεζεεζεζεζεζεζεζεεεεεεεεεζεεεζεεζζζεζεζζεζεεζεεεεεζζεζεζζζζζζζ

Χριστόδουλος Χριστοδούλου από Trust Insurance Cyprus

Γιώργος Σουγλίδης από Delema Communications, Άννα Χαραλάμπους και Νίκος Μαυρουδής από Photos Photiades Distributors Ευαγγελία Ευαγγέλου και Ειρήνη

Γεωργίου από IMH και Ζωή Ευαγ-γέλου από C.A.Papaellinas

Μάριος Νικολαόυ από Lanitis Group και Nίκος Κυριακίδης από Deloitte

Αντώνης Σκούλλος από Oracle και Αντρέας Χατζηιωάννου από Virtual IT

Τσάντα - δώρο από τη Lanitis Group

Νίκος Μεσολογγίτης από OJO Sunglasses

Στιγμιότυπο από το πρόγευμα στη Λευκωσία

Μαριλένα Πολυκάρπου από Corina, Γιώργος Ευρι πιώτης από ΚΕΟ και Αντώνης Παπάς από Lanitis Group

Page 121: InBusiness Magazine February Issue 2016

PRESENTS

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΜΑΣ.

Page 122: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com120 IN BUSINESS

Cyprus OverviewΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αποδε-

σμεύσει και την τελευταία δόση του δανείου προς την Κύπρο με έντονες παρατηρήσεις. Το συνολικό δάνειο

από το ΔΝΤ ανέρχεται στο €1 δισ. Σε αντίθεση, τα άλλα δύο μέρη της Τρόικας δεν έχουν αποδεσμεύ-σει ακόμα την τελευταία δόση που έχει να παίρνει

η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διότι δεν ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

επιμένουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με όσα έχουν συμφωνηθεί προτού λήξει το Μνημόνιο. Την ίδια ώρα αναβαθμίζονται οι προσδοκίες για τον

ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Το Πανεπι-στήμιο Κύπρου προβλέπει ότι το ποσοστό του θα ανέλθει

σε 2,7% το 2016, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών λίγο χαμηλότερα. Πάντως, η ανεργία παραμένει στο 14,8%,

ενώ ο πληθωρισμός είναι αρνητικός.

Ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ (%) 2,3% ΙΟΥΛ-ΣΕΠ

15/14

Ανεργία (%) 14,8% ΙΟΥΛ-ΣΕΠ 2015

Εγγεγραμμένοι Άνεργοι 44.550 ΔΕΚ 2015

Πληθωρισμός (εναρμονισμένος) (%) -1,2% ΔΕΚ 15/14

Δημοσιονομικό έλλειμμα (% του ΑΕΠ) 6.3% 2014

Δημόσιο χρέος (% του ΑΕΠ) 115,3% 2014

Ποσοστό απασχόλησης (% του εργατικού δυναμικού) 67,6% ΙΟΥΛ-ΣΕΠ

2015

Δείκτης Βιομηχανικής παραγωγής 0,2% ΟΚΤ 15/14

Δείκτης Αξίας Λιανικού Εμπορίου -1.1% ΝΟΕ 15/14

Αφίξεις τουριστών 38,8% ΔΕΚ 15/14

Έσοδα από τουρισμό 3.6% ΟΚΤ 15/14

Ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό -13,8% ΔΕΚ 15/14

Άδειες οικοδομής (σε εμβαδόν) 14,2% ΙΑΝ-ΟΚΤ

15/14

Εγγραφές καινούργιων σαλούν 19.7 % ΙΑΝ-ΔΕΚ

15/14 Πηγές για Κύπρο: Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και ΚτηματολόγιοΠηγές για υπόλοιπες χώρες: Περιοδικό The Economist

//ECONOMY

ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

NUMBERS & STATS

Μάριος ΜαυρίδηςΚαθηγητής ΟικονομικώνΕυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

World Overview

ΕΥΡΩΖΩΝΗ 10.5 Oct

+278.6 Nov

+346.9 Nov +3.0 0.92 0.86 -2.1 -0.15 0.48

ΕΛΛΑΔΑ 24.5 Oct

-18.8 Nov

-1.1 Nov +2.5 0.92 0.86 -4.1 -0.15 9.55

Η.Π.Α. 5.0 Dec

-760.9 Nov

-456.6 Q3 -2.5 - - -2.6 +0.62 2.01

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 5.1 Oct

-195.4 Nov

-134.2 Q3 -4.4 0.71 0.66 -4.4 +0.57 1.74

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 6.3 Dec

+277.1 Nov

+279.0 Nov +8.1 0.92 0.86 +0.7 -0.15 0.48

ΙΤΑΛΙΑ 11.3 Nov

+50.3 Nov

+39.3 Nov +1.9 0.92 0.86 -2.5 -0.15 9.53

ΙΣΠΑΝΙΑ 21.6 Nov

-27.2 Nov

+19.7 Oct +1.0 0.92 0.86 -4.4 -0.15 1.81

ΤΟΥΡΚΙΑ 10.1 Aug

-63.1 Dec

-34.7 Nov -4.9 3.03 2.33 -1.6 +11.97 11.0

ΚΙΝΑ 4.1 Q3 +601.9 Dec

+275.9 Q3 +3.0 6.58 6.21 -2.7 +3.04 2.69

ΙΑΠΩΝΙΑ 3.3 Nov

-9.9 Nov

+131.5 Nov +3.3 117 117 -6.8 +0.08 0.23

ΙΝΔΙΑ 4.9 2013

-124.4 Dec

-22.7 Q3 -1.1 67.0 61.0 -3.8 +7.25 7.78

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 7.5 Nov

+19.7 Dec

-68.0 Nov -3.7 4.16 2.59 -6.0 +14.3 16.0

ΚΑΝΑΔΑΣ 7.1 Dec -18.8 Nov -54.1 Q3 -3.3 1.43 1.23 -1.8 +0.8 1.27

Ανεργία(%)

ΕμπορικόΙσοζύγιο

Ισοζύγιο τρεχ. συναλλαγών

Ισοτιμίαέναντι $ Επιτόκια

Δημοσιο-νομικό

ισοζύγιο

Επίπεδο

Τελευταίοι12 μήνες,

$δις

Τελευταίοι12 μήνες,

$δις

Nov 16th

Τελευταίοι3 μήνες

% ΑΕΠ2015

% του ΑΕΠ2015

Ένα χρόνοπριν

Απόδοση 10 έτη κυβ. ομολόγων

2,7%

 

ΑΕΠ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

           

Τελευταίο Τρίμηνο 2015 2016 Τελευταίο ΤελευταίοΈνα

χρόνοπριν

2015

ΕΥΡΩΖΩΝΗ +1.6 Q3 +1.2 +1.5 +1.7 +1.1 Nov +0.2 Dec -0.2 +0.1

ΕΛΛΑΔΑ -0.9 Q3 -3.5 +0.5 +2.2 -1.9 Nov -0.2 Dec -2.6 -1.1

Η.Π.Α. +2.1 Q3 +2.0 +2.5 +2.4 -1.8 Dec +0.7 Dec +0.8 +0.2

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ +2.1 Q3 +1.8 +2.4 +2.2 +1.0 Nov +0.2 Dec +0.5 +0.1

ΓΕΡΜΑΝΙΑ +1.7 Q3 +1.3 +1.5 +1.7 nil Nov +0.3 Dec +0.2 +0.2

ΙΤΑΛΙΑ +0.8 Q3 +0.8 +0.7 +1.3 +0.9 Nov +0.1 Dec +0.0 +0.1

ΙΣΠΑΝΙΑ +3.4 Q3 +3.2 +3.1 +2.7 +5.8 Nov nil Dec -1.0 -0.6

ΤΟΥΡΚΙΑ +4.0 Q3 νa +3.3 +3.1 +3.6 Nov +8.8 Dec +8.2 +7.6

ΚΙΝΑ +6.8 Q3 +6.6 +6.9 +6.4 +5.9 Dec +1.6 Dec +1.5 +1.5

ΙΑΠΩΝΙΑ +1.6 Q3 +1.0 +0.6 +1.1 +1.7 Nov +0.3 Nov +2.4 +0.7

ΙΝΔΙΑ +7.4 Q3 +11.9 +7.2 +7.5 +3.2 Nov +5.6 Dec +4.3 +5.0

ΒΡΑΖΙΛΙΑ -4.5 Q3 -6.7 -3.4 -2.6 -12.4 Nov +10.7 Dec +6.4 +9.6

ΚΑΝΑΔΑΣ +1.2 Q3 +2.3 +1.1 +1.9 -4.0 Oct +1.6 Dec +1.5 +1.2

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

H κατρακύλα της τιμής του πετρε-λαίου έχει δημι-ουργήσει θετικές

και αρνητικές παρενέρ-γειες στην παγκόσμια οικονομία. Οι κατανα-λωτές έχουν σημαντικά οφέλη, καθώς οι τιμές στα καύσιμα έχουν μειω-θεί αισθητά. Η μείωση, όμως, δεν είναι ανάλογη με εκείνη της τιμής στο χρηματιστήριο, διότι το

πετρέλαιο περνά από διυλιστήρια, μεταφορικά και βαριές φορολογίες. Η μείωση της τιμής του θα έχει, επίσης, ευεργετικές επιδράσεις στη βιομη-χανία και τις μεταφορές. Την ίδια ώρα, οι χώρες που παράγουν και που-λούν πετρέλαιο έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τομέα του πετρελαίου και

του φυσικού αερίου. Ακό-μα, στη Ρωσία η οικονο-μική ύφεση βαθαίνει στο 3,7%, ενώ σε όλες γενικά τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, εκτός από τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έχουν ελλείμματα και προχωρούν σε περικοπές δαπανών. Οι εταιρείες πετρελαίου έχουν ήδη σταματήσει πολλές επεν-δύσεις και θέσεις εργασί-ας χάθηκαν.

Page 123: InBusiness Magazine February Issue 2016

KAI ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ IN BUSINESS AWARDS 2015, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

PRESENTS

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ/ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ/ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

BEST WORKPLACE

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

MANAΤΖΕΡEIΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ETAIΡIKH KOINΩΝΙΚΗ EΥΘΥΝΗ

EDITOR’S CHOICE AWARD

Page 124: InBusiness Magazine February Issue 2016

www.inbusinessnews.com122 IN BUSINESS

Τζούλια Αστραίου-Χριστο-φόρου συνειδητοποίησε από μικρή ότι είχε ταλέντο στο σχέδιο και την τρισδιά-στατη τέχνη. Έτσι, απο-φάσισε να ακολουθήσει το textile design με ειδίκευση στην υφαντική. Ερχόμενη στην Κύπρο δούλεψε για 21 χρόνια στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας ως υπεύθυνη κεντητικής υφαντικής. Το αστείρευτο ταλέντο της και η τάση της να μην ακολουθεί συμβατικά μοτίβα την οδήγησαν στο να ρισκάρει και να πετύχει. «Η χειροτεχνία ήταν πολύ στενός χώρος για μένα, διότι είναι περιορι-σμένη μέσα στα κοινωνικά πλαίσια. Πρέπει να κάνεις πράγματα βασισμένα σε άλλες παραδοσιακές δημιουργίες ή αντιγραφές, έτσι νοιώθοντας την ανάγκη να κάνω κάτι πιο πολυδιάστατο πήρα τον δικό μου δρόμο». Αφήνοντας τη δουλειά της απέκτησε τους δικούς της αργα-λειούς, αναπαλαίωσε και μετέτρεψε το πατρικό της σπίτι σε εργαστήρι υφαντικής το 2003.

Εκεί άρχισε να φτιά-χνει τις δημιουργίες της, από τσάντες, βραχιόλια και θήκες μαξιλαριών μέχρι κουστούμια θεά-

τρου για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, όλα χειροποίητα, φτιαγμένα στον αργαλειό.

Όπως λέει και η ίδια, αναφερόμενη στην απόφασή της και στην επιτυχία που γνώρισε, «αν πάρεις μια απόφαση και είναι η σωστή, έρχονται όλα και ταιριάζουν». Το διαδίκτυο υπήρξε, επίσης, ένα εργα-

λείο που της επέτρεψε να αποκτήσει το δικό της κοινό και να πωλεί τα υφαντά της στην ιστοσελίδα Etsy. Έχει πολλούς πελάτες, κυρίως από Αμερική, Αγγλία, Γαλ-λία, Γερμανία, Αυστραλία, Σουηδία και Φινλανδία.

Η Τζούλια είναι παράλ-ληλα ερευνήτρια. Μελετά τα υφαντά και το πώς συνδέο-νται με τα γεγονότα της επο-

χής, προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας, του σχεδιασμού τους, αλλά και της παρακ-μής του αργαλειού και της υφαντικής στις διάφορες χώρες. Η ίδια διδάσκει την τέχνη του φιθκιώτικου και του ασπροπλουμιού και μιλά στους μαθητές της για τα παραδοσιακά υφάσματα και κεντή-ματα, προσπαθώντας να τα συνδέσει με την ιστορία του τόπου. «Η Κύπρος δεν έζησε τη βιομηχανι-κή επανάσταση που καθόρισε την Ευρώ-

πη. Ενώ εκεί δούλευαν οι μηχανές, από τα τέλη

του 19ου αιώνα, στη χώρα μας αυτά ήταν ξένα καθώς ήμασταν υπό κατοχή. Οπότε οι βούφες συνέχισαν, κάνο-ντας τα πάντα. Στα μέσα του 20ου αιώνα άρχισαν να εμφανίζονται τα εισαγόμενα υφαντά, που ήταν πιο φτηνά και πρόσφε-ραν μεγαλύτερη ποικιλία, οπότε σταδιακά αντικατέστησαν τα χειροποίητα».

Η Τζούλια δεν αποκλείει το ενδεχό-μενο να συνεχίσει την τέχνη της η κόρη της, Δάφνη. Για την ώρα απολαμβάνει τις διαλέξεις που δίνει, τη διδασκαλία, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και συνεχίζει να δίνει μορφή στα όνειρά της υφαίνοντας στον αργαλειό. Είναι μέλος του European Textile Network και συχνά παρευρίσκεται σε συνέδρια στο εξωτερικό.

ό.

μαναισ

κπ

οι μ19

ΤΟ 2010 Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΣΤΡΑΙΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ARTS-SCIENCES AND LETTERS ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

ΤΗΣ

NOTEWORTHY & UNTOLD

ΤΟ 2008 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ

TEXTILE ROUTE ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ

ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΟ

EUROPEAN TEXTILE NETWORK ΚΑΙ

ΤΟΝ ΚΟΤ

HΤΖΟΥΛΙΑ ΑΣΤΡΑΙΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Κ�κκινη κλωστ� δεμ�νη…

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ

Page 125: InBusiness Magazine February Issue 2016
Page 126: InBusiness Magazine February Issue 2016

© 2016 PricewaterhouseCoopers Ltd. All rights reserved

www.pwc.com.cy